Teraz jest środa, 17 grudnia 2025, 12:59

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 278 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 19  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 6 września 2014, 19:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 kwietnia 2008, 01:00
Posty: 1219
Lokalizacja: Brzozów Podkarpacie
Małgosiu, i Ty jako ekspert nie wiesz, że istnieje taki klon Seyvala co to się przebarwia na czerwono. :mrgreen: A tak na poważnie to czemu by nie utworzyć takiego wątku jak piszesz z tymi perełkami i to nie tylko dla początkujących uczestników forum. Przecież takie gafy się nam wszystkim zdarzają. :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 7 września 2014, 18:46 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
Kochani, ten rok okazał się fatalny dla większości odmian. Ominęły mnie przymrozki, gradobicia, nawałnice a dobiły moje grona osy, szerszenie i tydzień chłodu połączony z opadami. Niestety, w tym roku nie zrobię dobrego wina. Nie poległy jeszcze grona Seyval Blanc, Jutrzenki, Festivee, Kazaczki 2 i Ronda. Co mnie jeszcze zaskoczy, nie wiem.

_________________
Kto chla ten grzeszy, kto pije - modli się. Nie wysyłam sztobrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 7 września 2014, 18:58 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Solaris zebrany przy następujących parametrach:
cukier 23,6 Brix, (kwas ekstremalny) 12,6 g/l. pH poniżej 3,8 (muszę dokupić posaki z niższym zakresem :-) ). Pestki w połowie wybarwione. Niestety nie mogłem już czekać bo grona dotykały gleby i gniły. To jest kontrolne owocowanie na 150szt dwuletnich krzewów 5kg owocu. Nie na wszystkich krzewach zostawiłem grono kontrolne. Grona miały od 50-150g. Z przewagą mniejszych. SAT około 2400 (nie mam wszystkich danych z pastylek i posiłkuję się za ostatnie trzy tygodnie danymi ze stacji meteo). Zebrane przy pełni Księżyca :D.

Seyval Blanc Brix 18-20 średnio 19 (dwa tygodnie temu było 13 niezły progres)
Marszałek i Leon Brix 17-19 średnio 18 (dwa tygodnie temu było 16)
Solaris 2 tygodnie temu miał 21 Brix
Czyli w ciągu ostatnich dwóch tygodni cukier podskoczył o 2 Brix. Tylko w Seyvalu o 6???. Być może nastąpił poprzednio jakiś błąd pomiarowy np zbyt mała próbka. Seyvalem jestem naprawdę zaskoczony, że prześcignął Marszałka i Leona. Kwasów dla tych ostatnich nie mierzyłem bo organoleptycznie były mocno wyczuwalne

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 7 września 2014, 19:40 
Online
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4746
Lokalizacja: Rybnik
Zodiak napisał(a):
Solaris zebrany przy następujących parametrach:
cukier 23,6 Brix, (kwas ekstremalny) 12,6 g/l. pH poniżej 3,8 (muszę dokupić posaki z niższym zakresem

Trudno mi uwierzyć w taki wysoki kwas przy takim briksie i takim wysokim pH.
Paski nie za bardzo nadają sie do pomiaru pH w moszczach /winach. Maja zbyt małą dokladność.
Wypij ten sok. 2 litry na bank utlenisz niz napijesz sie gotowego wina. Ewentualnie wypij jako burczak :)

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 7 września 2014, 19:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2925
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Moje Marszałki dopiero kończą wybarwianie, bo mróz majowy wszystkie wykosił. Nie redukowałam obciążenia, bo to z pąków zapasowych i nie chciało mi się drabiny wyciągać, bo MF mam na altanie, więc teraz mam za swoje. :evil: Jak zbiorę w połowie października, to będzie dobrze.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 7 września 2014, 20:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2430
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
U mnie Marszałek kwaśny, że aż wykręca. Wychodzi, że MF i LM to moje najpóźniejsze odmiany, późniejsze niż Regent, Dornfelder czy PNP.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 7 września 2014, 20:10 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Misza napisał(a):
Trudno mi uwierzyć w taki wysoki kwas przy takim briksie i takim wysokim pH.
Paski nie za bardzo nadają sie do pomiaru pH w moszczach /winach. Maja zbyt małą dokladność.
Wypij ten sok. 2 litry na bank utlenisz niz napijesz sie gotowego wina. Ewentualnie wypij jako burczak :)


Akurat pH potwierdza wysokie kwasy. Kwasy mierzyłem 2 krotnie. Miareczkować ptrafię. Jedyne co może być nie tak to roztór NaOH ale używałem go przy innej okazji i było OK. Organoleptycznie kwasy są także wyczuwalne. Mimo wszystko przefermentuję te 2 litry choćby dlatego aby zobaczyć jak się zmienią kwasy. Są dokładne paski, a czy się nadają do pomiaru pH moszczu to inna sprawa. Moim zdaniem się nadają.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 7 września 2014, 20:30 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2902
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
U mnie Marszałek choć nie zmarzł w maju, to ciągle jeszcze kwaśny.
Najsłodsze na razie są : Regent i Bianca.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 7 września 2014, 20:40 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
ZbyszekTW napisał(a):
(...) późniejsze niż Regent, Dornfelder czy PNP.


PNP to rozumiem Pinot Noir Precoce?
Jak wygląda w tym roku ten klon Pinota?

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 7 września 2014, 21:16 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 13 lutego 2011, 13:25
Posty: 197
Lokalizacja: woj.Łódzkie Prażmów
gronkowiec napisał(a):
Kochani, ten rok okazał się fatalny dla większości odmian. Ominęły mnie przymrozki, gradobicia, nawałnice a dobiły moje grona osy, szerszenie i tydzień chłodu połączony z opadami. Niestety, w tym roku nie zrobię dobrego wina. Nie poległy jeszcze grona Seyval Blanc, Jutrzenki, Festivee, Kazaczki 2 i Ronda. Co mnie jeszcze zaskoczy, nie wiem.

Zdzisław weż nie żartuj że nic nie wspominasz o NN od Ciebie, chyba nie tylko ja postawiłem na tą odmiane?:-)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 7 września 2014, 21:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2430
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Zodiak napisał(a):
ZbyszekTW napisał(a):
(...) późniejsze niż Regent, Dornfelder czy PNP.


PNP to rozumiem Pinot Noir Precoce?
Jak wygląda w tym roku ten klon Pinota?


Teraz mam 1-sze owocowanie. Chyba z 10 gron na 3 krzewach, mało tego będzie bo grona maluteńkie. W każdym razie dzisiaj jak oglądałem, to już całkowicie wybarwiony. Jagody niektóre zaczęły się "rodzynkować". Nie wiem, czy to choroba, czy tak dojrzał mocno. W każdym razie te rodzynki w smaku bardzo słodkie, smaczne.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 7 września 2014, 22:55 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 21 maja 2013, 21:49
Posty: 376
Lokalizacja: Szczecin na północy - Winnica CISOWA
Regent 1 grono kontrolne - 23Bx, pestki przebarwione
Dornfelder 4 grona/krzew - 22Bx, pestki przebarwiają się - 50%
Cab Cortis 4 grona/krzew - 22Bx, pestki przebarwiają się - 10%
P. Noir (S) 4 grona/krzew - 18Bx, pestki zielone
P. Noir (E) 4 grona/krzew - 17Bx
P. Noir (G) 4 grona/krzew - 16Bx

U mnie też dolne jagody na gronach Dornfelder rodzynkują 29Bx ale nie gniją.

_________________
Aktualne zdjęcia i filmy - należy wpisać http://wino.org.pl/forum/Thread-MOJA-WINNICA-w-Zach-pom-Winnica-Cisowa


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2014, 08:12 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
ZbyszekTW napisał(a):
(...) Jagody niektóre zaczęły się "rodzynkować". Nie wiem, czy to choroba, czy tak dojrzał mocno. W każdym razie te rodzynki w smaku bardzo słodkie, smaczne.


U mnie rodzynkuje Merlot, ale on rodzynkuje każdego roku bo się w donicy męczy.
Wczoraj u szwagra widziałem, że mu Marszałek rodzynkuje. Jest to prawdopodobie związane z osami.
Dzięki za info na temat PNP.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2014, 12:11 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 13 czerwca 2012, 09:19
Posty: 49
Lokalizacja: Lublin
Misza napisał(a):
Wypij ten sok. 2 litry na bank utlenisz niz napijesz sie gotowego wina. Ewentualnie wypij jako burczak :)


Nic się nie utleni jeśli zastosuje się "ustrojstwo do produkcji CO2" autorstwa DarkaRZ - instrukcja znajduje się gdzieś na bratnim forum. W tamtym roku zrobiłem niewiele ponad 1 litr eksperymentalnego wina z Bianki (Bianka jest bardzo podatna na utlenianie) i wyszło bez wad produkcyjnych.

_________________
Jacek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2014, 12:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5585
Lokalizacja: Łódź i okolice
To jest TO ustrojstwo.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 278 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 19  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 22 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO