Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 21:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 27 lutego 2025, 08:36 
Ekspert
Ekspert

sajko71 napisał(a):
mazmaciek napisał(a):
jest jeszcze Yukon , i nawet ma rejestracje .
Kiedyś gdzieś czytałem że nawożenie roślin chelatem miedzi również działa profilaktycznie
Yukon to połączenie siarki i miedzi, czyli to to samo co jest tu proponowane w mieszaninach. Zapewne taniej jest zmieszać samemu.
Co do nawożenia dolistnego to przypomnę o wspomagającej wartości krzemu (obecnie stosuję dwa opryski środkiem Potasil + Krzem). Wiem, że inni stosują Optysil.

Sławek,
Kiedy stosujesz ten Potasil?

Brakło mi KB+Si

PostNapisane: czwartek, 27 lutego 2025, 09:48 
Ekspert
Ekspert

sajko71 napisał(a):
Nie robiłbym pełnej profilaktyki przy tak młodej, nieowocującej winorośli i do tego rosnącej w nowym, niezainfekowanym środowisku. Działałbym minimalistycznie albo tylko interwencyjnie.
Nie zgadzam się!
Proponuje jednak zadziałać klasycznie, bo łatwiej jest coś złapać niż coś wyleczyć.
Propozycja ochrony prewencyjnej (czyli jak wszystko zdrowo rośnie):
1. przed kwitnieniem, ale jak już wyraźnie widać kwiatostany na najwcześniejszych odmianach Topas + Orvego
2. po kwitnieniu, jagody najwcześniejszych odmian 2-3 mm (śrut) Siarkol + np. Mikrokompleks (młode nasadzenia wciąż będą mieć kłopoty z przyswajaniem minerałów)
3. jagody wielkości groszku Switch + jeśli zmyło to siarkol

p.s. najważniejsze to kupić opryskiwacz spalinowy + maskę

PostNapisane: czwartek, 27 lutego 2025, 10:19 
Ekspert
Ekspert

Ale przyznasz, że trudno zaproponować oprysk przed kwitnieniem i po kwitnieniu jak owocowania nie ma czyli nic nie kwitnie :wink:

PostNapisane: czwartek, 27 lutego 2025, 11:36 
czeladnik
czeladnik

suszi napisał(a):
p.s. najważniejsze to kupić opryskiwacz spalinowy + maskę

Dla dwudziestu krzewów?... Chyba jednak moje Maroleksy 5l i 12l wystarczą.

-- czwartek, 27 lutego 2025, 11:35 --

sajko71 napisał(a):
Ale przyznasz, że trudno zaproponować oprysk przed kwitnieniem i po kwitnieniu jak owocowania nie ma czyli nic nie kwitnie :wink:

Nie kwitło i nie owocowało w zeszłym sezonie. W tym co nieco jagód zamierzam skubnąć, krzewy zaczną trzeci rok. Ukorzenione na przedwiośniu 2023, w "szkółce" w gruncie do jesieni 2023, wykopane i posadzone na docelowe miejsce w listopadzie 2023. Cały 2024 rok poświęciłem na porządne ukorzenienie i - w drugiej kolejności - na wyprowadzenie grubych łóz. Na większości krzewów to się udało i w 2025 roku zostawię pojedyncze grona, by skosztować jagód. Mocniej zamierzam obciążyć krzewy owocowaniem w czwartym roku, czyli 2026.

Szpaler deserówek o długości 27 metrów: Alladin, Eszter, Bajkonur, Liwia, Reliance, Arkadia, A-1704, Jubilej Nowoczerkasska, V68021, Prima Ukrainy, Pierwozwannyj, Gałachad, Nero, FVR 7-9, Nadieżda AZOS, Przeobrażenie, Bianca, Alladin, Neptun, Venus.

PostNapisane: czwartek, 27 lutego 2025, 11:49 
Kiper
Kiper

Jedyne co bym Ci doradził to abyś za ogrodzeniem panelowym nie dopuszczał do nadmiernego wzrostu zachwaszczenia.
Kosić po ziemi tak chociaż 1m od odgrodzenia. Sierpień-rosa-pękanie jagód-infekcje to tak pokrótce.

Co do ŚOR to masz właśnie ten czas aby nadrabiać zaległości jeżeli chodzi o wiedzę aby w sezonie być przygotowanym na działanie.
Co Ci się może przydać?
Na pewno soda na pewno jakieś adjuwanty typu Florovit Mikrokomplex generalnie nawozy dolistne tylko najpierw poczytaj co i kiedy rośliny w trakcie sezonu potrzebują.
Sporo jest na tym forum informacji które Jola @jokaer zebrała w formie "piguły" w jednym miejscu.
Czytać czytać i jeszcze raz czytać.

Ciekawie także @kapitan na swoim blogu pisze o rozpoznawaniu zagrożeń związanych z patogenami.
W ochronie przed infekcjami nie chodzi o to aby rozpoznać biały nalot na liściach tylko aby do niego nie dopuścić. Trzeba znać terminy występowania zagrożeń a także warunki pogodowe po jakich zaczynają się te zagrożenia pojawiać. To jest kluczowe jeśli chcemy cieszyć się rokrocznie owocami a nie tylko zieloną masą listną służącą jako żywopłot lub zadaszenie altany.

PostNapisane: czwartek, 27 lutego 2025, 14:23 
czeladnik
czeladnik

Za ogrodzeniem nie moje nieużytki, ale za zgodą sąsiada co roku biorę kosę ręczną i jadę "po ziemi", a raczej tak nisko, jak się da. Łatwo nie jest - gąszcz, jakieś ostrężyny i inne samosiejki, więc osełka co parę metrów. Ale kosa dobrze wyklepana, "jadowita", daje radę :D

Stanowisko winorośli przygotowałem porządnie i po pierwszym roku uprawy widzę, że było warto. Na dno dołków dolomit, garść nawozu fosforowo-potasowego, solidna łopata kompostu wokół korzeni, przy powierzchni dołek uzupełniony ziemią. Po posadzeniu krzewów cały szpaler wyłożyłem kartonami i wysypałem 7-10cm warstwę kompostu. Karton już pewnie dżdżownice zeżarły, ale robotę zrobił. Miałem spokój z chwastami wieloletnimi, a co wykiełkowało w kompoście, łatwo było wyrwać.

Załączniki:
IMG_20250227_134652.jpg
IMG_20250227_134652.jpg [ 148.95 KiB | Przeglądane 943 razy ]

Szpaler deserówek o długości 27 metrów: Alladin, Eszter, Bajkonur, Liwia, Reliance, Arkadia, A-1704, Jubilej Nowoczerkasska, V68021, Prima Ukrainy, Pierwozwannyj, Gałachad, Nero, FVR 7-9, Nadieżda AZOS, Przeobrażenie, Bianca, Alladin, Neptun, Venus.

PostNapisane: czwartek, 27 lutego 2025, 17:44 
Ekspert
Ekspert

gbed napisał(a):
... Sławek,
Kiedy stosujesz ten Potasil?
Brakło mi KB+Si

Pierwszy raz środek z krzemem (czy Alkalin Kb+Si czy Potasil + Krzem) daję przed "Zimną zośką" (wzmocnienie przed przymrozkiem i rozwojem chorób), drugi raz w lipcu (bo w obu tych środkach jest trochę azotu).

PostNapisane: piątek, 7 marca 2025, 10:13 
Ekspert
Ekspert

vanKlomp napisał(a):
Ad 1 Miedzianu nie daje się jako pierwszy oprysk.
Ad3 Oprysk myjący robi się jako pierwszy 3% roztworem siarkolu.

A nie może to być oprysk łączony: siarka + miedzian?
Bo ja mam zapisane takie kombinacje.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: sobota, 5 kwietnia 2025, 10:10 
Ekspert
Ekspert

ZbyszekTW napisał(a):
Np.:

Siarkol + Miedzian

Siarkol + Miedzian + Switch lub Scala

Topas + Orvego

Topas + Orvego + Scala

Topas + Miedzian + Cymoksanil + Scala

Luna Experience + Miedzian + Cymoksanil

Luna Experience + Orvego lub Enervin lub Metomor F

itd

Do tego jeszcze Siarczan Magnezu, Optysil (krzem) i Protector

Ps. Jeszcze się nie zorientowałem, ale na 2025 na pewno coś będzie wycofane...

Protector ma być wycofany?
Tak w ogóle w jakiej dawce się go stosuje na litr?

Pozdrawiam- Jola.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1