Teraz jest piątek, 20 czerwca 2025, 02:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Ekolist
PostNapisane: środa, 6 lipca 2005, 09:52 
czeladnik
czeladnik

Nabyłem właśnie do dolistnego wzmocnienia winorośli. Preparat zawiera azot, potas i magnez z dodatkiem mikroelementów.
Mam tylko problem co do dawek i ilości cieczy.
Otóż dawka na ha to 5-10 litrów, a ilość cieczy użytkowej 1000 litrów/ha.
Mam do pryśnięcia około 1000m2 czyli 1/10 ha. Oznacza to że mam zrobić 100 litrów cieczy! To bardziej będzie podlewanie niż dolistne zasilanie.
Z kolei zrobienie roztworu z tą samą ilością Ekolistu ale np. w 10 litrach to dużo większe stężenie (mimo iż ilość preparatu na ha pozostanie ta sama) - i nie wiem jak to wpłynie na krzaczki.
Ma ktoś jakiś pomysł?

Tytuł: Re: Ekolist
PostNapisane: środa, 6 lipca 2005, 10:03 
Ekspert
Ekspert

Nie będzie to wcale takie podlewanie , bo wychodzi 100ml roztworu/m2 winnicy. Pokrywając dokładnie listki może tak wyjść. Ewentualnie zachowaj stężenie roztworu i zrób 2 opryski w odstępach 2-tygodniowych.

pozdrawiam

olmek

PostNapisane: środa, 6 lipca 2005, 10:06 
czeladnik
czeladnik

Jeśli zamierzasz pryskac to lepiej nie zmniejszaj ilości cieczy użytkowej. Przy pow 1000m2 raczej nie bedziesz wjezdzal opryskiwaczem ze zbiornikiem np. 100l. Ja mam opryskiwacz o poj. 10l robie więc mieszanke na 10 litrów i w pole (w twoim przypadku wyjdzie 50-100 ml/10 l wody). W ten sposób przygotowuje sobie mieszaninę za każdym razem i nie martwię się tym czy wyszło mi 30 czy 50 l. Za tydzień lub dwa możesz powtórzyć przecież dokarmianie dolistne.
pozdr
polter

PostNapisane: środa, 6 lipca 2005, 10:09 
czeladnik
czeladnik

[quote="olmek"]Nie będzie to wcale takie podlewanie , bo wychodzi 100ml roztworu/m2 winnicy.

Ostatnio pryskając profilaktycznie na mączniaki zużyłem 2 litry roztworu. 100 mi się w głowie nie mieści. Sęk w tym że krzaczki są małe. Gdyby to była dojrzała winnica to może bym wylał te 100 litrów.

[quote="olmek"]
Pokrywając dokładnie listki może tak wyjść. Ewentualnie zachowaj stężenie roztworu i zrób 2 opryski w odstępach 2-tygodniowych.

"Kuracja" przewiduje nawet 3 opryski w odstępach dwutygodniowych.

PostNapisane: środa, 6 lipca 2005, 10:16 
czeladnik
czeladnik

2 litry to baaardzo mało. Mnie przy mniejszym areale nawet przy opryskiwaniu wczasna wiosna nie udalo sie zejsc ponizej 5l. Jesli rzeczywiście masz tak małe krzaczki to tym bardziej nie przejmuj się dawką na ha lecz pilnuj stężenia mieszaniny. Z reguły na etykietach podaje sie dawkę na hektar powierzchni co ma swe uzasadnienie w przypadku roślin rolniczych pokrywających całą powierzchnię. Problem zaczyna się gdy wchodzimy w sadownictwo gdzie hektar hektarowi "nie równy". W takim przypadku zawsze opieram się na stężeniu cieczy użytkowej.
pozdr
polter

Ostatnio edytowano środa, 6 lipca 2005, 10:16 przez polter, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: środa, 6 lipca 2005, 10:16 
Ekspert
Ekspert

W takim razie zachowaj zalecane stężenie i opryskaj mniejszą ilością. Skoro krzaczki są małe , więc i nawozu potrzebują kilkakrotnie mniej niż dorosłe :wink:

pozdrawiam

olmek

PostNapisane: środa, 6 lipca 2005, 10:58 
Olmek ma racje zachowaj stężenie zalecane - czyli jak 10 l na 1000 l cieczy uzytkowej to na 5 l (jeden opryskiwacz) cieczy trzeba wlac 50 ml koncentratu i dokładnie zrosic krzaki. koniecznie rób to wieczorem - po opryskach w dzień krople tworza coś jak małe soczewki i mozna potem zaobserwować zółte kropki na lisciach - poparzenia.

PostNapisane: środa, 6 lipca 2005, 11:01 
Ekspert
Ekspert

To byłem ja - Darek - jakos mnie wylogowało po drodze :(

PostNapisane: piątek, 8 lipca 2005, 21:27 
Ekolist jestbardzo sympatycznie konsumowany przez winorośl.Używałem i używam go systematycznie.Efekty sa zdecydowanie widoczne:krzewy nabieraja wigoru,wpływa ddodatnio na owocowanie.Nie mam nic wsolnego z producentem,ale polecam...W kwestii stężenia: zalecane jest stężenie 1-3%, w zależności od kondycji roślin. Ale nawet przekroczenie tego stężenia nie skutkuje ujemnie.Ekolist nie spali roślin.Oczywiście dobrze jest powtórzyć oprysk po ok.2 tygodniachMożna także roztwór mieszać z niektórymi środkami ochrony,np. z miedzianem

PostNapisane: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:20 
Kiper
Kiper

a po jakim czasie jest widoczny jakiś efekt bo ja prysnąłem ekolistem wg zal.dawki 10ml-1l, 3dni temu i czekam na efekty -np. bardziej zielone liście itp... :?: 8O

PostNapisane: poniedziałek, 11 lipca 2005, 19:05 
Ekolist,podobnie jak chyba wszystkie nawozy dolistne, działa szybko.Przy wielu uprawach, np.warzywa, juz czasem na drugi dzień widać efekt. W wypadku winorośli również reakcja roślin jest szybka, ale najlepszy nawóz dolistny nie zastąpi podstawowego nawożenia. To należy traktować jako "dożywienie". Czasem jednak jest to istotne: Słabo odżywionym roślinom pozwala "przetrwać"... Nie zawsze więc będą efekty widoczne gołym okiem.Szczególnie w okresie wzrostum gron i jagód cała para może być skierowana w tym kierunku.Ale to nic straconego:Owoce /grona i jagody/ wyrażnie wykorzystują nawożenie dolistne.
Ja używałem i używam "Ekolistu", ale prawdopodobnie inne nawozy dolistne też są efektywne.
Odpowiadając Aguni z Tarnowa: zapewne lepiej widziałabyś różnice,gdybyś porównawczo -jeden krzew opryskała, a sąsiedni, podobny -nie. Zaręczam jednak, że napewno opryskana winorośl j4est ci wdzięczna i odwzajemni pięknymi gronami. Ale pod warunkiem, że za kilka dni powtórzysz zabieg...

PostNapisane: wtorek, 12 lipca 2005, 07:51 
Kiper
Kiper

ok dzieki :lol:

PostNapisane: czwartek, 26 kwietnia 2018, 13:40 
czeladnik
czeladnik

Temat stary ale...;) Od kiedy można stosować Ekolist Standard ???

PostNapisane: czwartek, 26 kwietnia 2018, 14:06 
Ekspert
Ekspert

Kurcze dostaniesz tytuł archeologa miesiąca i złotą łopatę. :lol:
Ekolist używa się przed kwitnieniem i 10-14 dni po kwitnieniu.

PostNapisane: czwartek, 23 lipca 2020, 08:46 
czeladnik
czeladnik

A czy w tym momencie można zastosować Ekolist ? ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1