Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 09:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 4 lutego 2016, 21:14 
nowicjusz
nowicjusz

tomul napisał(a):
Na zdjęciu widzę symbol fi, oznaczający średnicę - 2,5 mm,
I przy tym pozostańmy i nie mieszajmy już nikomu w głowie. To jest określenie techniczne, tak było od zawsze i niech tak pozostanie.

PostNapisane: piątek, 5 lutego 2016, 14:42 
mistrz
mistrz

Zatrwożyliście mnie tą wymianą zdań i teraz nie wiem czy dobrze robię planując na wiosnę rozciągnięcie jako nośne fi 2,2 a pary 1,8. Szpalerki będą krótkie do 15 mb więc chyba cienki drut powinien być w poziomie i nie obwiśnie pod ciężarem kilkunastu łóz. Obawiam się, że jak zacznę naciągać grubsze druty to połamię słupki (metalowe wbijane). Mam rozterkę bo gdy kupię ponad 300 metrów drutu, który będzie zły to i ja też będę zły.
Do wszystkich zbulwersowanych tą wymianą zdań na temat wyższości grubości nad średnicą - wyluzujcie, czasem warto się pośmiać a ja od dzisiaj druty będę mierzył po obwodzie :lolno:

PostNapisane: piątek, 5 lutego 2016, 15:53 
mistrz
mistrz

Basti, te posty są sprzed wieków a od tego czasu zmieniają się poglądy nie tylko na politykę ale i na druty. Tam było napisane, że latorośle dobrze się mają na drutach fi 1,2 a w tym wątku, że druty cieńsze jak 2,0 tną liście i jak widać nic nie widać. To jak to z tą grubością jest?
Może po latach doświadczeń wychodzi co jest lepsze?
Inny aspekt to rusztowania systemowe, te robią pod druty max 2,2 mm. I co mam zrobić teraz, wywalić słupki na złom i kupić betonowe czy zaryzykować w te cienkie druty - gilotyny?
Można udać, że problemu nie ma i skasować wątek tylko dla kogo będzie to forum?

PostNapisane: piątek, 5 lutego 2016, 16:02 
Kiper
Kiper

mikrodnik napisał(a):
Basti, te posty są sprzed wieków a od tego czasu zmieniają się poglądy nie tylko na politykę ale i na druty. Tam było napisane, że latorośle dobrze się mają na drutach fi 1,2 a w tym wątku, że druty cieńsze jak 2,0 tną liście i jak widać nic nie widać. To jak to z tą grubością jest?

Jeżeli posty z 2015 roku są sprzed wieków, to nie ma sobie co zawracać głowy dyskusją z tamtego roku o drutach i ich rozmieszczeniu w podlinkowanym wyżej wątku.
Gdyby jednak kogoś zainteresowała wymiana zdań sprzed wieków, a dokładniej od marca do końca zeszłego roku, wystarczy zacząć czytać od tego miejsca, albo nawet odrobinę wcześniejsze posty

PostNapisane: piątek, 5 lutego 2016, 16:03 
czeladnik
czeladnik

mikrodnik napisał(a):
Może po latach doświadczeń wychodzi co jest lepsze?
Inny aspekt to rusztowania systemowe, te robią pod druty max 2,2 mm. I co mam zrobić teraz, wywalić słupki na złom i kupić betonowe czy zaryzykować w te cienkie druty - gilotyny?
Można udać, że problemu nie ma i skasować wątek tylko dla kogo będzie to forum?

I to jest powód, dla którego warto pomyśleć czy każdy nowy wątek trzeba tłamsić słowami: " to już było maglowane, poszukaj, poczytaj". Jeśli winogrodnictwo i winiarstwo ma się w Polsce rozwijać, to musimy wymieniać się doświadczeniami, rewidować poglądy. W przyrodzie ciągle jest ruch; wystarczy spojrzeć na nasze coroczne rankingi odmian.
Swoją drogą są też wątki, które trzeba kończyć bardzo szybko ze względu na brak kultury.

PostNapisane: piątek, 5 lutego 2016, 16:25 
Kiper
Kiper

mikrodnik napisał(a):
Skoro już powstał wątek o grubości drutu to po co szukać w wątku o rusztowaniach gdzie mieszają się grubości drutu z grubością ścianki słupków a nie ma informacji o tym, że cieńszy drut tnie liście lub zwisa i nie trzyma poziomu. A mnie właśnie wyłącznie o to chodzi - tam tego nie znalazłem a czytałem cały wątek.

Sprawa drutu jest ściśle związana z rusztowaniem - mógłbyś to wywnioskować, gdybyś FAKTYCZNIE uważnie przeczytał wątek i podlinkowane strony. Powiązanie tematu drutów z rusztowaniem jest zasadne i celowe.
Jak na każdym forum, nie ma jednego wątku całkowicie wyczerpującego temat, stąd ktoś wpadł na pomysł, by dodać do skryptu phpBB opcję SZUKAJ - bardzo praktyczna, przydatna, niestety powoduje uczulenie wśród nowych użytkowników forum, tego i wielu innych.

PostNapisane: piątek, 5 lutego 2016, 17:28 
mistrz
mistrz

Wybaczcie, że ośmieliłem się zapytać i dalej nie wiem czy 1,8 będzie dobry drut bo w podlinkowanym zdjęciu jest ok. 2,0 a Wesoły wyraźnie napisał, że to za mało bo będzie ciąć liście nie ma drutu innego pomiędzy 1,8 a 2,0. Ja mam słupki dedykowane do 1,8 lub 2,2 mm. Napisałem o tym wyżej ale nikt nie czyta, stąd pouczacze.
I proszę nie pisać, że nie wygaszam postów, nie szukam bo chciałem uporządkować to jedno, czy drut może być cieńszy od 2 mm a w podlinkowanym przez Bastiego wątku to latorośle nawet na drutach 1,2 miały się dobrze.
Czy ja tak dużo chciałem się dowiedzieć, żeby taka awantura z tego wynikła? Nikogo nie chciałem urazić ale zanim ktoś odpowie to bardzo proszę by przeczytał cały wątek bo właśnie dlatego są takie nieporozumienia.

Cytuj:
Do @Mikrodnik- Jeśli masz obawy że naciągnięcie drutu połamie słupki to mi cię wydaje że "zwis" i tak się pojawi i wbijałbym głębiej słupki.

Słupki wbite są na 70 cm, grubość ścianki słupka 2 mm i nie mam pojęcia czy się połamią jak będę drut naciągał ale mam kilka metrów drutu 3 mm i obawiam się, że będzie trudno nawet gdybym głębiej wbił słupki bo łamać się mogą w miejscu naciągu a nie styku z podłożem.
Myślę, że dodatkowy odciąg po drugiej stronie tych grubasów zapobiegłby temu zjawisku ale to dodatkowy gąszcz z drutów.

PostNapisane: piątek, 5 lutego 2016, 20:38 
Ekspert
Ekspert

mikrodnik napisał(a):
Wybaczcie, że ośmieliłem się zapytać i dalej nie wiem czy 1,8 będzie dobry drut bo w podlinkowanym zdjęciu jest ok. 2,0 a Wesoły wyraźnie napisał, że to za mało bo będzie ciąć liście nie ma drutu innego pomiędzy 1,8 a 2,0. Ja mam słupki dedykowane do 1,8 lub 2,2 mm.

Na 27m 1,8mm będzie OK.

PostNapisane: piątek, 5 lutego 2016, 21:52 
mistrz
mistrz

OK, dzięki. To mnie uspokaja :thumbup:

PostNapisane: sobota, 6 lutego 2016, 20:40 
Ekspert
Ekspert

@mikrodnik Z mojego doświadczenia to: jeśli słupki końcowe masz wbite tylko na 70cm to jest wiekszy problem niż drut 1.8mm. Naciągaj drut nośny on jest w miarę nisko, reszta może dyndać. Ale nie ma się co przejmować zawsze można się ratować porządnym odciągiem.

PostNapisane: wtorek, 16 lutego 2016, 13:43 
przedszkolak
przedszkolak

Cześć,
Pozwólcie, że podzielę się z Wami moim doświadczeniem w tym temacie. Mam w winnicy rzędy o długości 15 metrów. Słupki krańcowe wykonane są z kantówki o boku 9 cm i osadzone w zabetonowanych kotwach. Słupek przelotowy jest nieco cieńszy ( kw. 7 cm ). Druty nośnie mają grubość 3 mm i naciągane są przy pomocy śrub rzymskich, zakończonych po obu stronach haczykami. Według mnie drut nośny fi 3 mm to minimum, cieńszy będzie się po prostu zrywał.
Druty podtrzymujące latorośle mają grubość. 2,2 mm. Ten system sprawdza się u mnie od 7 lat.
Pozdrawiam

PostNapisane: wtorek, 16 lutego 2016, 16:44 
Ekspert
Ekspert

StaryKocur napisał(a):
... Według mnie drut nośny fi 3 mm to minimum, cieńszy będzie się po prostu zrywał.
...
Pozdrawiam

Drut 3mm jest w zupełności wystarczający . Nawet kiedy napniesz go jak strunę to jest niewielkie prawdopodobieństwo, że pęknie.
Tylko po co go tak napina.
Siła zrywająca taki drut to około tony.

PostNapisane: wtorek, 16 lutego 2016, 19:46 
przedszkolak
przedszkolak

@mikrogradnik - reasumując: na górze 1,8 mm, ale na dole raczej 3,0. Jeśli się boisz, że Ci gruby drut połamie słupki krańcowe, to zastosuj 2 przelotowe. Choć to ogranicza przestrzeń.
Pozdrawiam

PostNapisane: środa, 17 lutego 2016, 09:15 
Kiper
Kiper

I wracamy do rusztowania.
Bo od sztywności, wytrzymałości rusztowania wszystko zależy. Jak masz slabe rusztowanie to gruby drut nic nie daje. Wg mnie najważniejsze są słupki końcowe. To od ich wytrzymalości i odpowiedniej konstrukcji zależy naciąg drutów.
Jak te slupki są odpowiednie to możemy dać grubsze druty i porządnie naciągnąć. Wtedy slupki przelotowe możesz dac nawet z bambusa, no przesadzam ale mogą byc dużo słabsze. One wtedy tylko podtrzymują drut na odpowiednim poziomie i przejmują ciężar podwieszonych latorosli. Podmuchy wiatru przejmują dobrze naciągnięte druty.
Jak uważasz, że wg Ciebie słupki końcowe nie wytrzymają to daj je mocniejsze np z rury stalowej podpartej zastrzałem i odpowiednio mocno zabetonowanych. Tego betonu ma byc duzo.

PostNapisane: czwartek, 18 lutego 2016, 12:44 
Kiper
Kiper

Krzysztof przy rozciąganiu dynamicznym - jeszcze mniej

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1