Teraz jest piątek, 9 maja 2025, 01:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2012, 19:05 
nowicjusz
nowicjusz

W godzinach wieczornych 16 czerwca nad Pierwszą Winnicą Karkonoską przeszła spora burza z opadem gradowym, gradziny miały średnicę nawet wielkości orzechów włoskich (uszkodziły dachy niektórych samochodów).
Na szczęście młoda winnica z winoroślami wysokości około 30-40 cm nie ucierpiała. Podobnie jak nie zaszkodziły jej srogie tegoroczne mrozy tak i teraz nic jej nie zaszkodziło. Dodam że winorośl już jest po pierwszych podwiązaniach do tymczasowych słupków. Nie odnalazłem żadnego śladu zniszczeń na młodych krzewach.

A jak u innych plantatorów winorośli na dolnym śląsku?

Pierwsza Winnica Karkonoska

Załączniki:
Komentarz: Burza gradowa nad Dolnym Śląskiem 16 czerwca 2012
burza_gradowa_karkonosze_16_czerwca.jpg
burza_gradowa_karkonosze_16_czerwca.jpg [ 134.84 KiB | Przeglądane 1172 razy ]

PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2012, 19:27 
czeladnik
czeladnik

Fajny stoczek masz. Takie same są w rejonie Tokaju :)

PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2012, 20:35 
przedszkolak
przedszkolak

Fajna stronka , solidnie zbudowana , tylko pozostaje taki mały niedosyt - nie podałeś jakie odmiany są posadzone na tym pięknym stoku . No i brawa za odwagę , bo wysokość i mikroklimat nie ciekawy .

PostNapisane: poniedziałek, 18 czerwca 2012, 19:59 
nowicjusz
nowicjusz

Będzie wszystko napisane, będą opisane odmiany, podkładki, będzie też layout całego terenu i wiele informacji bieżących. Z mojej strony to praca charytatywna nie mogę jej poświęcić 100% swojego czasu. Ale zaręczam że to jest i będzie to fajnie prowadzony projekt :-)

PostNapisane: wtorek, 19 czerwca 2012, 18:47 
czeladnik
czeladnik

Aaaaa.... znaczy teraz się lansujesz tylko?
I szukasz nowego klientów na kwatery?

PostNapisane: wtorek, 19 czerwca 2012, 19:48 
nowicjusz
nowicjusz

madmarx napisał(a):
Aaaaa.... znaczy teraz się lansujesz tylko?
I szukasz nowego klientów na kwatery?

To że winnica jest przy Gospodzie Wedle Bucków i Willi Jagniątków nie jest przypadkiem, inwestor-sponsor tego projektu jest właścicielem tych obiektów. Podstrony o winnicy są obecne w jego serwisie internetowym, jednak już jest tworzony odrębny serwis o różnych projektach Centrum Kultury i Rozwoju Karkonoszy. Jego adres to: http://www.jagniatkow.net i tam będzie główny serwis również tego projektu.
Ręczę Ci że dla właściciela Gospody i Willi te obiekty to jego hobby, bardzo drogie hobby. Właściciel jest przemysłowcem, nie utrzymuje się z tych obiektów, to czy są dochodowe czy też nie, zasadniczo nie ma znaczenia. Jest też wielkim filantropem i moim zdaniem należy mu się taka forma reklamy. Jego serwis jak widać służy wielu projektom które on finansuje (imprezy, akcje, konkursy, koncerty itp.) bo po prostu nie było do tej pory gdzie tego zamieszczać.

PostNapisane: wtorek, 19 czerwca 2012, 19:57 
Kiper
Kiper

Nie wiem czy Klecza to jeszcze Karkonosze, ale jest tu od kilku lat całkiem spora winniczka - 25 tys krzewów. Z winnicy rozciąga się piękny widok na panoramę Karkonoszy.
http://winnicaklecza.pl/

PostNapisane: wtorek, 19 czerwca 2012, 23:49 
czeladnik
czeladnik

Tommy - powiadasz wielki filantrop i mu się należy?
Nie słyszałem o człowieku.
No admini, reklamować filantropa bo mu się należy i basta!
BTW. popatrzyłem na te filantropijne ceny i powiem Ci,
ze będąc w zeszłym roku w Tokaju, mniej płaciłem za 4 osobowy
pokój w którym mieszkały tylko 2 osoby. Standard podobny. W dodatku niefartownie trafiłem
na święto zbioru winorośli, gdy ceny są ciutkę większe niż zazwyczaj bo zjeżdża się
kilka tysięcy osób z całego świata. Oczywiście przeważają miejscowi.

PostNapisane: środa, 20 czerwca 2012, 20:40 
Kiper
Kiper

Wesoly napisał(a):
Nie wiem czy Klecza to jeszcze Karkonosze, ale jest tu od kilku lat całkiem spora winniczka - 25 tys krzewów. Z winnicy rozciąga się piękny widok na panoramę Karkonoszy.
Czy wiesz coś więcej o tym miejscu? Zarówno o samej winnicy, jak i o gospodarstwie (agroturystyka)? Wygląda to pięknie, a znam trochę tę okolicę i może bym się kiedyś wybrał...

PostNapisane: środa, 20 czerwca 2012, 20:54 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Piękne miejsce. Wspaniałe góry i piękna architektura. Za to kocham Sudety. Ciekawe jakie odmiany uprawiają? Nie jest daleko, więc może, może..., ale nie w tym roku. :D

PostNapisane: czwartek, 21 czerwca 2012, 08:36 
nowicjusz
nowicjusz

madmarx napisał(a):
Tommy - powiadasz wielki filantrop i mu się należy?
Nie słyszałem o człowieku.
No admini, reklamować filantropa bo mu się należy i basta!
BTW. popatrzyłem na te filantropijne ceny i powiem Ci,
ze będąc w zeszłym roku w Tokaju, mniej płaciłem za 4 osobowy
pokój w którym mieszkały tylko 2 osoby. Standard podobny. W dodatku niefartownie trafiłem
na święto zbioru winorośli, gdy ceny są ciutkę większe niż zazwyczaj bo zjeżdża się
kilka tysięcy osób z całego świata. Oczywiście przeważają miejscowi.

Męczysz...
Pomyśl, gdyby pokoje były w cenie 1zł za dobę ... to z pewnością zjechałaby się ŻULERNIA z całej Polski. Wysokie ceny nie zawsze sugerują że właściciel to zdzierca i liczygrosz. Przyczyną wysokich cen jest dbanie o selekcję klientów. Willa Jagniątków to nie jest obiekt dla Kowalskiego, lepiej gdy nie ma tam nikogo, niż gdyby miały tam siedzieć małolaty i żreć mielonkę z puszek popijając tanim piwem z Biedronki. Moim zdaniem ceny są wręcz śmiesznie niskie, nawet w porównaniu z innymi obiektami dookoła. W Karkonoszach 50-60 zł za osobę to wyjściowa cena, poniżej tej ceny niewiele się znajdzie i raczej w robotniczym standardzie. Należy pamiętać że w Karkonoszach standard przeciętnego nawet pensjonatu jest 3-5 razy wyższy niż w dowolnym innym miejscu polski... Karkonosze to nie Tatry czy Beskidy, tutaj wszystko musi być de lux bo zagraniczni klienci podwyższają poprzeczkę. Willa Jagniątków to obiekt reprezentacyjny w którym często nocują zagraniczni notable zapraszani na konferencje przez urząd miasta, lokalnych producentów itp.

Wesoly napisał(a):

Klecza to winnica obok Pławnej, tej słynnej Pławnej w której mieszka i tworzy Dariusz Miliński. A winnicę prowadzi o ile wiem jakiś jego kolega. Teren wokół Pławnej są naprawdę magiczne, niesamowita dawna zabudowa i takie fajne strome pagórki i dolinki. Nie są to już Karkonosze, ale też jest pięknie! :)

PostNapisane: czwartek, 21 czerwca 2012, 10:00 
Ekspert
Ekspert

Tomy napisał(a):
Będzie wszystko napisane, będą opisane odmiany, podkładki

To tak trudno opisać to w dwóch zdaniach tutaj na Forum ?

P.S. Mam ograniczone zaufanie do osób gardzących mielonką :mrgreen:

PostNapisane: czwartek, 21 czerwca 2012, 10:36 
Ekspert
Ekspert

olmek napisał(a):
To tak trudno opisać to w dwóch zdaniach tutaj na Forum ?

Może dlatego, że w całym postępowaniu jest pewna niekonsekwencja. Winnica znajduje się niesprzyjającej lokalizacji: krótszy okres wegetacyjny, wyższa średnia suma opadów co wymusza uprawę mieszańców (jeśli chce się w ogóle robić wino). Nie sądzę, żeby wyrafinowane podniebienia nadzianych gości można było zadowolić takimi winami. Zaś uprawa vinifer w takich warunkach, w mojej opinie, skazana jest na sromotną porażkę.

Tomy napisał(a):
Należy pamiętać że w Karkonoszach standard przeciętnego nawet pensjonatu jest 3-5 razy wyższy niż w dowolnym innym miejscu polski...

Strasznie ponosi kolegę fantazja.

PostNapisane: czwartek, 21 czerwca 2012, 11:21 
Ekspert
Ekspert

Coś szlachtę chyba przycisnęło, że się wśród plebsu reklamuje.
My rolnicy z nizin to i tak się nie wybierzemy, bo na 650 m n.p.m to już chorobę wysokościową odczuwamy, podobnie jak winorośl. Pan Roman też był chyba trochę zamroczony, że wbrew temu co wypisuje w swoich książkach, posadził winnicę na tych turniach. Chociaż za worek talarów to i poglądy można zmienić.
Zróbcie najpierw jakieś wino zanim zaczniecie cwaniakować, bo jeszcze może chłopy w gumofilcach po 1 PLN za szklankę nie będą chciały pić tego wykwintnego trunku.

Poza sezonem pewnie bezdomnych przygarnia na nocleg i wigilie urząza taki wielki filantrop? :roll:
A tylko w sezonie "S...aj dziadu od mielonki!"

Odmiany to pewnie dosłownie "pancerne", że grad samochody uszkadzał a liści nawet nie podziurawił. :lol:

PostNapisane: czwartek, 21 czerwca 2012, 12:05 
nowicjusz
nowicjusz

Hehe ... chłopaki, nie trzymacie ciśnienia :-)

pozdrawiam serdecznie i zapraszam w piękne Karkonosze!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1