Teraz jest sobota, 17 maja 2025, 07:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 17 sierpnia 2020, 18:49 
Kiper
Kiper

Jestem raczej koneserem niż smakoszem, ale po wypiciu lampki wina swojego ( Choć w smaku nie najlepsze ) mam dobry humor i samopoczucie oraz optymistycznie widzę otaczający mnie świat, nawet politykę traktuje z humorem, jestem wtedy bardzo fajnym chłopakiem, choć uczulony na salicylany nie choruję !
Natomiast gdy wypiję alkohol sklepowy, mam nastrój przytłaczający, ponury i widzę wszystko w czarnych barwach, oraz choruję bardzo po tym !
Czy to ma jakoś sens ? Czy Wy też coś takiego doznajecie po wypiciu lampki swego wina ?

PostNapisane: piątek, 4 grudnia 2020, 17:41 
Ekspert
Ekspert

Dokładnie tak jest. Ja nie piję za wiele ogólne alkoholu, bo mam niską tolerancję, ale po sklepowym winie czuję się zdecydowanie źle.
Ale to chyba nie ten dział :?

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: piątek, 4 grudnia 2020, 18:28 
Ekspert
Ekspert

Jerzy1957 napisał(a):
... po wypiciu lampki wina swojego ...mam dobry humor i samopoczucie oraz optymistycznie widzę otaczający mnie świat, nawet politykę traktuje z humorem...

Przyznaj się jaką pojemność ma ta lampka? Może to lampion? ;)

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: piątek, 4 grudnia 2020, 18:38 
Kiper
Kiper

Ależ to proste. Jak zwykle chodzi o kasę. Jak się policzy ile tak naprawdę kosztuje lampka własnego wina to "łoo panie...".

PostNapisane: sobota, 5 grudnia 2020, 10:09 
Ekspert
Ekspert

Najczęściej przyczyną jest wysokie siarkowanie sklepowych win. I to nie tylko tych tanich, ale i drogich!!!
Ja swoje wina siarkuję w dolnych granicach normy (siarki aktywnej) a żeby całkowita zawartość siarki się nie kumulowała staram się ograniczać kontakt z tlenem (przelewanie, ściąganie znad osadu - w osłonie CO2 i to tylko jak jest niezbędne)
Różnica jest kolosalna. Ludzie to wyczuwają w smaku, a niektórzy którzy źle się czują po sklepowych winach, po moich nie mają takich objawów.

PostNapisane: środa, 30 grudnia 2020, 23:03 
nowicjusz
nowicjusz

Swoje to wiesz co pijesz :D jesteś tym co pijesz (i jesz) :D

PostNapisane: czwartek, 31 grudnia 2020, 00:18 
Kiper
Kiper

Znalazłem przed świętami butelkę zapomnianego wina (17 lat) butelka cała zapleśniała już myślałem że do wylania, ale coś mnie tknęło i zadzwoniłem do syna, kazał zaczekać.
Było to pierwsze wino jakie zrobiłem ze wszystkich odmian przerobowych jakie miałem Muskat Odeski, Aurora Gołubok, Sibera, same młode krzewy , z samego soku bez cukru. pamiętam że nie byłem wtedy zachwycony...
Natomiast w święta wszyscy domownicy chwalili za wyborny smak, zapach i kolor
Nie pamiętam jakich drożdży użyłem - wniosek że trza wszystko zapisywać bo już się gubię

PostNapisane: czwartek, 31 grudnia 2020, 07:01 
Ekspert
Ekspert

Jerzy1957 napisał(a):
Znalazłem przed świętami butelkę zapomnianego wina (17 lat) butelka cała zapleśniała już myślałem że do wylania, ale coś mnie tknęło i zadzwoniłem do syna, kazał zaczekać.
Było to pierwsze wino jakie zrobiłem ze wszystkich odmian przerobowych jakie miałem Muskat Odeski, Aurora Gołubok, Sibera, same młode krzewy , z samego soku bez cukru. pamiętam że nie byłem wtedy zachwycony...
Natomiast w święta wszyscy domownicy chwalili za wyborny smak, zapach i kolor
Nie pamiętam jakich drożdży użyłem - wniosek że trza wszystko zapisywać bo już się gubię
Drugi wniosek:to,co na początku wydaje się do niczego,bez łał-u,po latach może okazać się hitem.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: czwartek, 31 grudnia 2020, 15:39 
mistrz
mistrz

piotr85 napisał(a):
Drugi wniosek:to,co na początku wydaje się do niczego,bez łał-u,po latach może okazać się hitem.

Święta prawda - Ja wczoraj myszkując po piwnicy, znalazłem przypadkiem zapomnianą i zakurzoną butelkę z Cascade z 2016 roku.
Postanowiłem ją sprawdzić, chociaż wcześniej nie miałem o tym winie dobrego zdania, zaś bardzo stare krzewy wykopałem.
I wyszła niespodzianka - nikt by nie uwierzył (ani ja, ani żona), że tak może smakować i pachnieć wiśniami ta odmiana po 4 latach starzenia. Butelka zeszła szybciutko.
W konsekwencji teraz mam szukać jeszcze co najmniej jednej butelki na dzisiejszą noc sylwestrową.

PostNapisane: czwartek, 31 grudnia 2020, 15:40 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
Muskat Odeski, Aurora Gołubok, Sibera, same młode krzewy , z samego soku bez cukru. pamiętam że nie byłem wtedy zachwycony...

Przez jakiś czas fermentowałem podobny zestaw, tylko bez Gołuboka i wino zawsze wychodziło pijalne - do "zapleśniałych" jakoś na razie nie mam odwagi zaglądnąć.

Życzę Wszystkim Szczęśliwego Nowego Roku!

PostNapisane: piątek, 1 stycznia 2021, 17:58 
mistrz
mistrz

Coś w tym jest. Mój szwagier rodowity Włoch, pijający różne wina włoskie stwierdził że po niektórych dostawał plam na skórze, a po moich jakoś nie. No cóż muszę jeszcze się sporo nauczyć i opracować technologię aby dorównać włoskim trunkom. :?

PostNapisane: piątek, 1 stycznia 2021, 18:29 
nowicjusz
nowicjusz

To i ja się pochwalę pomysłem . Jak urodził mi się syn to dostałem butelkę wina od kolegi bo pomagałem przy obrywaniu .Wino zostawiłem do jego 18 roku i wtedy była super atrakcja :) Następne dzieci też miały na 18 butelki ze swojego rocznika :)

PostNapisane: czwartek, 7 stycznia 2021, 00:40 
mistrz
mistrz

Ktoś kiedyś pisał, że po winach z nowego świata, chyba chillijskich boli go głowa, po europejskich nie. Nie zauważyłem tego, ale może jest w tym garstka prawdy, że tam luźniej podchodzą do norm użytych śor. W Europie się pilnują, ale pewnie też dają górne granice normy. Gdzieś widziałem badanie ile aktywnego środka z roundupu zostaje w alkoholach - najwięcej było w piwach chińskich bodajże Tsing Tao i niektórych dużych producentach wina - chyba Barefoot?

PostNapisane: czwartek, 7 stycznia 2021, 01:30 
mistrz
mistrz

Najwięcej chemii stosuje się we Francji i Kalifornii. Są dokumenty na ten temat.
Nie ruszam tych win. Poza tym są lepsze, więc po co się truć.

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437

Strefa czasowa: UTC + 1