Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 05:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 26 kwietnia 2014, 09:46 
Ekspert
Ekspert

Ehh
Zrobiłem badania gleby 2 miejsc gdzie już częściowo posadziłem kilka odmian i nieciekawie wyszło (i tak rosły)... pomoże ktoś biegły w temacie jak to skorygować?

miejsce 1 , warstwa 1-20cm, gleba gliniasta - ciemna
PH w KCL 7,33
P >13,2 mg/100g gleby
K 3,3 mg/100g gleby
Mg 2,7 mg/100g gleby

miejsce 1 , warstwa 20-40cm, gliniasta - siwa
PH w KCL 7,68
P >13,2 mg/100g gleby
K 3,3 mg/100g gleby
Mg 2,3 mg/100g gleby

miejsce 2, ziemia piaskowa, przepuszczalna
PH w KCL 5,12
P 10,3 mg/100g gleby
K 5 mg/100g gleby
Mg 7,3 mg/100g gleby

PostNapisane: niedziela, 27 kwietnia 2014, 10:01 
przedszkolak
przedszkolak

Nie przesadzaj Marcin z tym nieciekawie. Kiedyś ktoś żalił się na forum, że ma kwaśną ziemię. Chłopaki doradzali mu żeby się cieszył i sadził borówkę amerykańską. Sam miałem uśmiech na twarzy jak czytałem komentarze kolegów.
W tamtym roku zrobiłem badania gleby na "winnicy" . Połowa nawieziona 5 centymetrową warstwą kompostu miała prawie trzykrotnie większe parametry podstawowych składników ale Ph 3.6 . Ta nie kompostowana Ph 3.3......
Ale co tam nie przejmuję się i planuję wapnować dwa razy do roku przez dwa, trzy lata a potem powtórzę badanie. Dodam, że ziemia jest 4 lub 5 klasy.

PostNapisane: niedziela, 27 kwietnia 2014, 18:23 
Ekspert
Ekspert

Bardziej chodziło mi o te niedobory K i MG oraz nadwyżki P

Według tego co pisze Mysliwiec poprzeliczałem, uśredniłem sobie i wyszło mi tak :

Poletko1
PH prawie OK bo trzeba tylko -0,8 zakwasić
Mg + 7,3mg/100g gleby --- czyli trzeba 306,6kg Mg /ha
K + 17mg ... --- czyli trzeba 712kg Potasu /ha
P >13,2mg/100g gleby (tego za dużo bo powinno być 11mg)

Poletko 2
PH +1,4 (zwiększyć)
Mg +0,7mg/100g gleby --- czyli trzeba 32,2kg Mg / ha
K +10mg... --- czyli trzeba 460kg Potasu /ha
P jest OK

Przeliczenia na wielkość poletek to już później ale jakie nawozy wysypać/ poprzeliczać? Kalimagnezje? K2SO4 ?

PostNapisane: niedziela, 27 kwietnia 2014, 23:13 
czeladnik
czeladnik

Najnowsze badania odchodzą już od ram pH między 6,5 a 7,2. 6,5 jest teraz proponowane jako górna granica (5,5-6,5pH zalecane). Ma to związek z ważną funkcją wapna w gospodarce hormonalnej winorośli.

PostNapisane: niedziela, 27 kwietnia 2014, 23:49 
Ekspert
Ekspert

Santo napisał(a):
Najnowsze badania odchodzą już od ram pH między 6,5 a 7,2. 6,5 jest teraz proponowane jako górna granica (5,5-6,5pH zalecane). Ma to związek z ważną funkcją wapna w gospodarce hormonalnej winorośli.

Jak to rozumieć? Przecież im wyższe pH tym więcej wapna w glebie.

PostNapisane: niedziela, 27 kwietnia 2014, 23:50 
Ekspert
Ekspert

Santo napisał(a):

Mógłbyś podać więcej szczegółów odnośnie tych badań, bo na podstawie tego co napisałeś można wywnioskować, że zawartość wapnia w glebie jest odwrotnie proporcjonalna do pH.

PostNapisane: poniedziałek, 28 kwietnia 2014, 07:06 
czeladnik
czeladnik

W zeszłym roku nawoziłem swoją glebę po badaniach potasem i fosforem.
Z tego co pamiętam to w kwestii potasu najlepsza jest saletra potasowa - ale niestety i najdroższa. I chyba z racji tego ciężko było mi ją dostać (poza horrendalnie drogimi 5-cio kilogramowymi woreczkami). Dopiero po dłuższych poszukiwaniach w jednym rolniczo-ogrodniczym gdzieś z zaplecza przytachali mi 25-kg worek (wg metki to chyba gdzieś z Izraela sprowadzona :lol: )

PostNapisane: poniedziałek, 28 kwietnia 2014, 07:22 
mistrz
mistrz

olmek napisał(a):
Mógłbyś podać więcej szczegółów odnośnie tych badań, bo na podstawie tego co napisałeś można wywnioskować, że zawartość wapnia w glebie jest odwrotnie proporcjonalna do pH.

Podejrzewam, że może chodzić o zależność pH/ przyswajalność. Przy skrajnych pH "pierwiastka" może być dużo w glebie ale nie będzie on przyswajalny, też chętnie przeczytam artykuł.

PostNapisane: poniedziałek, 28 kwietnia 2014, 07:56 
Ekspert
Ekspert

Tylko, że zakres 6,5-7,2 w żaden sposób nie jest skrajny.

PostNapisane: poniedziałek, 28 kwietnia 2014, 09:53 
czeladnik
czeladnik

Nie wiem dokładnie, może coś pokręciłem, ale odsyłam do Wirtualnej Kliniki Roślin http://www.klinikaroslin.com/winorosl
tam jest sporo ciekawych rzeczy, m.in. autorstwa dr Janusza Mazurka. Teraz muszę zniknąć na parę dni, jak wrócę postaram się lepiej naświetlić sytuację.

PostNapisane: poniedziałek, 28 kwietnia 2014, 12:45 
Ekspert
Ekspert

Marcin - K i Mg na stanowisku 1 uzupełniaj siarczanami. Ja bym dodatkowo na te stanowiska dorzucił coś organicznego (kompost, trociny z drewna liściastego przefermentowane, skoszona trawa przekompostowana) a na gliniaste jeszcze potem wysiał na to owies - do przyorania w czerwcu.

PostNapisane: poniedziałek, 28 kwietnia 2014, 19:50 
Ekspert
Ekspert

Dzięki Darku za podpowiedź.
A to poletko 2 z niskim PH 5,12, ziemia piaskowa to nie wiem czy dobrze planuje potas podciągnąć saletrą potasową końcem maja a teraz jeszcze wapno węglanowe sypne .

PostNapisane: czwartek, 1 maja 2014, 22:08 
czeladnik
czeladnik

Wracam do gospodarki hormonalnej. 3 najważniejsze hormony wzrostu: Cytokinina (CYK) - dyspozytor, Auksyna (IAA) - aktywator, Kwas giberelinowy (GA) - czynnik wzrostu. Hormony stresu: Etylen (ETH) - regulator, Kwas abscysynowy (ABA) - czynnik kończący cykl wzrostu.

pH powyżej 7,0 blokuje przyswajalność żelaza z gleby, brak żelaza powoduje że tkanki się dzielą, ale nie mogą rosnąć, można dokonać korekty tylko dolistnie. Antagonistą dla żelaza jest mangan.

Gdy wapń wędruje w górę, IAA powstająca w stożkach wzrostu, przemieszcza się w dół rośliny (zależność), IAA jest odpowiedzialny za podział komórek w owocach.

Niska temperatura hamuje pobieranie wapna z gleby, pomimo jego wysokiego poziomu w glebie. Zaleca się nawożenie dolistne wapnem podczas rozwoju, w czasie zawiązywania i formowania młodych owoców. Wysoki poziom wapna znacznie ogranicza rozwój szarej pleśni.

Niska temperatura wywołuje stres u rośliny, w okresie kwitnienia (czerwiec) optymalna temperatura dla prawidłowego transportu IAA wynosi 20-24*C (co zdarza się rzadko, najczęściej albo jest zimno, albo jest upał) przy 15 czy 30*C poziom IAA znacząco spada i powoduje zaburzenie zawiązywania owoców. Nawożenie dolistne aminokwasami jest buforem bezpieczeństwa gdy niskie temperatury utrudniają pobieranie składników z gleby. Nawożenie (dolistne) Cynkiem przed kwitnieniem uzupełnia poziom auksyn w stożkach wzrostu podczas sytuacji stresujących.

źródło: wykład dr J. Mazurka, 27.04.14 Boguchwała

PostNapisane: poniedziałek, 19 maja 2014, 12:15 
nowicjusz
nowicjusz

Witam,

Nie chciałbym zaśmiecać forum podobnymi tematami więc jeśli pozwolisz podepnę się do Twojego.
Od zeszłego roku zdobywam wiedzę na temat amatorskiej uprawy winorośli, pierwsze urzerzenienia mam już za sobą, obecnie moje rośliny z zeszłoroczego ukorzeniania tymczasowo rosną na działce rodziców. W przyszłym roku planuję posadzić je w docelowym miejscu na swojej działce. Ten rok zaplanowałem sobie na przygotowanie gleby, właśnie odebrałem wyniki i wyglądają one następująco

PH: 5,35
Fosfor: P2O5 - 7,1 P - 3,1
Potas: K2O - 5,0 K - 4,2
Magnez - 4,8
stosunek K : Mg - 0,9

Proszę o poradę bardziej doświadczonych winogorodników co i jak należałoby teraz zrobić aby ziemia w przyszłym roku na wiosne było możliwie najlepsza dla winorośli i może kilku drzew owocowych typu jabłoń, gruszka, śliwka bo działka ma być rekreacyjna.

Za każdą pomoc będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam

PostNapisane: poniedziałek, 19 maja 2014, 13:25 
czeladnik
czeladnik

Witam.Podpowie ktoś gdzie mogę najbliżej radomska zrobić takie badanie gleby?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1