tom82 napisał(a):
Myślę że łatwiej by było znaleźć przyczynę gdy byś podał więcej informacji np czy nawoziłeś je czymś? czy były pryskane w tym roku? czym dołki były zaprawiane przed sadzeniem? jak długie były sadzonki? czy na własnych korzeniach lub na jakiej podkładce?, jak ukorzenione? a może glebę badałeś i możesz podać wyniki. Nie wygląda to całkiem tragicznie często u mnie takie zabierały się dopiero końcem czerwca a jesienią miały 1,5m przyrosty, teraz może jakiś nawóz dolistny.
Właśnie, że jeszcze niczym nie nawoziłem, jedynie raptem tydzień temu rozgrzebałem nieco ziemię nad korzeniami sadzonek i umieściłem trochę przefermentowanego końskiego obornika przysypując cienką warstwą ziemi bo niestety nie zdążyłem zaprawić nim dołków miesiąc wcześniej podczas sadzenia co byłoby zapewne lepszym rozwiązaniem. Również niczym nie pryskałem jak dotąd.
Sadzonki miały długość ok. 30 cm, część z nich na własnych korzeniach a część na podkładkach: K-1 i Teleki 5C.
Robiłem badanie gleby i nie ukrywam, że byłbym bardzo wdzięczny za pomoc w rozszyfrowaniu wyników, gdyż jestem jeszcze laikiem w sprawach związanych z rolnictwem:
Gleba ciężka, kat. IV
pH - 4,28
Makroelementy:
P2O5 przyswajalny mg/100g p.s.m. - 6,2
P przyswajalny mg/100g s.m. - 2,7
K2O przyswajalny mg/100g p.s.m. - 10
K przyswajalny mg/100g s.m. - 8,3
Mg przyswajalny mg/100g p.s.m. - 4,3
Mg przyswajalny mg/100g s.m. - 4,3
Ciężar objęt. kg/m3 s.m. - 1440