Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 18:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 23 stycznia 2021, 00:07 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
>Parametry działki: wymiar 12m x 80m

Ja mam 25x60 i 5 rzędów po środku, bo sąsiad z jednej strony obsadził brzozami, a z drugiej sosnami więc po kilka metrów zacieniają, a są na razie 10 letnie drzewa.

Czyli jak na działkach obok pojawią się wysokie drzewa to 12m szerokości działki za mało.

Wysłane z mojego SM-A415F przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: sobota, 23 stycznia 2021, 01:14 
czeladnik
czeladnik

fels napisał(a):
>Parametry działki: wymiar 12m x 80m

Ja mam 25x60 i 5 rzędów po środku, bo sąsiad z jednej strony obsadził brzozami, a z drugiej sosnami więc po kilka metrów zacieniają, a są na razie 10 letnie drzewa.

Czyli jak na działkach obok pojawią się wysokie drzewa to 12m szerokości działki za mało.

Wysłane z mojego SM-A415F przy użyciu Tapatalka

drzewa od południowej strony mogły by przeszkadzać ale raczej się tam nie pojawią, mam ofertę dzierżawy tego terenu i mógłbym powiększyć winnicę o kolejne 10m x 80m

Czy jest jakaś prosta zależność pomiędzy wysokością drzew i odległością od działki z której można wywnioskować czy będzie zasłaniało czy nie?

PostNapisane: sobota, 23 stycznia 2021, 06:46 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
suszi napisał(a):
(...)@Dolnoslonzok jesteś pewny, że strumyk w granicy działki to dobra rzecz dla winorośli? Osobiście się nie zgadzam.

Potok, mniejsza rzeczka, nie na równi, jak pisałem, ale w dolince, a nad nią wyniesiona uprawa. Jesienią kontrast chłodu dla dojrzewających odmian.

PostNapisane: sobota, 23 stycznia 2021, 12:02 
mistrz
mistrz

piotrwzk napisał(a):
Czy jest jakaś prosta zależność pomiędzy wysokością drzew i odległością od działki z której można wywnioskować czy będzie zasłaniało czy nie?
Piotrek poniżej masz linki gdzie możesz to sprawdzić ,wpisujesz wysokość drzewa. porę dnia, dzień w roku, ustawiasz odległość i widzisz wszystko.
http://suncalc.net/#/52.2935,20.7525,5/2016.12.20/12:21
https://www.sonnenverlauf.de/#/51.8901, ... /11:49/1/0

PostNapisane: sobota, 23 stycznia 2021, 16:43 
Kiper
Kiper

Tu można wpisać miejscowość, wybrać datę i godzinę. Oblicz.
I widać położenie słońca wg kierunków -tj. Azymut , jak na kompasie np: 0stopni -N, 90stopni E, 180stopni S, 270stopni W.
oraz jak wysoko słońce jest wtedy nad horyzontem w stopniach -przy 45stopniach cień jest równy wys. drzewa-
przy 27stopniach cień będzie 2razy dłuższy itd. tangensy :-)
http://astronomia.zagan.pl/pliki/pozycja_slonca.html

PostNapisane: sobota, 23 stycznia 2021, 20:13 
Ekspert
Ekspert

piotrwzk napisał(a):
Witam
Parametry działki: wymiar 12m x 80m, 235mnpm, orientacja wschód-zachód po dłuższym boku oraz spad 2 m w kierunku wschodnim, dosyć wysoki poziom wód gruntowych od 1 do 2 m. Wzdłuż dłuższego boku płynie strumyk odprowadzający wodę z pobliskiego stawu.

Bardzo słabo to wygląda. Winnica na poziomie lub nieco poniżej pobliskiego stawu oznacza podwyższoną wilgotność a to problemy. Wieczorami w takich miejscach bardzo szybko siada rosa i panuje chłód. Do tego niekorzystne usytuowanie E-W. Nie zawracaj sobie tym głowy.

PostNapisane: sobota, 23 stycznia 2021, 21:14 
Kiper
Kiper

Dokładnie. Wilgotne i zimne miejsce

PostNapisane: sobota, 23 stycznia 2021, 21:41 
czeladnik
czeladnik

a to że otoczone z 3 stron domami nie poprawia sytuacji (działka 171)?
U góry Północ

Załączniki:
działka3.png
działka3.png [ 213.68 KiB | Przeglądane 622 razy ]

PostNapisane: sobota, 23 stycznia 2021, 21:53 
Ekspert
Ekspert

Ta działka może nadaje się do uprawy borówki amerykańskiej ale na pewno nie pod winnicę. Ja w osłonięciu widzę więcej wad niż zalet.

PostNapisane: sobota, 23 stycznia 2021, 23:32 
czeladnik
czeladnik

Misza napisał(a):
Ta działka może nadaje się do uprawy borówki amerykańskiej ale na pewno nie pod winnicę. Ja w osłonięciu widzę więcej wad niż zalet.

Co złego w osłonięciu przez domy? Okolica jest dosyć wietrzna bo są równiny. Mieszkam w najwyższym punkcie wioski na płaskowyżu gdzie wiatr hula ciągle, Mam 60 sadzonek wokół ogrodzenia i nie mają łatwo bo 23 maja 2020 zaliczyłem przymrozek -3C i połowa latorośli zmarzła a owoców zebrałem 30kg. Czy to znaczy że w dole wioski było jeszcze gorzej?

PostNapisane: niedziela, 24 stycznia 2021, 07:38 
Ekspert
Ekspert

Prawdopodobnie tam było jeszcze gorzej. Patrząc na street view od ul. Mikulczyckiej to mi to wygląda na zastoisko mrozowe. Rozumiem że to działka nie koło domu więc możliwości walki z przymrozkami żadne. Poczekaj do wiosny i w bezchmurny i bezwietrzny ranek przy temp. lekko powyżej zera zobacz dokąd sięga szron na trawie. Piotr, dobrze ci radzę, wyzbądź się myślenia życzeniowego :wink:

PostNapisane: niedziela, 24 stycznia 2021, 08:06 
Ekspert
Ekspert

Misza dobrze Ci radzi. Jak masz kupować kawałek ziemi specjalnie pod winnicę, to ma być to najcieplejszy z możliwych.

Jak patrzę na mapkę z ukształtowanie terenu, to widzę grzbiet od zachodniej strony, kierunek spływu strumyka jest na północ, a na południe teren się wznosi. Miejsce, które jest oznaczone strzałką jest praktycznie przy dnie dolinki. Wszystko jest w zasadzie odwrotnie, niż powinno być. Nachylenie ku wschodowi niewiele ratuje sytuację. Do tego płytko wody gruntowe. Ja bym nie kupiła tego pod winnicę.

PostNapisane: niedziela, 24 stycznia 2021, 11:17 
czeladnik
czeladnik

To miał być zakup inwestycyjny bo być może kiedyś będzie można tam coś wybudować jak się pozbędę słupa średniego napięcia który komplikuje mocno wybudowanie tam czegokolwiek.Podobno można śądownie zmusić Tauron do przesunięcia bo nie mają służebności w księdze wieczystej a wybudowane za PRL-u. Działka ma częściowo w planie zagospodarowania usługi nieuciążliwe i chodziło mi po głowie postawienie za kilka lat małej smażalni ryb na przeciwko stawu z winem z winnicy :)

-- niedziela, 24 stycznia 2021, 11:58 --

To miał być zakup inwestycyjny bo być może kiedyś będzie można tam coś wybudować jak się pozbędę słupa średniego napięcia który komplikuje mocno wybudowanie tam czegokolwiek.Podobno można śądownie zmusić Tauron do przesunięcia bo nie mają służebności w księdze wieczystej a wybudowane za PRL-u. Działka ma częściowo w planie zagospodarowania usługi nieuciążliwe i chodziło mi po głowie postawienie za kilka lat małej smażalni ryb na przeciwko stawu z winem z winnicy :)

Na Gornym śląsku niestety grunty rolne są dosyć drogie, nie kupi się po 3-4 zł jak w innych regionach tylko trzeba dać conajmniej 20zł a nawet 40zł a jak dziłaka ma potencjał być budowlaną albo już jest to od 100zł się zaczynają. Ta działka jest w okolicy tych 20zł.

PostNapisane: niedziela, 24 stycznia 2021, 12:18 
czeladnik
czeladnik

Jeżeli to ma być tylko ta działka, to starczy na smażalnię z niewielkim parkingiem z przodu.
Winnicę możesz założyć w innej lokalizacji, lokal udekorować zdjęciami z własnej winnicy.
Wiesz, gdyby to był mój pomysł, to bym zaczęła od smażalni i na początek dogadała się z właścicielem którejś z okolicznych winnic. Z czasem robiłbyś własne wino. Trochę konkursów trzeba by zaliczyć i kilka nagród za własne wyroby zebrać.
Myślę, że słup można przesunąć bez sądu.
Pomysł dobry, życzę Ci wytrwałości i determinacji w dążeniu do celu.

Z drugiej strony pomyśl o innej kwestii. Przyjdzie fatalny rok, np. jak miniony, choroby grzybowe zaatakują winnicę i co? Klienci będą patrzyli na te suszki wiszące na krzewach? To będzie raczej antyreklama.

PostNapisane: niedziela, 24 stycznia 2021, 13:53 
mistrz
mistrz

Co to za mapka?
Super wizualizuje poziomy

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1