darekp105 napisał(a):
Witam.
Też mam pytanie co do sadzenia otóż w tym roku sam ukorzeniałem winorośl nie chwaląc się 95 % ukorzenionych patyków . Mam je wszystkie w petach tzw butelkach z ziemią system korzeniowy u nich jest jak dłoń widać je już na ścianach butelki wszystkie sadzonki już od 2 tygodni znajdują się na powietrzu ładnie sobie radzą długość pędu zielonego to 10cm .
Dochodząc do sedna chciałbym je posadzić w dwóch rzędach typ prowadzenia to klasyczny dwuramienny Guyot .
1. W jakiej odległości od siebie muszą być sadzonki w rzędach ?
2 . Jaka odległość musi być między rzędami?
3. Czy może być obornik od kur lub innego ptactwa ( świeży) ?
4. Czy lepiej zamiast obornika dać mocną ziemie kompostową a na nią tą normalną i sadzonkę ? ?
5. Czy ogólnie wsypać ziemie do kwiatów ?
A co do odmian to są odmiany bardziej deserowe Nero,kordjanka,muskat letnij, Regina, Alden, Prim
Za odpowiedzi dziękuje Pozdrawiam .
Pierwsze dwa pytania to elementarz i warto byłoby się wysilić i samemu poszukać. Żeby nie mędrkować i się nie rozwodzić to powiem że w rzędach co 1,5m ale jak dasz co 2m to nie będziesz żałował za kilka lat. Odstępy między rzędami to też około 2m, no chyba że masz ciężki sprzęt, to wtedy dostosowujesz (zwiększasz) rozstaw do posiadanych maszyn.
O oborniku kurzym było kilka linijek wyżej. Jest żrący i trzeba go odizolować od korzeni grubszą warstwą tej ziemi kompostowej i nie wapnować tego jednocześnie.
Nikt Ci nie zabroni prowadzić Guyotem deserówek, zwłaszcza takich jak Alden. Ale może warto poczytać o sznurze skośnym. Twoje sadzonki rosną jeszcze w petach, więc masz jeszcze bardzo duuużo czasu na podjęcie decyzji o formie.
Te odmiany które masz, to powinny się ukorzenić w 100%