Teraz jest środa, 7 maja 2025, 11:03

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 278 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 19  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 21 września 2014, 18:35 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Po deszczu cukier i kwasy powinny spadać.
Tak jak napisał Jarek zrób pomiar, a się przekonasz.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 21 września 2014, 18:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Zebrałem dzisiaj Solarisa w obawie przed nadchodzącym ochłodzeniem i opadami.
Z 27 owocujących krzewów (3 latki) zebrałem około 30-35 kg.
Po odciśnięciu wyszło ~20 l soku, 24 Brix. Wychodzi 230 g cukru w l soku, postaram się zrobić półsłodkie wino.
Kwasy na smak niewyczuwalne.
Zasiarkowałem 1,3 g piro, drożdże Enartis Aroma White i do piwnicy :thumbup:

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 21 września 2014, 21:05 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 596
Lokalizacja: Lubuskie
ZbyszekTW napisał(a):
Po odciśnięciu wyszło ~20 l soku, 24 Brix. Wychodzi 230 g cukru w l soku, postaram się zrobić półsłodkie wino.

Cos mnie tak z tym cukrem nie wychodzi. Na półsłodkie to będziesz potrzebował doslodzic.

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 21 września 2014, 21:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
12 % alkoholu, 25 g/l cukru resztkowego. Jak by nie było, półsłodkie.
Zobaczymy jak mi wyjdzie realizacja...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 22 września 2014, 07:51 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 596
Lokalizacja: Lubuskie
Pomijając trudności z ubiciu drożdży na 12% itp., to mnie po odjęciu poprawki wychodzi po prostu ok 221 g/l cukru, czyli 10 mniej niż Tobie. Stąd moje wątpliwości.

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 22 września 2014, 09:34 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 15 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 265
Lokalizacja: Stalowa Wola
monteverst napisał(a):
wiadomo że cukier maleje z powodu nabierania wody przez jagody ale tak samo teoretycznie kwas powinien spadać w duł ,rozcieńczać się,
a mam wrażenie że kwasowość poszła w górę.


Dobrze to ująłeś. To tylko wrażenie-odczucie. Wiarygodny w tym przypadku jest pomiar! Owoce z nawet wysoką zawartością cukrów rzędu 24%(Alwood) przy wysokich kwasach w odczuciu będą kwaśne. Przy niskich kwasach nawet zawartość 16% cukrów w odczuciu będą słodkie np winogrona deserowe(Arkadia, Łora).

-- Pn wrz 22, 2014 9:34 am --

ZbyszekTW napisał(a):
Zebrałem dzisiaj Solarisa w obawie przed nadchodzącym ochłodzeniem i opadami.
Z 27 owocujących krzewów (3 latki) zebrałem około 30-35 kg.
Po odciśnięciu wyszło ~20 l soku, 24 Brix. Wychodzi 230 g cukru w l soku, postaram się zrobić półsłodkie wino.
Kwasy na smak niewyczuwalne.
Zasiarkowałem 1,3 g piro, drożdże Enartis Aroma White i do piwnicy :thumbup:


Oj będzie czym pocieszać podniebienie. Zdradź gdzie takie drożdże kupiłeś?
Pozdrawiam
Eugeniusz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 22 września 2014, 10:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5466
Lokalizacja: Łódź i okolice
Szlachcic napisał(a):
Zdradź gdzie takie drożdże kupiłeś?

W tej chwili kupisz tylko tutaj

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 22 września 2014, 17:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Dokładnie tutaj.
Ta firma sprzedaje też przez allegro.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 22 września 2014, 18:54 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Panowie powiedzcie czy drożdże winiarskie ENARTIS Ferm AROMA WHITE doją dobre efekty chce zrobić pierwsze wino odmianowe z jahannitera o owocowym charakterze pół słodkie nie wiem czy te drożdże będą dobre czy może jakieś inne lepsze np lalvin w


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 22 września 2014, 19:33 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): wtorek, 15 października 2013, 14:07
Posty: 176
Friedeberg (Strzelce Krajeńskie nad jeziorem)
Solaris 25 Brix, 7,3 g/l kwasy
(P)

_________________
Andrzej S


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 22 września 2014, 19:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5466
Lokalizacja: Łódź i okolice
monteverst napisał(a):
Panowie powiedzcie czy drożdże winiarskie ENARTIS Ferm AROMA WHITE doją dobre efekty chce zrobić pierwsze wino odmianowe z jahannitera o owocowym charakterze pół słodkie nie wiem czy te drożdże będą dobre czy może jakieś inne lepsze np lalvin w

Myślę, że do Johannitera lepsze będą Lalvin W lub UCLM S 325 albo SIHA Riesling (Aktiv-hefe 7) 15

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 22 września 2014, 20:05 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Dzięki (vanKlomp )


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 22 września 2014, 22:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Rondo u mnie zebrane wczoraj ze względu na szarą pleśń. W tym roku zauważyłam zamieranie szypułek po raz pierwszy. :(
Parametry: 18 brix w miazdze, pestki częściowo zielone (zbyt zielone :( ). Kwasów nie mierzyłam, bo mi się nie chciało dla tych niespełna 10 litrów miazgi. Na języku raczej za duże kwasy. Najwyżej będzie winiak do nalewek, albo słodkie. Zmierzę kwasy po odciśnięciu.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 22 września 2014, 22:21 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 31 grudnia 2011, 11:54
Posty: 168
Lokalizacja: Bielsko Biała
U mnie Rondo ma tak samo, Regent jest dużo zdrowszy w tym roku.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 23 września 2014, 14:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1169
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Dunna Gyjonge u mnie jak na razie trzyma się zdrowo, owoce też. Rozmawiałem z kolegą z Forum to wspominał że na gronach zauważył pierwsze objawy gnicia pojedynczych jagód. Co robić, zrywać, czekać, cukier niby jest 18-20bx, no ale smakowo jeszcze kwaśne. Czytam w necie że jeszcze ma być ciepło i słonecznie.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 278 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 19  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Trendiction [Bot] i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO