Teraz jest środa, 17 grudnia 2025, 09:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 148 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 listopada 2008, 13:36 
Ekspert
Ekspert

[quote="Aszko"] przeglądam forum na tej stronie winogrona.org praktycznie za każdym razem jak jestem w sieci. Wielu z was pisze sromotne bzdury!

Jeżeli się nie zgadzasz z czymś lub kimś , to w miarę posiadanego czasu i chęci powinieneś przedstawić swój punkt widzenia, nie wystawiać ogólną ocenę.

[quote="Aszko"] Zajmuję się ogrodnictwem (winogronami od niedawna) niemal od urodzenia, nie jestem teoretykiem jak wielu z was lub 2-3 letnim pseudo praktykiem.

I co z tego wynika ?

[quote="Aszko"] Niestety moi drodzy za każdym razem będę ganił zachowanie nietolerancji wśród nas.

Nietolerancji wobec czego ? 8O

Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 listopada 2008, 13:42 
Ekspert
Ekspert

[quote="Zuzanna"]

W dodatku w pobliżu był mały skład kompostu.
Pryskałam 1 raz siarczanem potasu dopiero na początku pażdziernika.

Zuzanna

Październik to trochę późno, można było zacząć już na początku sierpnia i opryskiwać co 2 tygodnie. Najlepszy jest siarczan potasu w formie pylistej (szybko rozpuszcza się w wodzie ), efekty po nim są szybko zauważalne. Ja w tym roku stosowałem Alkalin PK i też jest dobry.
Odm. o silnym wzroście mogą takich oprysków wymagać obowiązkowo, możliwe, że ten niewielki, jak piszesz składzik kompostu też dołożył swoje 3 grosze.

pozdrawiam Wojtek

PS Ja bym tej sadzonki nie wykopywał, tylko okrył nie mieloną korą, a całość zabezpieczył warstwą darni, tak aby był przewiew.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 listopada 2008, 14:07 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="Aszko"] Zajmuję się ogrodnictwem (winogronami od niedawna) niemal od urodzenia, nie jestem teoretykiem jak wielu z was lub 2-3 letnim pseudo praktykiem.
Zbyt często musze powtarzać ten dowcip (mój ulubiony brydżowy):
Partner do partnerki po kolejnym lapsusie: - ależ Pani ma doskonałą pamięć brydżową. Robi Pani dokładnie te same błędy, co 20 lat temu.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 listopada 2008, 14:10 
Ekspert
Ekspert

[quote="Aszko"] Niestety moi drodzy za każdym razem będę ganił zachowanie nietolerancji wśród nas. Pozdrawiam :oops: !!!

Ps. Zanim ocenicie kogoś oceńcie samych siebie, bo każdy z nas ma jakieś niedociągnięcia!

Ja postanowiłem ocenić sam siebie i.....jestem nie tolerancyjny i szczery.
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 listopada 2008, 14:34 
Kiper
Kiper

[quote="wojtekb"]

PS Ja bym tej sadzonki nie wykopywał, tylko okrył nie mieloną korą, a całość zabezpieczył warstwą darni, tak aby był przewiew.

Dzięki za uwagi.

A co mam rozumieć pod pojęciem darń?-czy to gruda ziemi z trawą czy sama gruda,bo co region to różnie nazywają.
Czy takie zabezpieczenie wystarczy w razie -24oC?

Zuzanna

Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 listopada 2008, 15:01 
Ekspert
Ekspert

[quote="Zuzanna"] Czy takie zabezpieczenie wystarczy w razie -24oC?

Ja bym jednak wykopał. Zabezpieczenie , które proponuje Wojtek nie gwarantuje w 100%, że temperatura nie spadnie poniżej 0C. Wcale nie musi to być ekstremalny mróz , wystarczy kilkanaście dni z temp. -15C , a to się przecież może zdzarzyć. Sadzonka jest młoda , więc specjalnie nie ucierpi podczas wykopywania.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 listopada 2008, 15:03 
Ekspert
Ekspert

[quote="Zuzanna"]

A co mam rozumieć pod pojęciem darń?-czy to gruda ziemi z trawą czy sama gruda,bo co region to różnie nazywają.
Czy takie zabezpieczenie wystarczy w razie -24oC?

Zuzanna

To płat ziemi z trawą. Ułóż to w taką piramidkę. Zaznaczam jednak, że to tylko moja rada, choć sam już to wypróbowałem, z tym, że na większej ilości sadzonek, a nie na pojedynczym egzemplarzu. Wykopanie też ma sens, ale musisz krzew wykopać razem z ziemią i na wiosnę wysadzić już jako sadzonkę zieloną.
Wybór należy do Ciebie, masz dwie opcje.....i ew. telefon do przyjaciela :lol: :oops:

pozdrawiam Wojtek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 listopada 2008, 17:33 
Ekspert
Ekspert

[quote="Aszko"] .....Zajmuję się ogrodnictwem (winogronami od niedawna) niemal od urodzenia, nie jestem teoretykiem jak wielu z was lub 2-3 letnim pseudo praktykiem. Kiedyś pewna osoba, która jak zauważyłem nie szuka poklasku na forum i nie wypisuje bzdur jak wielu z was (wielu nie wszyscy).
.......

Trzeba było mówić tak od razu. Profesjonalistów odsyłam po materiał nasadzeniowy do profesjonalnych szkółek. W związku z tym, sprawa sztobrów i krzewów z mojej winnicy jest nieaktualna.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 listopada 2008, 18:31 
Ekspert
Ekspert

Nie irytuj sie Danielu ., To forum dla amatorów a nie dla pseudofachowców . Rób swoje i bedzie ok. Pozdrawiam Zbyszek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 listopada 2008, 19:20 
czeladnik
czeladnik

od Niektórych aż kipi złośliwością, Pozostałym dziękuję...

ps: podobno nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi...

a jeśli Kogoś temat nie interesuje albo chce obrazić to szkoda czasu ...

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 listopada 2008, 17:43 
Kiper
Kiper

Aszko - popieram Twoją wypowiedź. Mam takie same odczucia, a zajmuję się winoroślą i winiarstwem ponad 30 lat. Płytę z Madejowego łańcuszka też mam - bo wiedzy nigdy nie za dużo. Jedną mam tylko uwagę do Twojej wypowiedzi, aby nie kaleczyć zbytnio na tym forum języka polskiego i pisać przestrzegając (w miarę) zasad ortografii. Chyba się ze mną zgodzisz?

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 listopada 2008, 17:53 
Ekspert
Ekspert

[quote="JanuszJ49"]....... Jedną mam tylko uwagę do Twojej wypowiedzi, aby nie kaleczyć zbytnio na tym forum języka polskiego i pisać przestrzegając (w miarę) zasad ortografii.

Tym bardziej, że przy pisaniu każdy byk jest podkreślony od razu na czerwono i nie widzę problemu by go poprawić, nawet jeśli jest się kiepskim z ortografii

Tytuł: Re: Drewnienie
PostNapisane: czwartek, 13 listopada 2008, 20:38 
Ekspert
Ekspert

[quote="Krzystek"]Posiadam cztery krzaki "Festivee, Kodriankę, Reginę i Arkadię" zasadzone w jesieni 2007r.

Jedna z sadzonek ładnie zdrewniała, a trzy pozostałe jeszcze nie. Nie pryskałem żeby przyspieszyć drewnienie (nie wiedziałem o takiej możliowści). Mam pytanie, czy łozy jeszcze zdrewnieją i wstrzymać się jeszcze z cięciem, (w celu zrobienia szobrów), czy też łozy nie zdrewnieją przed zimą ?

Krzystek

Mogę szczerze??????

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 listopada 2008, 20:56 
mistrz
mistrz

Nie wymyślajmy z ortografią, każdy pisze jak umie.
Jest to forum tematyczne związane z uprawą roślin, z nawożeniem, często obornikiem i nie każdy mieszka w mieście wojewódzkim i jest po dwóch fakultetach. - tolerancji.
:oops:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 listopada 2008, 21:08 
Ekspert
Ekspert

[quote="dawid"]Nie wymyślajmy z ortografią, każdy pisze jak umie.
Jest to forum tematyczne związane z uprawą roślin, z nawożeniem, często obornikiem i nie każdy mieszka w mieście wojewódzkim i jest po dwóch fakultetach. - tolerancji.
:oops:

Jak miło otpoczońć pży dobrej cherbtce!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 148 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1