Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 09:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 21 sierpnia 2020, 15:33 
nowicjusz
nowicjusz

Tytułem wstępu: jestem całkowicie nowa, w maju posadziłam 4 winorośle a w czerwcu jeszcze jedną.
Wszędzie piszą o dostatecznym lub nie dostatecznym drewnieniu łozy ale nie natrafiłam na informację jak rozpoznać stopień zdrewnienia? Moje latorośle nie wyrosły specjalnie długie (w tym momencie 30-120cm), nie potrzebnie zostawiłam po dwie a nawet trzy. Trzeba było wyłamać ale szkoda mi było.
Mimo niewielkiego przyrostu kusi mnie żeby z najdłuższych formować już niewielki pień (jakieś 25cm, pierwszy drut mam na 30cm). Winorośle będą prowadzone w formie sznura skośnego.

Problem w tym że nie potrafię rozpoznać czy dobrze drewnieją i czy mam jakąkolwiek szansę na opuszczenie jednego roku w planie formowania winorośli.

Ps. Podobno z końcem sierpnia należy ogłowić winorośle żeby drewniały, a moje się właśnie wzięły za rośnięcie po dwóch miesiącach spoczynku (4 na 5, jedna miała miesiąc przerwy i to ona dorosła do 120).

PostNapisane: piątek, 21 sierpnia 2020, 17:08 
mistrz
mistrz

Po 1. Winorośl jest dla cierpliwych(wino tym bardziej )... i owoc mamy w 3 roku od posadzenia..(to nie żyto!)W tym roku krzew wykrztałca system korzeniowy i to co urośnie tniemy nisko na 2-3 pąki.
2. Uważam że to jest wielki błąd w myśleniu (wino)ogrodnika "Zostaw! Tak ładnie rośnie!"...nie ma że boli.... trzeb to wycinamy mimo że ręka zadrży i łza poleci .Ile to wspaniale rokujacych gron w tym roku musiało spaść na ziemię??
3.Jaka jest planowana forma skoro drut tak nisko?sznur skośny? by okrywać na zimę?

PostNapisane: piątek, 21 sierpnia 2020, 17:10 
Kiper
Kiper

Takim świeżakom daj w spokoju rosnąć. Jak jest sucho, to raz na jakiś czas podlej (winorośl nie lubi mieć zbyt mokro). Na zimę kopiec, na przedwiośniu przytniesz na dwa oczka. I na razie tyle w temacie.

PostNapisane: piątek, 21 sierpnia 2020, 17:33 
mistrz
mistrz

Wyłamałbym w największej krótsze latorośle i dałbym jej porosnąć. Przy ciepłym sierpniu i jesieni może uzyskać magiczne 0,6mm na wysokości 1,5m i zdrewnieje przed przysypaniem. Jeśli nie urośnie to musi przezimować razem z innymi cięta na 2 oczka.

Sadzonki doniczkowe sadzone w maju (gleba piaszczysta pokryta humusem i na dole dołka obornik) uzyskują u mnie w połowie sierpnia od 3 do 5m wysokości (jedna latorośl, inne usuwane przy sadzeniu). W okresie bezdeszczowych upałów są co kilka dni podlewane. W drugim roku zostawiam od 1 do 3 kontrolnych gronek.

Na 14 sadzonek gołokorzeniowych sadzonych w maju br. tak samo jak doniczkowe tylko 3 sztuki urosły (na 2,5-3,5m i około średnicy 6mm na wysokości 1,5m i skróciłem ostatnio na 2 metry) wystarczająco do formowania pnia na wiosnę 2021r. Pozostałe mniejsze rosną sobie do przymrozków, będą cięte na 2 oczka i przysypane ziemią na zimę.

PostNapisane: piątek, 21 sierpnia 2020, 17:46 
nowicjusz
nowicjusz

Tak, prowadzić będę w formie sznuru skośnego. To są deserówki. Na jednej już w tym roku były zawiązki kwiatostanów, ale aż tak łapczywa nie jestem i je od razu oberwałam :)

Po prostu na lepiej rosnących myślałam zostawić po kontrolnym gronie w przyszłym roku wedle instrukcji:
https://winnicakapitana.blogspot.com/20 ... zanie.html

PostNapisane: piątek, 21 sierpnia 2020, 20:56 
Kiper
Kiper

Kolega ZbyszekTW trafnie takie rozterki kiedyś podsumował :
post198474.html?hilit=zostawisz#p198474
" Możesz przyciąć na 2 oczka, 4 oczka, 8 oczek, 15 oczek czy jak tam Ci się zamarzy :-)
A na wiosnę zostawisz np. po 3-4 mocne latorośle na każdym krzewie a resztę wyłamiesz. Może będą one wyrastały od ziemi, a może 20 cm od ziemi a może 60 cm od ziemi.
Jak będą ładnie rosły, grube przyrosty, to zostawisz na każdej po gronie, a jak się zagapisz to po 2 grona.
A jak będą miały słaby system korzeniowy, to nie będą silnie rosły, zostawisz 1-2 latorośle, grona oberwiesz.
Na wiosnę będzie widać różnice "

Sprawdzałem w praktyce działa... w 2 roku grona kontrolne u nas się często zdarzają, żyżna ziemia, łagodny klimat, deserówki. Pozdrawiam

PostNapisane: sobota, 22 sierpnia 2020, 06:59 
nowicjusz
nowicjusz

Dzięki Mcin :)
Tak zrobię. Pewnie i tak skończy się za dwóch latoroślach tylko trochę wyżej. Cudów nie ma, może część dorośnie do 1,5m ale na pewno nie z grubością 6mm.

Tylko na dal nie wiem po czym poznać że mi latorośle drewnieją :wink: Po sztywności, kolorze?

PostNapisane: sobota, 22 sierpnia 2020, 09:47 
Kiper
Kiper

Po zmianie koloru , faktury i sztywności łozy (odmiany wczesne , na słońcu szybciej drewniej. Do przymrozków sporo czasu i zdążą zdrewnieć. W grudniu robię kopczyki na zimę bo zimy kapryśne u nas a na wiosnę przycinam na gotowo. A potem zostawisz np.1-2 łozy na nich może jakieś małe grono itd..

PostNapisane: sobota, 22 sierpnia 2020, 10:10 
nowicjusz
nowicjusz

Dziękuję za pomoc :)

PostNapisane: niedziela, 23 sierpnia 2020, 17:43 
czeladnik
czeladnik

A ja mam inny problem. Jubilej Nowoczerkasska pięknie drewnieje, spokojnie wyprowadzę pień i ramię na następny sezon. Tyle że cholera ma okropnie długie międzywęźla, ok. 20cm. Planowałem na ramieniu 4-5 węzłów krzewienia i miejsca mi brakuje, bo posadziłem w rozstawie ok. 1.2m, na lewo jest Przeobrażenie, a na prawo Liwia. Obie też silnie rosną, ale międzywęźla krótsze.

Zawodzi mnie natomiast Kristaly. W poprzednim (pierwszym) sezonie wyrosły piękne dwie latorośle, pozostawiłem jedną i przyciąłem ją na dwa oczka, zgodnie z zasadami prowadzenia młodego krzewu. W tym roku liczyłem na silną latorośl, by wyprowadzić pień i ramię, a tu klops. Latorośl nie dorasta do metra, u nasady gruba, ale szybko robi się cienka, już zaczyna drewnieć, więc raczej już dłuższa i grubsza nie będzie... co robić? Jakiś krótki pieniek zostawić, czy znów ciach na 2 oczka i jeden sezon w plecy?

Szpaler deserówek o długości 27 metrów: Alladin, Eszter, Bajkonur, Liwia, Reliance, Arkadia, A-1704, Jubilej Nowoczerkasska, V68021, Prima Ukrainy, Pierwozwannyj, Gałachad, Nero, FVR 7-9, Nadieżda AZOS, Przeobrażenie, Bianca, Alladin, Neptun, Venus.

PostNapisane: niedziela, 23 sierpnia 2020, 21:17 
Kiper
Kiper

Krystaly to żywotna odmiana, zostaw jaka jest łozę - z tych kilku pąków, w 2021roku będzie kilka nowych łóz i 1-2 grona z pąka.
U mnie już w 2 roku(2019) lekko owocowała , a w 3cim 2020 jest duży krzew i kilkanaście gron.

PostNapisane: środa, 14 października 2020, 11:45 
przedszkolak
przedszkolak

Witam serdecznie,

to pierwszy mój taki rok z racji powiększenia mojej mikrokolekcji winorośli.
Do tej pory była tylko Fredonia i ES N-11 1/2 i nigdy nie było z tym problemu. W przypadku tych odmian nie ma i w tym roku.
Ładnie zdrewniały bez żadnych dodatkowych zabiegów uszczykiwania czy pryskania.
Ale niestety pozostałe odmiany wyglądają już gorzej. Oczywiście będę musiał wyciągnąć wnioski na przyszłość, ale czy z Waszego doświadczenie - jest opcja, że to jeszcze zdrewnieje na czas?
Próbuję monitorować w jakim tempie postępuje drewnienie.
Wiem, że nie da się przewidzieć, kiedy przyjdą pierwsze przymrozki.

Pozdrawiam

Załączniki:
20201014_090911.jpg
20201014_090911.jpg [ 60.8 KiB | Przeglądane 1200 razy ]
20201014_090837.jpg
20201014_090837.jpg [ 55.87 KiB | Przeglądane 1200 razy ]
20201014_090813.jpg
20201014_090813.jpg [ 58.26 KiB | Przeglądane 1200 razy ]

PostNapisane: piątek, 16 października 2020, 11:55 
mistrz
mistrz

Na zdjęciach widać że co nieco masz zdrewniałe.
Proces drewnienia jeszcze trwa więc jeszcze conieco się poprawi.
Jeśli poprawnie zdrewnieje chociaż na oczko to zrob kopczyk i zabezpiecz na zimę. Zresztą uważam że to samo należy robić że wszystkimi młodymi krzewami nawet jak są całkowicie zderwniałe.
Jeśli jakimś cudem nie zdrewnieje to zostaje tylko wiara że odbije w przyszłym roku z korzenia (pod warunkiem że było dobrze posadzona).

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: sobota, 17 października 2020, 15:23 
mistrz
mistrz

A ja dodam że jak nie ma już liści to nie postępuje drewnienie...tak zaobserwowałem u siebie

PostNapisane: sobota, 17 października 2020, 15:30 
mistrz
mistrz

Przecież u gościa są liście :D

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1