Teraz jest piątek, 16 maja 2025, 02:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 24 sierpnia 2014, 08:40 
nowicjusz
nowicjusz

Witam
Mam na oku działkę w okolicy Kłodzka o powierzchni ok. 2 ha.
Sytuacja wygląda tak: stok zachodni i w części północno zachodni ( tam chcę posadzić las), stok o nachyleniu ok 15%, wysokość nad poziomem morza od 520 do 540m. Wiatry południowo-zachodnie, a od maja do lipca północne (informacja nie sprawdzona z wikipedii). Na części też chciałabym zasadzić kasztana jadalnego. Działki jeszcze nie widziałam na żywo, pytam bo nie wiem czy jest sens w ogóle jechać oglądać tą nieruchomość. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
A tu mapki z geoportalu:

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: niedziela, 24 sierpnia 2014, 10:42 
Ekspert
Ekspert

Witaj :)

Trochę wysoko ta działka. Rejon górski też nie jest najszczęśliwszy - krótki sezon wegetacyjny (późne przymrozki wiosną i wszesne jesienią), więcej opadów i niższe temperatury na tej wysokości (w zimie i w lecie). Działka ma pas drzew od południowej strony, których nie tak łatwo będzie się pozbyć (zezwolenia, opłaty, koszt wycinki), a to jest teren najatrakcyjniejszy pod ewentualne nasadzenia i szkoda by było, aby był zacieniony (wiosną i jesienią cień daleko będzie sięgał). Na tej wysokości mogłabyś uprawiać jedynie kilka najwcześniejszych odmian.

Czy to muszą być okolice samego Kłodzka? Kotlina Kłodzka, to również zastoiska mrozowe. Jeżeli zależy Ci na winnicy, to koniecznie szukaj południowego stoku, żeby działka była w połowie stoku, aby zimne powietrze mogło spływać dalej w dół.

Edit: polecam poczytać http://www.roman-mysliwiec.pl/uw-plantpress.pdf

PostNapisane: niedziela, 24 sierpnia 2014, 11:37 
mistrz
mistrz

Kasztana jadalnego można na żywo oglądnąć w Krakowskim ZOO :) Nawet kasztany pozbierać, jak cię inni nie ubiegną - obok altany przy wybiegu dla żyraf.
Jedna osoba tu na forum też ma takie drzewko - a w każdym razie z 10 lat temu miała młody krzaczek - jak tu zaglądnie to pewnie napisze coś praktycznego w temacie.

PostNapisane: niedziela, 24 sierpnia 2014, 12:34 
Ekspert
Ekspert

Ania33 napisał(a):
Witam
Mam na oku działkę w okolicy Kłodzka o powierzchni ok. 2 ha.
Sytuacja wygląda tak: stok zachodni i w części północno zachodni ( tam chcę posadzić las), stok o nachyleniu ok 15%, wysokość nad poziomem morza od 520 do 540m. Wiatry południowo-zachodnie, a od maja do lipca północne (informacja nie sprawdzona z wikipedii). Na części też chciałabym zasadzić kasztana jadalnego. Działki jeszcze nie widziałam na żywo, pytam bo nie wiem czy jest sens w ogóle jechać oglądać tą nieruchomość.

Jeśli to ma być pod winnicę, to nie ma sensu. Chyba, że rekreacyjnie 20 krzewów chcesz posadzić.

Strefa czasowa: UTC + 1