Teraz jest środa, 14 stycznia 2026, 19:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 31 sierpnia 2023, 22:33 
mistrz
mistrz

Stawiam na Regenta. Ukorzeniałem w perlicie CDorsę i Regenta. Potem na czarną folię.
CDorsa uświadczyła pogromu, zabraknie na obsadzenie skromnych szpalerów. Regent poradził sobie zdecydowanie lepiej. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

PostNapisane: piątek, 1 września 2023, 08:01 
mistrz
mistrz

sajko71 napisał(a):
mihuu napisał(a):
A co by było dobre jako "ulepszacz" do Regenta? Kiedyś i może z resztą nadal miesza się go z Rondem. Odmiana też chyba dobra na nasze warunki? .........

Z tym kombinowaniem to radzę być ostrożnym. Dziś w zdecydowanej większości spotyka się z Regenta wina odmianowe. Wielu winiarzy już nauczyło się robić wino z tej odmiany. Natomiast wszystkie wymienione tu odmiany zaliczyłbym raczej do "pogarszaczy" niż "ulepszaczy" Regenta. ................

Niekoniecznie.
Ja zaliczam się do grupy winiarzy, którzy przez lata przećwiczyli robienie cuvee Regenta z "ulepszaczem" w postaci Rondo. Wyszło, że do ok. 20% dodatek Rondo był optymalny, tj. wino było lepsze od odmianowego. Ale ostatnio postanowiłem zastąpić Rondo paletą nowszych odmian (w tym VV) i już po tym sezonie będę w stanie coś w tym temacie powiedzieć. W kupaże się nie bawiłem, więc się nie wypowiem.

PostNapisane: piątek, 1 września 2023, 10:16 
czeladnik
czeladnik

bartnix napisał(a):
Ukorzeniałem w perlicie CDorsę i Regenta. Potem na czarną folię.
CDorsa uświadczyła pogromu, zabraknie na obsadzenie skromnych szpalerów.

W sensie, że sztobry się słabo ukorzeniły? Chyba lepiej kupić porządne sadzonki. Mi się trafiło kilkanaście sztuk jednej odmiany kiepskich sadzonek i na niektórych po trzech latach jeszcze pnia nie wyprowadziłem.... A c.dorsa chyba też coraz popularniejsza odmiana u nas, więc może warto.Co do wspomnianych wcześniej pnp i acolon - fruhburgunder u mnie na podkładce S04 w tym sezonie zdrowy, nie trzeba było go specjalnie traktować, przyrosty nie są bardzo duże i mam mało prac zielonych przy tej odmianie, mała plenność, więc nie redukuje gron tylko na wiosnę nadmiarowe latorośle.Odmiana u mnie bardzo wczesna i przez to pożerana przez robactwo, owoce później octują na krzewach. Acolon na własnym korzeniu, testuję póki co tę odmianę. Złapał mrz w tym roku, ale u mnie to kwestia 1-2 oprysków i jest do ogarnięcia, liście w dalszym ciągu wyglądają ładnie. W tym sezonie mam pierwsze owocowanie na acolonie i owoce są trochę przestrzelone.

PostNapisane: sobota, 2 września 2023, 17:58 
przedszkolak
przedszkolak

myślę że zrobię tak że zamówię po 2-3 winka z każdej odmiany która poleciliście i postaram się coś wybrać wedle smaku, chociaż nie ukrywam ze warunki również będę brał pod uwagę

PostNapisane: poniedziałek, 4 września 2023, 19:35 
mistrz
mistrz

Maciey napisał(a):
bartnix napisał(a):
Ukorzeniałem w perlicie CDorsę i Regenta. Potem na czarną folię.
CDorsa uświadczyła pogromu, zabraknie na obsadzenie skromnych szpalerów.

W sensie, że sztobry się słabo ukorzeniły? Chyba lepiej kupić porządne sadzonki. Mi się trafiło kilkanaście sztuk jednej odmiany kiepskich sadzonek i na niektórych po trzech latach jeszcze pnia nie wyprowadziłem.... A c.dorsa chyba też coraz popularniejsza odmiana u nas, więc może warto.

Maciek,
sztobry ukorzeniły się względnie ok, przypuszczam że słaby rezultat wynika z powodu suszy i wysokich temperatur. Widać też było obecność nornic.

PostNapisane: czwartek, 28 września 2023, 19:08 
mistrz
mistrz

Nero to co najwyżej na różowe. Odmianowe jest słabe więc nie uszlachetni regenta.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1