Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 03:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 19 maja 2005, 08:18 
Ekspert
Ekspert

[quote="DarekRz"]Przychodzi mi jeszce taka myśl: A gdyby tak uformowac pień o wysokosci 1 m okrecajac latorosl- mającą stac się przyszłą łozą i późniejszym pniem krzewu wokół jakiegoś cylindra, rury o średnicy np.: 110 mm :) ? Taka sprezyna powinna dac się wyginać przez długie lata. Ktoś spróbuje ? :wink:

Już z wielkim zapałem rozpisałem się o odkładających się ligninach na krzywym pniu ale potem zobaczyłem :wink:
Pozdrawiam,
Paweł

PostNapisane: czwartek, 19 maja 2005, 08:28 
Ekspert
Ekspert

Pisz, pisz. Każda rzetelna informacja jest na wagę złota. Nawet jesli ta sprezyna była żartem, to przypadki powyginanych pni i ramion mamy czeste , szczegolnie w starych zaniedbanych krzewach, które czasem dostają się nam pod opiekę :)

PostNapisane: czwartek, 19 maja 2005, 15:53 
Kiper
Kiper

[quote="DarekRz"]

Przychodzi mi jeszce taka myśl: A gdyby tak uformowac pień o wysokosci 1 m okrecajac latorosl- mającą stac się przyszłą łozą i późniejszym pniem krzewu wokół jakiegoś cylindra, rury o średnicy np.: 110 mm :) ? Taka sprezyna powinna dac się wyginać przez długie lata. Ktoś spróbuje ? :wink:

Próbowałem kiedyś w ten sposób prowadzić kilka latorośli schuylera ,z tym że oprócz skręcenia dookoła drutu nastąpiło częściowo skręcenie wokół osi latorośli .Okazuje się że w miejscu skręcenia w następnym roku nie wybił ani jeden pąk ! Przed skręceniem i za nim owszem pąki były , ale na odcinku skrętu nic .

pozdr. zbyszek

PostNapisane: piątek, 27 maja 2005, 22:03 
Ekspert
Ekspert

Koledzy co robić??????

Zamierzałem prowadzić rondo na wysokim pniu.
Na jesieni przyciąłem na ok 80cm.
Liczyłem,że z dwóch górnych pąków wystrzelą latorośle, a dolne poobrywam.
Ale niestety nie było mnie na winnicy ponad dwa tyg. i dzisiaj byłem w szoku!!!
Na niektórych pędach wybiły górne pąki, ale jest wiele gdzie wybiły dolne pąki.
Nie było by problemy gdyby nie piękne kwiatostany. I co teraz- obrywać mimo wszystko dolne i czekać aż wybiją dwa górne czy dać im dojrzeć kosztem planowanej formy przestrzennej-POMOCY!!!!!!!!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1