Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 05:07

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 278 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 15 października 2014, 19:46 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 27 października 2013, 10:36
Posty: 180
Lokalizacja: Radom / winniczka w okolicy Białobrzegów
W sobotę zebrałem jasne odmiany Krystaly , Muskat Odesskij, Bianca. Mało tego było i dodatkowo dołożyłem Canadice i Swenson Red. Cukry w miazdze były na poziomie 21,5 Blg, a każda z pięciu odmian w nastawie stanowiła po około 20%.

-- środa, 15 października 2014, 20:46 --

W sobotę zebrałem jasne odmiany Krystaly , Muskat Odesskij, Bianca. Mało tego było i dodatkowo dołożyłem Canadice i Swenson Red. Cukry w miazdze były na poziomie 21,5 Blg, a każda z pięciu odmian w nastawie stanowiła po około 20%.

_________________
Pozdrawiam
Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 15 października 2014, 19:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Mirko napisał(a):
W sobotę zebrałem jasne odmiany Krystaly , Muskat Odesskij, Bianca. Mało tego było i dodatkowo dołożyłem Canadice i Swenson Red. Cukry w miazdze były na poziomie 21,5 Blg, a każda z pięciu odmian w nastawie stanowiła po około 20%.

Pierwsze trzy odmiany dały by Ci całkiem pijalne wino, raczej niepotrzebnie dołączyłeś dwie pozostałe :)

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 15 października 2014, 23:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Właśnie próbuję tegorocznego Muscat Odeski & Krystally półwytrawne i jest całkiem OK


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 16 października 2014, 07:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5467
Lokalizacja: Łódź i okolice
Już? :shock:
To wyprzedziłeś nawet Beaujolais nouveau :lol:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 16 października 2014, 08:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Nie, to nie taka degustacja :clap: - po prostu próba jeszcze nie całkiem sklarowanego wina


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 16 października 2014, 08:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Canin napisał(a):
Nie, to nie taka degustacja :clap: - po prostu próba jeszcze nie całkiem sklarowanego wina

Po roku - do dwóch to wino jeszcze dużo zyska na walorach smakowych jak i zapachowych.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 16 października 2014, 08:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Natomiast już teraz można ocenić potencjał takiego kupażu (ze względu na różne terminy dojrzewania). Generalnie Krystally jawi mi się jako dobra odmiana do kupaży/cuve z Odeskim czy Hibernalem. Tylko w przyszłym roku muszę ją opryskać na szarą pleśń.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 16 października 2014, 09:07 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Też żałuję. Mam zeszłorocznego Likierowego Muscata Odeskiego - bardzo dobry :)
Planowałem powtórzyć - ale niestety w tym roku nie dojrzał wystarczająco.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 20 października 2014, 19:58 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
Dzisiaj razem ze szpakami zebrałem "płotowego" Ruskiego Konkorda cukier 17,5 Brix , kwas 5,25g/l.
Czy ktoś coś robił z tego ??

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 20 października 2014, 20:28 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): środa, 22 września 2010, 20:26
Posty: 198
Lokalizacja: Krosno, Podkarpacie
Robiłem z tego likierowe wzmacniane (18%). Całkiem fajne . Smakuje zwłaszcza paniom oraz tym którzy nie wiedzą co to jest labruska.

_________________
Pozdrawiam
Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 20 października 2014, 21:05 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 23 listopada 2012, 01:07
Posty: 299
Lokalizacja: Głowno
Wczoraj zakończyłem sezon 2014. Ostatnie gronka poszły do baniaczków. Ogólnie jestem zadowolony. Serena średnio 23,5 brix zdrowa bez chorób. W tym roku będzie odmianowe i decyzja odnośnie dosadzania. Seyval 27 brix (południowa ściana) miodzio. Jeśli to się powtórzy w następnych latach i da dobre wino będę dosadzał. Bardzo żle wypadła Bianka - dociągła co prawda do 22 brix, ale dużo groszku i znilizny.
LM i MF zerwałem 4X z cukrem 26 brix (południowa ściana), lecz stanowczo nie są to moi faworyci podobnie ja Aurora (25 brix) szkoda ściany.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 20 października 2014, 21:28 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
krosam napisał(a):
Robiłem z tego likierowe wzmacniane (18%). Całkiem fajne . Smakuje zwłaszcza paniom oraz tym którzy nie wiedzą co to jest labruska.

Pewnie podobne jak z Swenson Red , też ma małe kwasy .
Chyba też Einset Seedles , ale tego nie mierzyłem jedynie porównanie smakowe .

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 20 października 2014, 22:34 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): środa, 22 września 2010, 20:26
Posty: 198
Lokalizacja: Krosno, Podkarpacie
Concord ma silniejszy smak labruski.

_________________
Pozdrawiam
Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 października 2014, 04:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 17 grudnia 2009, 01:00
Posty: 1048
Lokalizacja: Tychy, pałac --> Moszna 2014
U mnie zapowiadają deszcz i spadek temp. z czwartku na piątek:
http://pogoda.interia.pl/prognoza-dlugo ... ,cId,36326
zamierzam zbierać to co zostało w sobotę albo w niedzielę,
winogrona wytrzymają , jak myślicie?

_________________
.......\\\\\\ ///
........( @ @ )
-oOOo-(_)-oOOo->
pozdrawiam Castleman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 października 2014, 06:57 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
Chyba śnieg i mróz też.
Lodowe ? :D
krosam napisał(a):
Concord ma silniejszy smak labruski.

Concord to kwasior , można dodać jako "labruchowy wzmacniacz smaku".

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 278 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO