Teraz jest poniedziałek, 9 czerwca 2025, 22:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 grudnia 2008, 10:58 
Kiper
Kiper

[quote="heavy"][quote="blk"][quote="aguskac"]Widzę, że i zachodniopomorskie przestaje być czarną dziurą w uprawie winorośli :) witaj !!

No mam skromną nadzieję to zmienić :)

Przyznaj się tu zaraz skąd jesteś i co tam masz zasadzone!

Ostatnio odziedziczyłem :) działeczkę o pow. ok 38 arów i dopiero mam zamiar coś posadzić. Narazie jest tam prywatne (brata) boisko do nogi i nie mogę sobie za bardzo pozwolić na wielkie szaleństwo, ale powoli, sukcesywnie i ... boiska nie będzie :) Jak widzisz heavy dopiero kompletuję "załogę". Powiat gryfiński, a dokładniej 60 km na południe od Gryfina.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 grudnia 2008, 11:26 
Ekspert
Ekspert

[quote="blk"][quote="heavy"][quote="blk"][quote="aguskac"]Widzę, że i zachodniopomorskie przestaje być czarną dziurą w uprawie winorośli :) witaj !!

Ostatnio odziedziczyłem :) działeczkę o pow. ok 38 arów. Na razie jest tam prywatne (brata) boisko do nogi i nie mogę sobie za bardzo pozwolić na wielkie szaleństwo, ale powoli.....

Grasz z bratem w piłkę?Grasz!
To przecież jedna połowa jest twoja. I na niej właśnie posadź sadzonki.
Potem, po zmianie stron znowu połowa jest twoja i zrób jak wcześniej.
W ten sposób całość masz zasadzone. Proste? :lol:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 grudnia 2008, 12:10 
Kiper
Kiper

[quote="heavy"][quote="blk"][quote="heavy"][quote="blk"][quote="aguskac"]Widzę, że i zachodniopomorskie przestaje być czarną dziurą w uprawie winorośli :) witaj !!

Ostatnio odziedziczyłem :) działeczkę o pow. ok 38 arów. Na razie jest tam prywatne (brata) boisko do nogi i nie mogę sobie za bardzo pozwolić na wielkie szaleństwo, ale powoli.....

Grasz z bratem w piłkę?Grasz!
To przecież jedna połowa jest twoja. I na niej właśnie posadź sadzonki.
Potem, po zmianie stron znowu połowa jest twoja i zrób jak wcześniej.
W ten sposób całość masz zasadzone. Proste? :lol:

No właśnie ja już nie gram w piłkę, ale pomysł świetny:) Heavy jednak takie były warunki odziedziczenia przeze mnie działki. Taka cicha niepisana umowa - "...nie odrazu, ale stopniowo i za jakiś czas zrobisz sobie tam co będziesz chciał, a narazie młody niech się jeszcze pocieszy...".
Więc ja nie odrazu, stopniowo i za jakiś czas będę miał tam swoją winniczkę (mam nadzieję), a narazie przecież boisko trzeba jakoś wokół zagospodarować :) Więc zbieram i na wiosnę zagospodarowywuję :)

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 grudnia 2008, 15:15 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="blk"] ...nie odrazu, ale stopniowo i za jakiś czas...
Wobec tego nie sadź od razu. Ale chociaż zaoraj ;)

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 grudnia 2008, 15:27 
Kiper
Kiper

[quote="Maciej"][quote="blk"] ...nie odrazu, ale stopniowo i za jakiś czas...
Wobec tego nie sadź od razu. Ale chociaż zaoraj ;)
Własnie nie wiem czy jest taka potrzeba. Pod darnią jest całkiem niezła ziemia (tak twierdzi mój ojciec) raczej gliniasta. Kiedyś było tam pole uprawne, a boisko ma ok. 3 lat, czyli nie jest takie do końca "zadeptane", więc tak sobie myślę, że wystarczy wyciąć darń tylko w miejscach w których będę wkładał sadzonki, oczywiście razem z nawozem organicznym. Myślę, że to jest dość dobry pomysł, przynajmniej nie będę miał problemu z zarastaniem przez chwasty :)

Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 grudnia 2008, 21:52 
nowicjusz
nowicjusz

Myślę że jak zrobisz wino i poczęstujesz brata, to on sam ci zaproponuje swoją część ;)

Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 grudnia 2008, 22:00 
Kiper
Kiper

Z tą darnią to chyba jednak nie do końca dobry pomysł. Darń bardzo nie lubi przepuszczać wody więc będziesz musiał młode sadzonki podlewać. "Wycinki" będą zarastały i trzeba będzie ręcznie czyścić je z chwastów. Jeżeli to kilka krzaczków to nie stanowi to problemu ale przy wiekszych nasadzeniach może być kłopotliwe.
Wlodekj

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2008, 07:40 
mistrz
mistrz

moim zdaniem darń to świetne rozwiązanie w naszych warunkach klimatycznych,szczególnie dla gleb ciężkich(ilastych i gliniastych)..
w twoim przypadku winorośle będą rosły jak szalone i tu jest zachwaszczenie liśćmi prawdopodobne(większe odstępy sadzonek)
darń pozwoli Ci utrzymać stałą wilgotność podłoża w czasie susz..
na glebach piaszczystych nie ma to takiego znaczenia,bo korzeń szukając składników pokarmowych zapuszcza się na kilka metrów w głąb ziemi..

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2008, 08:15 
Kiper
Kiper

Podobno winorośl lubi natlenioną - zruszaną ziemię, więc jak to zrobić przy zadarnieniu? po za tym jak dostarczyć potrzebne substancje ziemi zadarnionej? pytam bo ja zrezygnowałem z darni i motyczkuję a w międzyczasie szukam glebogryzarki do międzyrzędzi więc co jest lepsze?
z darnią czy bez?

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2008, 09:36 
Ekspert
Ekspert

[quote="aguniatarnow"]Podobno winorośl lubi natlenioną - zruszaną ziemię, więc jak to zrobić przy zadarnieniu? po za tym jak dostarczyć potrzebne substancje ziemi zadarnionej? pytam bo ja zrezygnowałem z darni i motyczkuję a w międzyczasie szukam glebogryzarki do międzyrzędzi więc co jest lepsze?
z darnią czy bez?

Tak lubi natlenioną ziemię, tak jak każda inna roślina. Ja stosuję zasadę; pierwsze lata czarny ugór, później zadarnianie. Można zadarniać przemiennie co drugie międzyrzędzia i to chyba jest taki kompromis dla zwolenników, jak i przeciwników tych metod uprawy.
Ja mam pozytywne zdanie o zadarnianiu, które to sprawdziło się nie raz i zdało egzamin w okresie deszczów, w czasie gdy jagody zaczęły dojrzewać. Pamiętamy chyba ostatnie 2-3 lata i alarmy na forum, że pękają jagody, ucieka cukier w przerobówkach. Na zadarnionej winnicy problem też istnieje, ale w nieporównywalnie mniejszej skali.
A co z nawożeniem? Porządny łom, kilkanaście otworów w międzyrzędziu i to wszystko, a dodatkowo napowietrzanie gleby, choć tę czynność wykonujemy też w czasie sezonu widłami amerykańskimi.
Winnica z trawą w międzyrzędziach może nie wygląda tak efektownie jak pięknie prowadzona uprawa z czarnym ugorem, ale z tej pierwszej z pewnością zjem więcej owoców niż z tej drugiej, zwłaszcza po okresie ewentualnych, intensywnych opadach deszczów. Poza tym trawa w winnicy, przede wszystkim z odmianami przerobowymi, ma chronić krzewy przed takimi nie pożądanymi zjawiskami jak sektorowe zamieranie gron.

pozdrawiam Wojtek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2008, 09:54 
Kiper
Kiper

Bardzo dziękuje Wojtek -myślę ze skorzystam z twoich doświadczeń w uprawie :D

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2008, 10:40 
Ekspert
Ekspert

[quote="wojtekb"] Ja stosuję zasadę; pierwsze lata czarny ugór, później zadarnianie. Można zadarniać przemiennie co drugie międzyrzędzia i

I tak to wygląda na Morawach. Do 3-5 lat wszystko czarne. Później pół na pół z trawą. Oczywiście mowa o tych zadbanych winnicach. Bo są też takie gdzie wszędzie trawa po kolana :lol:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2008, 10:52 
Ekspert
Ekspert

Zadarnienie jest dobre jak ktoś nie ma ciężkiego sprzętu. Wystarczy kosiarką "przelecieć" w międzyrzędziach i już. Ale trawa się rozrasta i włazi nam pod krzaki skutecznie utrudniając zruszanie ziemi.
Załatwiłem sobie przyczepę obornika końskiego i od kilku dni morduje się z podmarzniętą ziemią i kępami trawy by przekopać go wokół krzaków. Kłopotliwe jest też obsypywanie krzewów na zimę.
Trawa, zwłaszcza niekoszona, zatrzymuje wiosną zimne powietrze, sprzyjając przygruntowym przymrozkom.

Zadarnienie byłoby naprawdę dobrym rozwiązaniem, gdyby trawa nie "uciekała" z międzyrzędzi pod krzaki. :lol:

Zastanawiam się czy nie wkopać paska grubej folii, żeby ograniczyć rozrost trawy na boki, ale nie wiem czy byłoby to skuteczne, a nie chciałbym się orobić na darmo. Może ktoś tego próbował, lub ma jakiś sposób na to?

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2008, 11:25 
Ekspert
Ekspert

[quote="alkor"]

Zadarnienie byłoby naprawdę dobrym rozwiązaniem, gdyby trawa nie "uciekała" z międzyrzędzi pod krzaki. :lol:

To dlatego wspomniałem o sposobie zadarniania co drugiego międzyrzędzia, co powoli na wjazd z jakimś sprzętem, wprowadzenie obornika itd.
Trawę można wysiać taką, aby się nie panoszyła pod krzewami; może to być wiechlina łąkowa, kostrzewa, rajgras angielski i inne. Można też zastosować uprawę roślin okrywowych, ale jest to już pójście w kierunku pielęgnacji gleby plus nawożenie zielone. W tym wypadku należy zgrać wysiew nasion z przewidywanym terminem zbiorów. Ten sposób można polecić dla winnic z wysokim sposobem prowadzenia krzewów, jeśli myślimy o "zazielenieniu" wszystkich międzyrzędzi. W wariancie co drugie międzyrzędzie, forma prowadzenia raczej większego znaczenia nie ma.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2008, 11:28 
mistrz
mistrz

Można kupić specjalną mieszankę traw wolno rosnących. Testuje takie rozwiązanie na parkingu i faktycznie w tym roku "goliłem" chyba dwa razy i w sumie nie więcej niż 5-7 cm.
Po pierwszym roku faktycznie to to powoli rośnie i wyraźnych tendencji do rozrastanie się nie wykazuje. Koszt takiej trawy jest porównywalny z ceną za trawy ozdobne i może się okazać dobrym i czasooszczędnym rozwiązaniem w przypadku zadarniania.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1