Teraz jest niedziela, 25 maja 2025, 11:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Grzejecie ?
PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2005, 20:30 
Ekspert
Ekspert

Nie chodzi mi o wyroby zeszłoroczne i starsze bo to rozumiem, że jest zimno to trzeba. Ale ja już pierwszą partię patyków na kablu grzewczym postawiłem. I pierwsze moje doświadczenia. Kabel 25W na powierzchnię 0,5x1,0m, w pojedynczych pojemnikach na styropianie i w zimnym garażu to trochę za mało, nie mam jeszcze temperatur w czwartek chyba przywiozę pirometr to sobie je pomierzę. Na razie całość przykryłem folią i widzę że jest efekt woda skrapla się na folii. Pewnie będę musiał coś prysnąć

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł: Re: Grzejecie ?
PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2005, 20:43 
Ekspert
Ekspert

Nie za wcześnie trochę? 8O
Na pąki uważaj. Bo jak Ci się puszczą to przy tym oświetleniu chudzieńkie badylki będziesz miał.
Janusz

PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2005, 21:13 
Ekspert
Ekspert

[quote="Heniek"] Kabel 25W na powierzchnię 0,5x1,0m, w pojedynczych pojemnikach na styropianie i w zimnym garażu to trochę za mało,

Darek pisał że kabel minimum 25W to na skrzynkę 0,5x0,5. U mnie w takiej skrzynce to się w zupełności sprawdza, przy temperaturze otoczenia 12 st. Mnożarka na razie była testowana na samym perlicie bez sztobrów. Zastosowałem małą modyfikację: kabel grzejny przysypałem ok. 2 cm warstą perlitu, na to położełem siatkę z włókna szklanego (taka do styropianu) w którą wplotłem czujkę termostatu. Na to reszta perlitu. Siatka będzie zabezpieczać przed zbyt głębokim osadzeniem sztobrów.
Pozdr

Ps. Za perlit dałem 28zł/125l to chyba nie najgorsza cena?

PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2005, 21:49 
Ekspert
Ekspert

[quote="Janusz"]Nie za wcześnie trochę? 8O
Na pąki uważaj. Bo jak Ci się puszczą to przy tym oświetleniu chudzieńkie badylki będziesz miał.
Janusz

Teraz na pewno nie puszczą bo w końcu temperatury się koło zera zrobiły.
Jak pod koniec lutego puszczą chudziutkie badylki to niech sobie rosną bo o to chodzi. Zobaczymy co z nich będzie w maju. Większość około 70 szt to małe patyczki, a te muszą dużo dłużej rosnąć żeby urosnąć. Pozostałe sztobry idą na grzałkę już za 2 tygodnie ale te są normalne duże.

Misza Darek dobrze pisał bo ja przykleiłem kabel 25W na styropian 0,5X1,0m i widzę, że to trochę mało i jakby przyszły mrozy to nie wydoli. Lepiej mieć zapas w mocy, ja ewentualnie mam taki, że jeszcze są kable w zoologicznym :roll: to sobie podjadę i kupię.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: środa, 19 stycznia 2005, 00:49 
Ekspert
Ekspert

[quote="Heniek"] Na razie całość przykryłem folią i widzę że jest efekt woda skrapla się na folii. Pewnie będę musiał coś prysnąć

Wygląda na to ,że zrobiłeś małą szklarenkę :lol: Ciepło będzie się kumulowało pod folią i jak nic zaczną się rozwijać pąki :cry:
Chyba lepiej nie przykrywać :?
Pozdrawiam
olmek

PostNapisane: środa, 19 stycznia 2005, 08:31 
Ekspert
Ekspert

Heniek, ale Ty jesteś niecierpliwy. I tak latorośl ruszy ostro dopiero pod koniec maja. To co urośnie w lutym/marcu w doniczkach będzie wybujałe i cherlawe. Moim zdaniem sadzonki z pola są o niebo lepsze od tych z doniczek. Pędzenie w domu to nie dla mnie. Podlewanie, przesadzanie, cudowanie. Po co to wszystko? Winorośl pochodzi z ciepłych krajów, a tam najważniejsza jest maniana.
Pozdrawiam,
Paweł

PostNapisane: środa, 19 stycznia 2005, 10:32 
Ekspert
Ekspert

Parę uwag popartych doświadczeniem:
- ciepło rozkłada się w perlicie w ten sposób, że im niżej tym cieplej, bo perlit to dość dobry izolator - ja trzymając mnożarkę w pomieszczeniu o temperaturze + 1 do +5 st.C z temperaturą nastawioną na termostacie 30 st miałem taki rozkład temperatur, że na poziomie czujnika (ok. 2 cm nad kablem) było 28-30 st. C, na poziomie piętek sztobrów (5 -7 cm nad kablem) było 25-27 st.C, na poziomie górnych oczek czyli ok. 4-6 cm od wierzchu perlitu ok. 12-15 st.C zaś nad perlitem pod pokrywą z płyty styropianowej ok. 9 st.C. Nie występuje więc zjawisko kumulacji ciepła w górnej części skrzyni - jesli skrzynia przykryta jest tylko folią tym bardziej na górze, pod samą folią bedzie chłodno.

- siatka szklana w poziomie korzeni to zły pomysł - korzenie poprzerastają przez jej oczka i przy wyciaganiu ukorzenionych sztobrów uszkodzą się. Czujkę najlepiej zamocować na podstawce z drutu, nasypac na dno 7-8 cm perlitu i powtykać sztobry na głębokość 2-3 cm, potem zasypywać perlitem delikatnie z góry - gdy sztobry zasypane sa do połowy mozna już sypac perlit obficie. Najlepiej zasypywać perlitem wilgotnym.

- nalezy kontrolować wilgotnosć perlitu- nie moze być grubej warstwy wody na dnie - najwyżej cieniutka warstewka - pół cm. Najlepiej byłoby miec higrometr igłowy - niestety: drogi sprzet.

Tyle moich uwag.
Ja na razie jeszcze nie myslę o ukorzenianiu. Za półtora miesiąca dopiero sie za to wezmę.

Pozdrawiam i zyczę powodzenia.
Darek

PostNapisane: środa, 19 stycznia 2005, 10:55 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="Pawel"] Moim zdaniem sadzonki z pola są o niebo lepsze od tych z doniczek. Pędzenie w domu to nie dla mnie. Podlewanie, przesadzanie, cudowanie. Paweł

Święte słowa. W zeszłym roku popełniłem ten błąd: prawie 200 sadzonek w sporych donicach (12x12x19 cm) w porównaniu z polowymi wypadła na tyle słabo, że chyba w ogóle zrezygnuję z ich sadzenia w tym roku. Dam im szansę w polu. A zabawy z tym towarem było tyle, że ojoj.
W tym roku zacznę ukorzeniać gdzieś tak w połowie marca, a po krótkim hartowaniu od razu w grunt.

PostNapisane: środa, 19 stycznia 2005, 12:27 
Kiper
Kiper

Moge powiedziec tylko to samo.
Hodowanie w doniczkach malych sadzonek to wielka sztuka, nie to ze sie nie da bo wiem jak to ladnie u p Wasikowskiego w szkolce wyglada, ale moje to cierpialy po prostu. Mialem okazje porownac wiele roznych sadzonek z roznych zrodel w roznych fazach. M.in. takie bez korzeni, z mnozarki, ze szkolki profesjonalnej, rosnace w szkolce i gleboko na miejscu ostatecznym. Co by to nie bylo w doniczkach potwornie cierpialy w stosunku do tych wysadzonych w pole. O robocie nie wspomne.

POZDR K

PostNapisane: czwartek, 20 stycznia 2005, 09:42 
Kiper
Kiper

Witam

Ja wczoraj kupiłem kabel 80 Wat długości 9 m.

Planuję powierzchnię 3 płyt styropianowych.

Nie za dużo?

Pozdrawiam

Jacek

PostNapisane: czwartek, 20 stycznia 2005, 10:10 
Ekspert
Ekspert

[quote="Agent0700"]

Nie za dużo?

Jacek

Jeżeli to 3 płyty o wymiarach 0.5mx0.5m to 80W według Darka wystarczająco, jeżeli są to całe płyty styropianowe , czyli o wymiarach 1mx0.5m to zdecydowanie za mało :lol:
pozdrawiam
olmek

PostNapisane: czwartek, 20 stycznia 2005, 10:17 
Ekspert
Ekspert

[quote="Agent0700"]Witam

Nie za dużo?

Pozdrawiam

Jacek

8O ile patyków planujesz tam wsadzić :?:
Widzę, że myślisz o sprzedaży hurtowej, bo to chyba nie na własne potrzeby?
Pozdrawiam,
Paweł

PostNapisane: czwartek, 20 stycznia 2005, 10:46 
Kiper
Kiper

Witam

No właśnie na własne. chcę większą powierzchnię, żeby się korzenie nie plątały.

Mam pół wiadra takiego dużego lastikowego łozy i taki duży pojemnik budowlany prostokątny cały zawalony łozą.

jak potnę na kawałki, to będzie ze 300 może sadzonek :-)

Pozdrawiam

Jacek

PostNapisane: czwartek, 20 stycznia 2005, 13:49 
Witam
Też kupiłem kabel ale 25 W dł 5m silikonowy z firmy AQUA SZUT ( cena firmy 64zł sklep zdarł ze mnie 105) piszą w instrukcji że nie może leżeć w wodzie pewnie dla bezpieczeństwa . Moja mnożarka będzie miała 40x25 cm bo potrzeba mi tylko 50 sadzonek.
Wacek
ps nie mogę się zalogować na otrzymane hasło, jak admin nie pomoże zaloguję się od początku jako Wacek2 8O

PostNapisane: czwartek, 20 stycznia 2005, 13:54 
Kiper
Kiper

To mój 80 Wat, 9 m długości kosztował 74 zł :-)

Jacek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1