Teraz jest środa, 7 maja 2025, 06:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 278 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 5 października 2014, 07:18 
przedszkolak
przedszkolak

Ponawiam moje pytanie: czy to, że krzew jest dopiero dwuletni, może mieć wpływ na wyższą ilość kwasów?

PostNapisane: niedziela, 5 października 2014, 07:48 
Ekspert
Ekspert

Ilość kwasów zależy od obciążenia krzewów. Czym bardziej obciążony tym trudniej osiąga odpowiednie parametry. Na dwulatku nie powinno w zasadzie być jeszcze owocowania. Chyba, że jakiś wyjątkowo dorodny to kontrolne.

PostNapisane: niedziela, 5 października 2014, 16:38 
czeladnik
czeladnik

Wczoraj przy pięknej pogodzie zebrałem Marszałka i Rondo. Cukry w moszczu 22 Blg, gdzie Rondo stanowiło 15% całości nastawu. W tym roku w gronach Marszałka miałem dużo zielonego groszku.

PostNapisane: niedziela, 5 października 2014, 18:03 
mistrz
mistrz

U mnie na Mazowszu większość (poza LM i Marquette) po lekkim przymrozku straciła liście.
Słaby rok, krzaki dotknęła większość możliwych plag: przymrozek, choroby, osy, ptaki, ...). Dodatkowo rodzinka zaszczyciła je swoim zainteresowaniem :) ...

Przy średnim obciążeniu zaledwie ~1kg/krzew zebrałem:
- Pinot Noir Precoce: 23Bx (LubięToCorazBardziej!)
- Reberger: 22,0Bx,
- Acolon: 21,5Bx,
- Dornfelder, Cab.Dorsa: 21Bx.
Muscaris, LeonMillot i Jutrzenka jeszcze czekają.

PostNapisane: niedziela, 5 października 2014, 19:45 
Kiper
Kiper

Dziś zebrane Rondo. Parametry: cukier - 22 Blg, kwasowość - 8,5 g/l. Dłużej nie mogło już wisieć, bo szypułki atakowała szara pleśń i zamierały.
Powisi jeszcze natomiast Hibernal - na razie ma 21 Blg i 9,5 g/l.

PostNapisane: niedziela, 5 października 2014, 20:08 
Ekspert
Ekspert

Zebrałem Cabernet Cantor. Po znacznych opadach kilka dni temu chciałem jeszcze poczekać, bo deszcz popsuł kompletnie parametry na wszystkim, ale z drugiej strony zamieranie szypułek na tej odmianie postępowało tak szybko że za kilka dni nie byłoby co zbierać, dobrze ponad 30 % owoców musiałem wyrzucić, a i część tego co zebrałem przez zasychanie szypułek miało już zepsute parametry. Lepiej było go zebrać wcześniej i z lepszym cukrem.
Miazga ma 20,5 Brix i 8,2 g kwasów, żadne cuda z tego nie będą, ale pewne cechy odmianowe w winie przynajmniej się zobaczy. Pod skórką jest b. dużo barwnika.
Grona o wadze od 150 do 600 gramów, przeciętnie wychodzi 250-400 gramów, gdyby nie zasychanie szypułek które raczej jest skutkiem wysokiego ph gleby a nie tej odmiany, to owoce o bardzo dobrej zdrowotności, bez pleśni, i nie atakowane jak inne odmiany przez owady.
Na żyznej glebie przy takiej masie gron powinno się obciążać max. 1 grono na latorośl.
Co ważne C. Cantor w tym roku bardzo dobrze drewnieje.

PostNapisane: niedziela, 5 października 2014, 20:53 
Kiper
Kiper

W sobote zebrałem:

Aurore - 24 Brix, i co dziwne bo jagody wydawały się słodziutkie, a tu kwas 11g/l
Jutrzenka - 24 Brix kwas 10 g/l

proporcje Jutrzenka/Aurore 2/1 - Jutrzenki za dużo, ale i tak się cieszę ze zbioru.

Wczorajsze i dzisiejsze nocne przymrozki sparzyły część liści na wierzchołkach, ale większość jeszcze żyje.

Wino jest przyjacielem mędrców i nieprzyjacielem pijaków.

PostNapisane: poniedziałek, 6 października 2014, 08:17 
Ekspert
Ekspert

vanKlomp napisał(a):
A co Ci nie odpowiada w Johanniterze?

Dwa owocowania i żadnej jadalnej jagody, czysta zielenina. Druga kwestia to nie mój typ na wino, wolę z jakimś aromatem. Blado wypadł na tle Muscaris. Być może na własnych korzeniach johan poradziłby sobie lepiej.
Zapewne na południu kraju lepiej się sprawdzi, dlatego nie wywalam tylko wystawiam do sprzedania. Na podkładce kober 125AA rośnie zdrowo, na 101-14 gorzej ale za to jest ciut dojrzalszy.

PostNapisane: poniedziałek, 6 października 2014, 08:43 
Ekspert
Ekspert

poszukiwacz napisał(a):
Dwa owocowania i żadnej jadalnej jagody, czysta zielenina.
:shock:
Dziwne, ja mam Johannitera na SO4 i na własnych. Jedne i drugie dojrzewają co roku, a w tym nawet z zapasowych za tydzień będę zbierał.
Musisz mieć wybitne stanowisko. :mrgreen:

PostNapisane: poniedziałek, 6 października 2014, 09:44 
Ekspert
Ekspert

U mnie, a jest to około 40km od "Poszukiwacza" SAT do 3 pażdziernika wyszedł 2670 czyli tyle ile potrzebuje Johanniter aby dojrzał. Wychodzi, że u mnie by dojrzał w tym roku, ale ja nie miałem majowego przymrozku, a "Poszukiwacz" miał.
Nie mierzyłem SAT-u w poprzednich latach, ale na nosa w tym roku ma u mnie wysoką wartość.

PostNapisane: poniedziałek, 6 października 2014, 12:28 
Ekspert
Ekspert

Lato na północy Polski mieliśmy wyjątkowo ciepłe, a stopień dojrzałości owoców marny (za wyjątkiem Solarisa).
Stanowisko mam specyficzne, przeciętnie ciepłe, w okolicy wielkiego jeziora Dąbie, ale wysoko jak na zachodniopomorskie - między 90 a 100 metrów.
Myślę że są odmiany które nie lubią uprawy na takich szerokościach geograficznych, po prostu za bardzo na północ.
Jeśli taki Muscaris dojrzewa przysłowiowym rzutem na taśmę, to wymagający w pazdzierniku kilku słonecznych dni więcej johan dojdzie raz na pięć lat.
Mam tych odmian nabranych do sprawdzenia i powoli redukuję do tych co mi najbardziej pasują.

PostNapisane: wtorek, 7 października 2014, 16:31 
Ekspert
Ekspert

Ja dzisiaj zebrałem te czerwone odmiany, które się uratowały przed szpakami.
Rondo - ładne duże jagody, ale szpaki zjadły mi 3/4 owoców
Regent - nie wiem dlaczego, ale większość gron mizernych, jagody wielkości leśnych jagód - z 30 owocujących krzewów zebrałem z 7 kg winogron
Dornfelder - jeszcze miał nie całkiem dojrzałe pestki
W sumie z około 60 krzewów wyszło 15 l miazgi :(
W miazdze wyszło 22 Brix i 9 g kwasów.

PostNapisane: wtorek, 7 października 2014, 16:52 
mistrz
mistrz

Ja zrywałem w niedzielę (5.10) Regenta z 20 krzewów wyszło 22 kg, w przyszłym roku chcę obciążyć bardziej, gdzieś pomiędzy 1,5-2 kg / krzew. Cukier na poziomie 21 Brix, pestki całkowicie brązowe, szypuły zaczynały drewnieć, część jagód zrodzynkowana, niestety w wyniku zamierania części grona, kwasy nie mierzone, będę mierzył dopiero w młodym winie. Grona w tym roku małe, średnia masa ~70 g, pewnie w wyniku przymrozku i kiepskiej pogody przy kwitnięciu, w dużej mierze ponadgryzane przez osy a dojadane przez muchy, mrówki itp. Kilka jagód spleśniało ale podejrzewam, że to w wyniku nadgryzienia, krzewy do tej pory zdrowe, pomimo sąsiedztwa odmian które załapały mączniaki. Krzewy 3 letnie.

Obrazek

PostNapisane: wtorek, 7 października 2014, 19:56 
Ekspert
Ekspert

W niedzielę zebrałam MF (3/4) i LM (1/4). Na Markecie nie było już czego zbierać. Muszki załatwiły mi 1/3 ponad owoców. Miazga miała 20 brix. Kwasów nie mierzyłam, ale powinny być w miarę o.k. (Najwyżej dokwaszę Rondem ;) ) Wyjątkowo mało zielonego groszku miałam w tym roku na tych trzech odmianach, a właściwie to go nie było. Owocowanie z pąków zapasowych, bo w maju wszystko zmarzło. Niczym nie pryskane, ale w ostatnim tygodniu pojawił się m.p. na liściach u LM.

Zastanawiam się, co zrobić z Rondem, żeby nie miało tak zbitych gron. Niektóre są całkiem duże, jagody też większe, niż w opisie odmiany. Zostawiłam po 1 gronie na latorośli, krzewy rosły jak szalone, ale przyplątała się szara pleśń i musiałam zebrać, 1/3 owoców poszło do śmieci, do tego szypułki częściowo zamierały, 18 brix i częściowo zielone pestki 2 tygodnie temu, kwasy na języku za wysokie :(
Czy ktoś próbował skracać lub wycinać fragmenty gron na Rondzie? Ma to jakiś sens?
Co ewentualnie można wsadzić w zamian z luźnymi gronami?

Ostatnio edytowano wtorek, 7 października 2014, 19:59 przez kuneg, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: wtorek, 7 października 2014, 19:57 
Kiper
Kiper

Cześć,

Na Solarisa można liczyć... rok gorszy od poprzedniego.
20 września zbiór z 130 krzewów zebrałem ok 180 kg owoców;
cukier 24 Brix ( średnia w całym moszczu), a więc podobnie jak w tamtym roku, z tym ze wtedy zbiór był 08.09.2013. Kwasy nie mierzone, skończył się odczynnik.

Z mniejszych ilości 30 września zebrałem PNP, Nero, Rondo (tak po 1,5 kg/ krzew-wspólna fermentacja w miazdze, cukier początkowy 20 Brix)

Regent ( moja główna czerwona20-21Brix ) jeszcze wisi, stan owoców niezły, więc ten tydzień może jeszcze wytrzyma.

Inaczej niż w tamtym roku zachowuje się Bolero; pozostawiłem po jednym gronie na latorośli i już miękki, cukier 20-21 Brix, pestki brązowe- zaczynają atakować go motyle i osy, mam go mało więc zbiór i winifikacja z Regentem.

Pozdrawiam, Ryszard.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 278 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1