Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 14:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 24 stycznia 2021, 14:10 
czeladnik
czeladnik

ArturK79 napisał(a):
Co to za mapka?
Super wizualizuje poziomy

geoportal.gov.pl, wcześniej ktoś pisał jak właczyć ukształtowanie terenu

-- niedziela, 24 stycznia 2021, 15:02 --

jak nie wypali winnica to mogę tam postawić farmę fotowoltaiczną :)

-- niedziela, 24 stycznia 2021, 15:04 --

Misza napisał(a):
Prawdopodobnie tam było jeszcze gorzej. Patrząc na street view od ul. Mikulczyckiej to mi to wygląda na zastoisko mrozowe. Rozumiem że to działka nie koło domu więc możliwości walki z przymrozkami żadne. Poczekaj do wiosny i w bezchmurny i bezwietrzny ranek przy temp. lekko powyżej zera zobacz dokąd sięga szron na trawie. Piotr, dobrze ci radzę, wyzbądź się myślenia życzeniowego :wink:

Blisko domu, 200m i codziennie tamtędy jadę do pracy, sklepu, wszędzie.

-- niedziela, 24 stycznia 2021, 15:10 --

To jakiej działki szukać pod winnicę?
nie w dolinie
nie na równinie
najlepiej w połowie zbocza południowy-zachód (ile nad doliną?)
grunt piaszczysty raczej przepuszczalny niż gliniasty?
osłonięte od wiatrów północnych czy jeszcze innych?
wody gruntowe nie wyżej niż 2m?
co jeszcze?

PostNapisane: niedziela, 24 stycznia 2021, 16:12 
czeladnik
czeladnik

Piotrze, tutaj wielu Forumowiczów ma swoje winnice daleko od domu, bywa i kilkadziesiąt kilometrów. Dlaczego aż tak daleko? Bo szukali odpowiedniej lokalizacji i ceny. Często na odległych od dużych miast wsiach można kupić upadające gospodarstwa, albo działki rolne, których nie można przekwalifikować na budowlane. W przypadku gospodarstwa, jeśli budynki nadają się tylko do rozbiórki, przynajmniej masz media, prąd i wodę.
Na pewno coś fajnego znajdziesz, tylko trochę trzeba się najeździć.

Co do gruntu, to zawsze możesz przed nasadzeniem trochę odpowiedniej ziemi nawieźć, glebę przygotować.

PostNapisane: niedziela, 24 stycznia 2021, 21:14 
Ekspert
Ekspert

piotrwzk napisał(a):
To jakiej działki szukać pod winnicę?
nie w dolinie
nie na równinie
grunt piaszczysty raczej przepuszczalny niż gliniasty?
osłonięte od wiatrów północnych czy jeszcze innych?
wody gruntowe nie wyżej niż 2m?
co jeszcze?

Ziemia piaszczysto-gliniasta, najlepiej z pH pomiędzy 6 a 7. Nie może być zbyt stromy stok, abyś dał radę wjechać jakąś maszyną.

Przed sadzeniem krzewów ziemię trzeba przygotować. Trzeba zaorać, zbronować, zasiać zielony nawóz, przejechać talerzówką lub glebogryzarką, a potem jeszcze uzupełnić ewentualne niedobory przez wysiew.
Kiepsko by było 10a ręcznie obrabiać.

PostNapisane: poniedziałek, 25 stycznia 2021, 00:11 
Ekspert
Ekspert

newrom napisał(a):
Na stromizny są sposoby, albo tarasy, albo ciągnik gąsienicowy (i nie mówię o "Stalińcu" tylko produktach włoskich czy japońskich) :)
10a idzie obrobić motykami i łopatami, tylko samozaparcia trzeba od cholery i silnego grzbietu, w z drugiej strony większość ciągników jest za duża na takie skrawki.

Do przygotowania przed nasadzeniami, to można z sąsiadem dogadać się i wynająć ciągnik do najcięższych prac. Potem można ręcznie, jak już będą nasadzenia i płot..

PostNapisane: poniedziałek, 25 stycznia 2021, 04:49 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
piotrwzk napisał(a):
Blisko domu, 200m i codziennie tamtędy jadę do pracy, sklepu, wszędzie.

Jeżeli masz jako decydujący argument bliskość domu kosztem lokalizacji, nie wróży to dobrze niestety w takich warunkach. Parę lat temu przeprowadziliśmy się z żoną z Brzegu do sąsiedniej gminy Lewin Brzeski i patrzyliśmy na inne aspekty niż winnica. Uprawę jednak założyłem, przeniosłem ponad setkę krzewów z Kościerzyc, dalej dosadzam, chociaż potok opływa mnie od zachodu. Ale uparty jestem. Winorośl dojrzewa, z chorobami zaczynam sobie radzić, ale gdybym miał do dyspozycji fundusze na zakup ziemi celowo pod winnicę, zlokalizowałbym ją na wzniesieniach Wału Łosiowskiego między mną a Brzegiem (gdzie winnicę ma w Łosiowie Paweł Kukiz), który ciągnie się na płn. ode mnie od niedalekiej Doliny Odry, idąc dalej na południe i skręcając przed Lewinem na zachód wzdłuż Doliny Nysy Kłodzkiej. Jest tam szereg wspaniałych stoków o odpowiednim nachyleniu, ukierunkowaniu południowym i wyniesieniu. Zainwestowałbym tam bez namysłu w dużą uprawę, a mam kilka upatrzonych lokalizacji (ok. 180 m.n.p.m.). No i odległość jest ważna, bo to ledwie do 10 minut od mojego domu. Rezygnuj zatem z tej lokalizacji i szukaj odpowiedniej.

PostNapisane: poniedziałek, 25 stycznia 2021, 09:30 
czeladnik
czeladnik

Lokalizacja: gm. Sulmierzyce, pow. pajęczański,łódzkie 212 m.n.p.m
piotrwzk napisał(a):

Jakby Ci się udało znaleść wyniesienie , gdzie najniżej położone krzewy byłyby ponad koronami drzew w dolinie poniżej, lub dachami domów w terenie typowo zabudowanym, to zagrożenie przymrozkami radiacyjnymi praktycznie odpada.

PostNapisane: poniedziałek, 25 stycznia 2021, 10:47 
przedszkolak
przedszkolak

A co myślicie o takim „stoku”? Dolina Warty, 450m w lini prostej do rzeki, wschodnia Wlkp. Południowa część działki 258.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ostatnio edytowano poniedziałek, 25 stycznia 2021, 12:01 przez ogurek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: poniedziałek, 25 stycznia 2021, 10:56 
mistrz
mistrz

A jak teraz wyglada sprawa rejonizacji i zakupu ziemi prze osoby ktore nie sa rolnikami?

PostNapisane: poniedziałek, 25 stycznia 2021, 11:57 
czeladnik
czeladnik

maiki95 napisał(a):
A jak teraz wyglada sprawa rejonizacji i zakupu ziemi prze osoby ktore nie sa rolnikami?

do 1ha chyba bez problemu a jak więcej to trzeba dostać zgodę i chyba nie ma z tym problemu jeżeli pod uprawę a nie deweloperkę albo sprzedaż obcokrajowcowi

-- poniedziałek, 25 stycznia 2021, 12:57 --

maiki95 napisał(a):

do 1ha chyba bez problemu a jak więcej to trzeba dostać zgodę i chyba nie ma z tym problemu jeżeli pod uprawę a nie deweloperkę albo sprzedaż obcokrajowcowi

PostNapisane: poniedziałek, 25 stycznia 2021, 12:07 
Kiper
Kiper

Do 0,3ha bez problemu, pomiędzy 0,3 a 1ha prawo pierwokupu ma państwo. Powyżej 1ha musisz mieć zgodę państwa.
No chyba żeś ksiądz.

https://www.kowr.gov.pl/ukur/zgody-na-n ... ci-rolnych

PostNapisane: poniedziałek, 25 stycznia 2021, 17:56 
Kiper
Kiper

ogurek napisał(a):
A co myślicie o takim „stoku”? Dolina Warty, 450m w lini prostej do rzeki, wschodnia Wlkp. Południowa część działki 258.
Okolice Ciążenia to wg mnie jedna z najlepszych miejscówek w Wielkopolsce. Sam kiedyś wytypowałem to miejsce i się trochę rozglądałem po okolicy. Podejrzewam też, że w dawnych czasach cystersi z pobliskiego Lądu mogli tam mieć winnice. Jeśli założysz tam winnicę, będę mocno trzymał za Ciebie kciuki.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 25 stycznia 2021, 23:11 przez PiotrSz, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: poniedziałek, 25 stycznia 2021, 19:04 
czeladnik
czeladnik

Grzelus napisał(a):
piotrwzk napisał(a):
Czy jest jakaś prosta zależność pomiędzy wysokością drzew i odległością od działki z której można wywnioskować czy będzie zasłaniało czy nie?
Piotrek poniżej masz linki gdzie możesz to sprawdzić ,wpisujesz wysokość drzewa. porę dnia, dzień w roku, ustawiasz odległość i widzisz wszystko.
http://suncalc.net/#/52.2935,20.7525,5/2016.12.20/12:21
https://www.sonnenverlauf.de/#/51.8901, ... /11:49/1/0

Super ta stronka, wygląda na to że nic mi nie robi cienia o ile ktoś nie posadzi od ołudnia czegoś wysokiego ale raczej nie bo tam jest waska działka która jest dojazd do szerszej cześci działki

PostNapisane: poniedziałek, 25 stycznia 2021, 19:16 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
Super ta stronka, wygląda na to że nic mi nie robi cienia o ile ktoś nie posadzi od ołudnia czegoś wysokiego ale raczej nie bo tam jest waska działka która jest dojazd do szerszej cześci działki

Czyli postanowione,temat do zamknięcia :D

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: czwartek, 28 stycznia 2021, 22:17 
czeladnik
czeladnik

piotr85 napisał(a):
Cytuj:

Czyli postanowione,temat do zamknięcia :D

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

czekam jeszcze na badanie gleby

-- czwartek, 28 stycznia 2021, 20:53 --

Pojawiła się opcja innej działki: Łubie 280mnpm, 36ar ale pod winnice do wykorzystania ok 25ar bo na końcu działki od południowej strony rosną wysokie drzewa, pochylenie 7% w kierunku południowy zachód, na końcu działki strumyk, niestety są obok pola uprawne.
https://www.google.pl/maps/@50.4193405, ... !1e3?hl=pl

Załączniki:
działka_łubie.png
działka_łubie.png [ 8.94 KiB | Przeglądane 555 razy ]

PostNapisane: wtorek, 9 lutego 2021, 19:15 
Kiper
Kiper

Tak się podepnę pod wątek. Myślę o gruncie pod winnicę 1-1,5 ha. No i nie wiem czy ktoś, jakaś firma, biuro nieruchomości specjalizuje się w sprzedaży takich gruntów rolnych. Jest portal e-rolnik, ale to generalnie rolne. Samemu znaleźć to też tak średnio, bo nawet jak układ ok, to czy ktoś to będzie chciał sprzedać? Fajnie byłoby komuś zlecić, ale lokalne biura nieruchomości tak raczej słabo w temacie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1