Teraz jest czwartek, 22 stycznia 2026, 02:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Giberelina
PostNapisane: niedziela, 10 czerwca 2012, 21:41 
Ekspert
Ekspert

Wilk400 napisał(a):
Pogoda paskudna, dzień w dzień pada . Moje jedyne owocujące , stare krzaki jasnej NN ( nigdy nie okrywane i nie pryskane na mączniaki czy pleśń ) próbują zakwitnąć , pisze próbują bo pada . Postanowiłem zgodnie z radami bardziej doświadczonych kolegów hormonizować je GA3 o stężeniu 50 ppm . Czy ktoś ma doświadczenie z zastosowaniem GA3 na starych anglo-amerykanach ?

Wilku
Niby między nami ok.35km a jednak.....
U mnie dzisjaj pierwszy deszcz od miesiąca - rano podlewałem !
U Ciebie od 3-ch dni pada deszcz ?!
(trerroir - opryski, słońce, kwitnienie, dojrzewanie itd)
Oby Ci sie dobrze działo (w nocy stało, w dzień wisiało :mrgreen: )
A gibereline i afrodyzjaki sobie daruj :lol:
ZB

PostNapisane: środa, 21 maja 2014, 13:12 
nowicjusz
nowicjusz

Witam,

Jeśli ktoś jest zainteresowany kwasem giberelinowym (składnikiem aktywnym giberescolu) może go nabyć u mnie w firmie. Posiadamy stężony kwas giberelinowy GA3, który może posłużyć do sporządzenia roztworu do stosowania na rośliny. W razie zainteresowania pytania możecie kierować na mojego maila piotr@chmes.pl.

PostNapisane: piątek, 30 maja 2014, 06:13 
nowicjusz
nowicjusz

Mam chęć zastosować GA3 na moich kilku odmianach pod folią . Bardzo proszę o informację jak mam to rozrobić.Nie chciał bym popełnić żadnych błędów .

Załączniki:
Gibberellic Acid - GA3 - Gibberellin A3 ( Plant growth regulator ) 1000 mg.JPG
Gibberellic Acid - GA3 - Gibberellin A3 ( Plant growth regulator ) 1000 mg.JPG [ 56.79 KiB | Przeglądane 1015 razy ]

PostNapisane: piątek, 30 maja 2014, 18:40 
przedszkolak
przedszkolak

Szanowni Koledzy i Koleżanki, a nie lepiej sadzić odmiany które nie potrzebują GA3?, po co nabijać kieszeń jakimś tam koncernom, już nie wspominam o szkodliwości tego specyfiku, bo dyskusja już o tym była.
Jest dużo fajnych odmian, które nie potrzebują GA3.
Pozdrawiam i życzę rozwagi przy dobieraniu odmian.
tomek

PostNapisane: piątek, 30 maja 2014, 21:39 
nowicjusz
nowicjusz

miszas21 napisał(a):
Szanowni Koledzy i Koleżanki, a nie lepiej sadzić odmiany które nie potrzebują GA3?, po co nabijać kieszeń jakimś tam koncernom, już nie wspominam o szkodliwości tego specyfiku, bo dyskusja już o tym była.
tomek

Z jednej strony masz rację , ale czy nie robisz żadnych oprysków przez cały sezon i nie nabijasz kieszeni jakimś tam koncernom .Twierdzisz że jest tak dużo fajnych odmian ,na pewno ,ale czy na moje 490 mnpm. Szanse na owoce mam pod osłonami a jeżeli już któraś owocuje to czemu mam nie próbować żeby było ich więcej?

PostNapisane: piątek, 30 maja 2014, 23:45 
czeladnik
czeladnik

Również uważam że jest masa świetnych odmian własnopylnych które świetnie sobie radzą bez syntetycznych hormonów.
A jak już sadzić obcopylne to tylko z dobrym zapylaczem w pobliżu.

PostNapisane: niedziela, 1 czerwca 2014, 19:56 
Kiper
Kiper

Kufel napisał(a):
Mam chęć zastosować GA3 na moich kilku odmianach pod folią .

Jakie masz odmiany? Niektóre źle reagują na giberelinę, co najwyżej szypułki im zgrubieją.
Sprawdzałam z ciekawości na kilku odmianach (po 1 gronku). W tym roku mam zamiar potraktować GA3 Alinę Zaporoską i King Rubi Ustojczywyj i na tym koniec. Generalnie kwas giberelinowy stosuje się do odmian beznasiennych ( tzn stają się bezpestkowe po jego zastosowaniu).
Jeśli chodzi o rozrobienie, to nie wiem jak inni, ale ja robiłam tak:
1 g preparatu rozpuścić w 30 ml 70% alkoholu etylowego.
Tak powstały koncentrat rozcieńczyć w stosunku 3 ml na 1 litr wody. Takie stężenie jest dla odmian beznasiennych.
Na odmiany z żeńskim typem kwiatka - stężenie 2 razy mniejsze niż dla beznasiennych.
Dla odmian z tendencją do drobnienia jagód - stężenie 3 razy mniejsze niż dla beznasiennych.
Pamiętaj, żeby zabieg hormonizacji wykonywać w słoneczny dzień, przy temp. minimum 16*C.
Ale dobrze by było, gdyby inni też się wypowiedzieli.

PostNapisane: niedziela, 1 czerwca 2014, 20:20 
nowicjusz
nowicjusz

Dzięki Asiu za podpowiedź.Chcę prysnąć testowo na Gurmana-kwitnie i owocuje całkiem dobrze ,ale ma małe owoce .Podobnie z Katią .Mam jeszcze kilka innych Bułgarów beznasiennych ,ale w tym roku jeszcze nie będą owocować.Prysnę też testowo ze dwa grona Aloszenkina .Na komórce mam Swensona Red na którym chcę sprawdzić GA3

PostNapisane: niedziela, 1 czerwca 2014, 21:27 
przedszkolak
przedszkolak

Kufel napisał(a):
miszas21 napisał(a):
tomek

Z jednej strony masz rację , ale czy nie robisz żadnych oprysków przez cały sezon i nie nabijasz kieszeni jakimś tam koncernom .Twierdzisz że jest tak dużo fajnych odmian ,na pewno ,ale czy na moje 490 mnpm. Szanse na owoce mam pod osłonami a jeżeli już któraś owocuje to czemu mam nie próbować żeby było ich więcej?

Też mieszkam w górach, moja winnica znajduje się 470 npm. Przez dwa sezony testowałem GA3 na King Rubi i innych odmianach, powiem tyle; "szkoda zachodu". Bez dopalaczy w moim terenie pięknie owocuje Arkadia, Łora, Kodrianka, Nadieżda Azos, Sfinks, i jeszcze kilka odmian.
GA3 używałem przez dwa sezony, resztę preparatu zutylizowałem i nie żałuję!

PostNapisane: niedziela, 1 czerwca 2014, 21:32 
Kiper
Kiper

Kufel napisał(a):
Chcę prysnąć testowo na Gurmana-kwitnie i owocuje całkiem dobrze ,ale ma małe owoce .Podobnie z Katią .

Nie napisałeś jaki to Gurman. Może ten Twój to Gurman Fonarik. Jest drobniejszy niż G. Rannyj i G. Łakomka, ale jest beznasienny, tak samo jak Katia. Stąd rozmiar jagód.

PostNapisane: poniedziałek, 2 czerwca 2014, 06:18 
nowicjusz
nowicjusz

ajka napisał(a):
Kufel napisał(a):
Chcę prysnąć testowo na Gurmana-kwitnie i owocuje całkiem dobrze ,ale ma małe owoce .Podobnie z Katią .

Nie napisałeś jaki to Gurman. Może ten Twój to Gurman Fonarik. Jest drobniejszy niż G. Rannyj i G. Łakomka, ale jest beznasienny, tak samo jak Katia. Stąd rozmiar jagód.

Sadzonkę dostałem od znajomego tylko z taką nazwą .Owoce są różowe beznasienne . Myślę że jest to Gurman (FVKL - 3 - 6)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1