Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 05:03

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 278 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 19  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 24 sierpnia 2014, 07:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
W zeszłym roku się pośpieszyłem z Solarisem, bo miał już chyba 24 Brix. No i jak się okazało, miał chyba 11 g kwasów.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 24 sierpnia 2014, 11:27 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
W zeszłym roku zebrałem solarisa jak miał 7gr kwasu, po fermentacji zostało 5, wino jest nie pijalne, za małe kwasy za duży alkohol.
Wydaje mi sie że optymale kwasy przy zbiorze solarisa będą 8-8,5 i zrobienie wina z cukrem resztkowym.

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 24 sierpnia 2014, 20:47 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
To jest pierwsze owocowanie Solarisa. Tak jak napisałem będzie tego z 10kg więc będzie to mały eksperyment na małą skalę.
Osobiście podwyższona kwasowość białego wina bardziej mi odpowiada niż pusty smak białego o zbyt małej zawartości kwasów. Powiem więcej bardzo mi w Mierzęcinie smakowały ich wina o ekstremalnej kwasowści. Oczywiście białe. W czerwonych wolę niższe kwasy.
Kiedy wycisnę moszcz zmierzę kwasy. W zależności od tego ile ich będzie zrobię wino z odpowiednią ilością cukru resztkowego. Spokojnie kosztem mocy nawet gdyby miało wyjść 8-9%. Od jakiegoś czasu wolę białe wina nisko procentowe.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 29 sierpnia 2014, 19:52 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2012, 16:58
Posty: 213
Lokalizacja: Opolskie(Nizina Śląska)-Równina Grodkowska
U mnie Iza Zaliwska już zjedzona przez rodzinę.
Pozostało parę gron Kristaly.

Pomiary z dnia dzisiejszego:
Kristaly 18/19Brix
Marguette 21,5Brix(pestki w połowie wybarwione)
Pinot Meunier(grono kontrolne) 16Brix(pestki całkowicie zielone)

_________________
Pozdrawiam
Adam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 31 sierpnia 2014, 19:32 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 8 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 349
Lokalizacja: AOC-Mazowsze
Baltica zebrana - refraktometr pokazuje 22Bx w miazdze, wyżej nie zaryzykuję. Zresztą tylko po ją jeszcze trzymam, żeby zabawić się winobraniem w sierpniu ...
Dzisiaj piro, pektoenzym, do jutra maceracja, potem pomierzę szczegółowo.

_________________
pozdrawiam Tadeusz
... Mazowiecki klimat jest "cool" ...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 31 sierpnia 2014, 21:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
terroirPL napisał(a):
Baltica zebrana - refraktometr pokazuje 22Bx w miazdze, wyżej nie zaryzykuję. Zresztą tylko po ją jeszcze trzymam, żeby zabawić się winobraniem w sierpniu ...
Dzisiaj piro, pektoenzym, do jutra maceracja, potem pomierzę szczegółowo.

A ile kwasów i jakie pestki?

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 1 września 2014, 14:48 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 8 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 349
Lokalizacja: AOC-Mazowsze
kuneg napisał(a):
terroirPL napisał(a):
... do jutra maceracja, potem pomierzę szczegółowo.

A ile kwasów i jakie pestki?


Załączniki:
DSC00509.jpg
DSC00509.jpg [ 37.58 KiB | Przeglądane 1090 razy ]
DSC00516.jpg
DSC00516.jpg [ 41.66 KiB | Przeglądane 1090 razy ]
DSC00503.jpg
DSC00503.jpg [ 40.5 KiB | Przeglądane 1090 razy ]

_________________
pozdrawiam Tadeusz
... Mazowiecki klimat jest "cool" ...
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 1 września 2014, 19:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
O ile dobrze widzę, to cukier nawet do 23 brix, kwasy koło 9 g/l i dojrzałe pestki.
To teraz jestem ciekawa efektów po winifikacji. :)

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 1 września 2014, 19:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Tak z ciekawości zmierzyłem wczoraj 31.08. cukier na kilku odmianach, po najbardziej mokrym sierpniu od 2010.
Regent średnio 16 Brix, Cabernet Cantor 16 Brix, Monarch 16,5-17 Brix

Roesler średnio 16,5 brix, i tak wygląda :

Obrazek
Obrazek

Alibernet na ścianie kończy wybarwianie :
Obrazek

Alibernet w gruncie :
Obrazek

Syrah :
Obrazek

Cabernet Sauvignon :
Obrazek

Marquette ok. 19 Brix na prawidłowo wybarwionych jagodach :
Obrazek

Dla kontrastu LM dopiero w trakcie wybarwiania :
Obrazek

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 1 września 2014, 19:57 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
terroirPL napisał(a):
Baltica zebrana - refraktometr pokazuje 22Bx w miazdze, wyżej nie zaryzykuję. Zresztą tylko po ją jeszcze trzymam, żeby zabawić się winobraniem w sierpniu ...

Czy nisko oceniasz jakość wina z odmiany Baltica, czy jest chorowita?
Przypuszczam że w chłodnym regionie dałaby lepsze owoce.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 1 września 2014, 20:13 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 8 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 349
Lokalizacja: AOC-Mazowsze
poszukiwacz napisał(a):
Czy nisko oceniasz jakość wina z odmiany Baltica, czy jest chorowita?

Łapie MP, ale to da się ogarnąć.
Nie polecam, ponieważ to typowa hybryda z dużą przewagą amurensis.
Jedyne w wydaniu rose (z ciut niedojrzałych owoców jw.) daje akceptowalne, lekkie wino stołowe.

_________________
pozdrawiam Tadeusz
... Mazowiecki klimat jest "cool" ...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 1 września 2014, 20:25 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 13:38
Posty: 53
Lokalizacja: Orchowo k/Słupcy Wielkopolska
Witam u mnie LM już się wybarwił i dziś zmierzyłem cukry 19Brix
MF też wybarwiony i ma 20 Brix
Sayval Blanc jeszcze nie wybarwił się i ma 14Brix

_________________
Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 2 września 2014, 08:10 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 9 kwietnia 2013, 09:44
Posty: 1266
Lokalizacja: Brzeg Dolny
marko761 napisał(a):
Witam u mnie LM już się wybarwił i dziś zmierzyłem cukry 19Brix
MF też wybarwiony i ma 20 Brix
Sayval Blanc jeszcze nie wybarwił się i ma 14Brix

Ale nie oczekujesz że ten Seyval wybarwi się tak jak LM i MF?

_________________
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 4 września 2014, 20:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1169
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Dunna Gyjonge w tym roku pełne owocowanie. Grona zbite ,ścisłe i pomimo tak deszczowej pogody nie widać oznak choroby na gronach. Na razie jagody twarde i kwaśne, ale to jeszcze nie jej czas, myślę że pierwsze dni października.[url][URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=4d9e9a1499f61a1b]Obrazek[/url]Obrazek[/url][img][img=http://images66.fotosik.pl/148/03d2d9c02ff61951m.jpg][/img]

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Ostatnio edytowano czwartek, 4 września 2014, 20:23 przez jawormcz11, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 5 września 2014, 20:11 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 13:38
Posty: 53
Lokalizacja: Orchowo k/Słupcy Wielkopolska
redfox napisał(a):
marko761 napisał(a):
Witam u mnie LM już się wybarwił i dziś zmierzyłem cukry 19Brix
MF też wybarwiony i ma 20 Brix
Sayval Blanc jeszcze nie wybarwił się i ma 14Brix

Ale nie oczekujesz że ten Seyval wybarwi się tak jak LM i MF?

No pewnie ,że nie chodziło mi o to że nie łapie jeszcze swego koloru jak jest w pełni dojrzały.:)

_________________
Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 278 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 19  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: mcz, raflin i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO