Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 05:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2011, 20:11 
Ekspert
Ekspert

maciek1988 napisał(a):
Słyszałem od znajomego, który często jeździł do NIemiec jakiś czas temu, że tam krzewy są doświetlane od spodu dzięki składowi gleby. Podobno, jest tam dużo krzemu i tym podobnych minerałów, które leżąc sobie spokojnie na ziemi odbijają promienie słoneczne i doświetlają grona od dołu, podobno dlatego wina z miejsc o takim składzie gleby są lepsze.

Może w takim razie dałoby się sypać takim minerałem, albo jakimś innym, który działałby podobnie do lusterka. Co o tym sądzicie? Czy ktoś wiec coś więcej, może potwierdzić albo obalić zasłyszany mit?

Cytuj:
ale o tym odbijaniu światła przez konkretne pierwiastki nie ma tam za bardzo. tam podobno nie ma kamieni, tylko same minerały w ziemi podobno odpowiadają za doświetlenie

Kamienie , ściany itp. działają jak akumulatory gromadząc ciepło w dzień i oddając w nocy i to ma sens przy uprawie winorośli.

W naszym klimacie celowe odbijanie promieni słonecznych poprzez wykładanie np. folii aluminiowej, minerałów miki itp. daje odwrotny skutek niż np. okrywanie gleby czarną folią.

Styropian, folia aluminowa itp. mogą opóźniać wiosenną wegetację winorośli tak jak bielenie pni drzew owocowych w sadach. Ale potem po wiosennych przymrozkach trzeba przyspieszać wegetację późniejszym odmianom poprzez ściółkowanie agrowłókniną, czarną folią itp. aby zdążyły dojrzeć.
Amatorsko można się w to bawić.(tam gdzie cena produktu końcowego nie ma znaczenia)

PostNapisane: piątek, 25 listopada 2011, 20:25 
Ekspert
Ekspert

Lasota napisał(a):
W jakimś stopniu tak, ale wszystko co odbija promienie powoduje obniżenie temp. gleby bo tylko pochłaniane promieniowanie ogrzewa. A wykładanie stosuje się w momencie dojrzewania czyli wówczas gdy zależy nam na zawartości cukrów i ew. na sprowokowaniu większej produkcji barwników. Wówczas nagrzewanie ziemi nie odgrywa już takiej istotnej roli.

Jak masz czas, kasę na folię aluminiową i na czarną agrotkaninę, to się pobaw. Wiosną możesz rozłożyć folię aluminiową, żeby opóźnić wegetację w celu uniknięcia skutków przymrozków majowych, potem rozłożysz czarną agrotkaninę, żeby podgonić wegetację, a potem znów folia aluminiowa.
Potem zdasz nam relację, czy warto sobie głowę tym wszystkim zawracać. :)

PostNapisane: piątek, 25 listopada 2011, 20:57 
czeladnik
czeladnik

Jak mam czas i kasę to robię inne fajniejsze rzeczy i bynajmniej nie po to by zdawać z nich relację :D . A folia stanowi u nas ciekawostkę, gdzie indziej normalny, uznany zabieg pielęgnacyjny. I było to celem informacji (a kryterium opłacalności w uprawach amatorskich zawsze było kwestią dyskusyjną). A celowości "brukowania" winnicy jakoś nie negujesz.

PostNapisane: piątek, 25 listopada 2011, 21:18 
Kiper
Kiper

Lasota: tak z ciekawości, to jak chcesz to technicznie rozwiązać?
No i jeżeli masz jakieś linki, to z chęcią poczytam jak to robią przy uprawie jabłoni. O brukowaniu winnicy też chętnie więcej się dowiem.

PostNapisane: piątek, 25 listopada 2011, 21:27 
Ekspert
Ekspert

Lasota napisał(a):
Jak mam czas i kasę to robię inne fajniejsze rzeczy i bynajmniej nie po to by zdawać z nich relację :D .

Fe, nie ładnie ;)
Forum jest po to, by dzielić się wiedzą i doświadzeniem, a nie tylko czerpać wiedzę. ;)

Niczego nie neguję, jeno poddaję w wątpliwość sens takich zabiegów. Przekonaj nas, że to ma sens. :)

W swoim ogródku stosuję agrotkaninę, bo nie mam za wiele czasu na plewienie, a ewentualną poprawę warunków termicznych traktuję jako bonus.

PostNapisane: piątek, 25 listopada 2011, 22:03 
czeladnik
czeladnik

W warunkach doświadczalnych (dla jabłek) wygląda to tak jak tu - http://www.ho.haslo.pl/images/article/2 ... cja_02.jpg a w sadach przemysłowych normalnie pasy folii wzdłuż rzędów. Nie twierdziłem, że to ma sens dla winorośli a jedynie podałem, że jest to metoda stosowana w sadownictwie. Natomiast wykładanie kamieniami... chyba mocno utrudnia mechanizację zabiegów agrotechnicznych. Dzielę się wiedzą a doświadczeniem w uprawie winorośli podzielę się jak już takowe posiądę. Nie jestem laikiem w rolnictwie... kiedyś parałem się warzywnictwem (dawno temu i w innych realiach gospodarczych) natomiast winorośl to takie przydomowe hobby (choć negocjuję zakup 80 a zapuszczonego zbocza). Nie oceniaj zatem pomysłu z folią bo nie mój ci on. :D

PostNapisane: sobota, 26 listopada 2011, 09:40 
Kiper
Kiper

Specjalne tkaniny, np. extenday są raczej badane niż stosowane w sadach do doświetlania roślin od spodu i raczej w przypadku upraw pod sieciami gradowymi które ograniczają naświetlenie drzew = wybarwienie owoców.

J

PostNapisane: sobota, 26 listopada 2011, 14:53 
Kiper
Kiper

Z doświetlaniem krzewu od spodu dałbym sobie spokój. Z mojej praktyki wynika, iż w naszym klimacie najważniejsze jest wygrzana gleba w obrębie korzeni, niska uprawa i większy rozstaw międzyrzędzi wolnej od chwastów. Kiedy prowadziłem te same odmiany formą Guyot na pniu 0,6-0,7 metra miałem lepsze doświetlenie, ale niższe temperatury na wysokości pierwszych gron, natomiast w w niższej uprawie ( grona na wysokości 0,1-0,2 metra ) temperatury były wyższe średnio o 3-4 stopnie, ale tylko w dni słoneczne. W ciągu miesiąca można zyskać średnio 60-90 SAT. Pozwala to na uzyskanie plonu o lepszych parametrach. Mankamentem jest większa podatność na uszkodzenia wiosennymi przymrozkami.

PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2011, 10:28 
Ekspert
Ekspert

Winny jestem wyjśnienia, że pisząc o kamieniach, miałem na myśli brukowanie słonecznych skarp, pozostawiając na korzeniach powierzchnię biologicznie czynną i dotlenioną. Na terenie całkiem płaskim raczej bym postawił murek a temperaturę gleby podnosi też posypka z lekkiej piaszczystej przepuszczalnej gleby na wierzch. Ogranicza straty ciepła na parowanie, bo przepuszcza wodę w głąb.

PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 20:18 
Ekspert
Ekspert

Przeczytalem raz jeszcze całość i wyciągnąłem wniosek, że doszliśmy o co chodzi z tą miką i krzemem. CHODZI O TEMPERATURĘ GLEBY.
Ilość odbijanego światła jest na poziomie promili pierwotnego strumienia, nieistotna.
Istotne jest jednak to, że leżąc na powierzchni, stanowią przesiąkalną jednokierunkowo warstwę. Dzięki szybkiemu schnięciu zachowuje swe ciepło - czyli wyższą temperaturę. Tak też działają lubuskie gleby o odwróconych warstwach. Żytni piach na wierzchu a głębiej warstwa gliny. Takie gleby preferowano pod winnice.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1