Teraz jest niedziela, 18 maja 2025, 14:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 5 listopada 2013, 10:07 
nowicjusz
nowicjusz

Witajcie. Nie mam problemu w ustaleniu czy ciąć krótko czy długo. Uważam ze najlepiej ciąć systemem mieszanym, w niektórych publikacjach zalecanym. Mam jednak wątpliwości wogóle co do cięcia i prowadzenia łozy. Nie mogę zrozumieć tego wątku: wyprowadziłem łozę poziomą, na niej w tym roku wyrosło sześć owocujących latorośli i jedna niepłodna na początku. Teraz należało by wyciąć wszystkie latorośle owocujace i co potem? Łoza bedzie goła z jedną latoroślą mocną na początku. Czy jest prawidłowym -wyciać tę łozę pozostawiając tę nową tegoroczną? A jeśli nie to jaki popełniam błąd? Czy dlatego ze wyłamywałem wyrastajace z tej łozy pesierby? Jakoś nie mogę tego zrozumieć. Proszę mnie uswiadomić. :lolno:

PostNapisane: wtorek, 5 listopada 2013, 11:39 
Kiper
Kiper

fred70 napisał(a):
Witajcie. Nie mam problemu w ustaleniu czy ciąć krótko czy długo. Uważam ze najlepiej ciąć systemem mieszanym, w niektórych publikacjach zalecanym. Mam jednak wątpliwości wogóle co do cięcia i prowadzenia łozy. Nie mogę zrozumieć tego wątku: wyprowadziłem łozę poziomą, na niej w tym roku wyrosło sześć owocujących latorośli i jedna niepłodna na początku. Teraz należało by wyciąć wszystkie latorośle owocujace i co potem? Łoza bedzie goła z jedną latoroślą mocną na początku. Czy jest prawidłowym -wyciać tę łozę pozostawiając tę nową tegoroczną? A jeśli nie to jaki popełniam błąd? Czy dlatego ze wyłamywałem wyrastajace z tej łozy pesierby? Jakoś nie mogę tego zrozumieć. Proszę mnie uswiadomić. :lolno:

Nie wiem co kombinujesz ? Masz łozę z sześcioma latoroślami, pierwsza nie płodna, To jest marzenie każdego z nas, po zbiorze owoców, w grudniu wycinasz wszystkie owocujące, łącznie z łozą tuż przed latoro,slą nieowocującą , a tą z kolei skracasz na więcej oczek np. 10.
I tak w kółko przez kilkadziesiąt lat - powodzenia Jurek :D

PostNapisane: wtorek, 5 listopada 2013, 14:40 
Kiper
Kiper

Witam wszystkich. Mam pytanie: Czy Regent owocuje z czopków dwuoczkowych czy należy ciąć dłużej?
Z góry dzięki.

PostNapisane: wtorek, 5 listopada 2013, 17:45 
nowicjusz
nowicjusz

dzięki za odpowiedź, ale ja nic nie kombinuję, tylko nie zrozumielismy się. Chodzi mi o prowadzenie ze stałą łożą poziomą, a z niej wyrastające łozy z latoroślami. QW sytuacji kiedy będę wycinał corocznie łożę dwuletnią, to powstanie głowa, a zeby obciążyć własciwie krzew należałoby wyprowadzić kilka takich łóz. Czy dobrze myślę? :crazy:

PostNapisane: wtorek, 5 listopada 2013, 17:56 
Ekspert
Ekspert

Zaglądałeś może http://www.winogrona.org/index.php?titl ... ro%C5%9Bli

PostNapisane: wtorek, 5 listopada 2013, 18:02 
Ekspert
Ekspert

fred70 napisał(a):
Chodzi mi o prowadzenie ze stałą łożą poziomą, a z niej wyrastające łozy z latoroślami.

chodzi Ci o prowadzenie ze stałym pniem wieloletnim a na nim łozy z latoroślami :wink:

PostNapisane: wtorek, 5 listopada 2013, 18:11 
Kiper
Kiper

Frank1 napisał(a):
....Czy Regent owocuje z czopków dwuoczkowych czy należy ciąć dłużej?
Również dobrze owocuje na 2 oczkowych czopach, czyli można prowadzić formą głowy lub ambitniejszą formą Royat.

PostNapisane: wtorek, 5 listopada 2013, 20:28 
Ekspert
Ekspert

fred70 napisał(a):
dzięki za odpowiedź, ale ja nic nie kombinuję, tylko nie zrozumielismy się. Chodzi mi o prowadzenie ze stałą łożą poziomą, a z niej wyrastające łozy z latoroślami. QW sytuacji kiedy będę wycinał corocznie łożę dwuletnią, to powstanie głowa, a zeby obciążyć własciwie krzew należałoby wyprowadzić kilka takich łóz. Czy dobrze myślę? :crazy:

Stałe ramię mają formy: Royat, Casenave, kurtyna i jescze parę innych
Cięcie krótkie (do 4 oczek) to Royat, cięcie średnie (6-8 oczek) lub długie (10-12 oczek) to Casenave. Kurtyna to stałe ramię na wysokim pniu z czopami skierowanymi w dół zazwyczaj krótko ciętymi, a latorośle zwisają.
Głowa to zazwyczaj krótkie cięcie i zostawia się kilka czopów, Guyot to długie cięcie i zostawiona 1 lub 2 łozy na owocowanie- obie te formy mają tylko stały pień dowolnej wysokości i nie mają stałego ramienia.
To jest oczywiście duży skrót. Połącz to z obrazkami z linku podanego przez Romka.

...a teraz sprecyzuj, co chcesz właściwie wiedzieć. :)

PostNapisane: wtorek, 5 listopada 2013, 23:07 
nowicjusz
nowicjusz

dzięki Ci Małgorzato, dzięki Romanie.Wiem ze może dla Was jest to kuriozalne, ale właśnie mi chodziło o stały pień poziomy jak go nazwała Małgożata i oto jak prowadzić cięcia na nim. Reasumując zostawiamy w pierwszym roku wszystko co na nim wyrośnie; czyli latorośle owocująe i z ich bliźniaczych pąków latorośle niepłodne którę posłużą w kolejnym roku jako łozy i na nich wyrosną latorośle owocujęce, zaś te co owocowały`` wycina się u nasady, czy za drugim oczkiem i tak powtarzamy co roku. pozdrawiam fred :thumbup:

PostNapisane: środa, 6 listopada 2013, 08:14 
przedszkolak
przedszkolak

to ci powinno pomóc http://www.winnicaprzybylowka.pl/171,Sznur_skosny.html

PostNapisane: środa, 6 listopada 2013, 14:59 
Kiper
Kiper

Widziałem film jak cięto winorośle, po wstępnym (jesiennym) cięciu ważono cięte latorośle, nie wiem dlaczego waży się drewno a nie owoce?-( W filmie mówiono nie po naszemu)
Czy to ma jakieś znaczenie na ilość pąków zostawionych na krzewie?

PostNapisane: środa, 6 listopada 2013, 15:12 
nowicjusz
nowicjusz

Dzięki Mariusz. To jest to co chciałem wiedzieć aby zgłębić błąd jaki czyniłem dotychczas - usuwałem wszystkie niepłodne pędy łącznie z tymi pierwszymi. Niekiedy człowiek jest tak zaślepiony, :lol: że popełnia ciągle ten sam błąd i nie może z tego wyjść. :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1