Teraz jest wtorek, 6 stycznia 2026, 21:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 2 czerwca 2013, 15:56 
nowicjusz
nowicjusz

Witam,
Kiedy przeglądam różne Wasze zdjęcia latorośli wybijających z tegorocznych sadzonek zaczynam się bardzo poważnie zastanawiać i niepokoić czy aby na pewno wszystko jest w porządku z moimi...
Odnoszę wrażenie, że moje bardzo powoli rosną; niektóre właściwie dopiero rozwijają się z pąków a te najbardziej rozwinięte mają co najwyżej kilka centymetrów a w dodatku te już rozwinięte mają jakby "obgryzione" listki choć gołym okiem żadnych szkodników nie zauważyłem.
To są moje pierwsze nasadzenia dokonane w ostatnim dniu kwietnia - Rondo, Regent, Bianka i Hibernal. Faktem jest, że popełniłem błąd usypując kopczyki nad nimi co trochę spowolniło ich rozwój ale pomimo że kopczyki są już dawno rozgarnięte latorośle wciąż są mikroskopijnych rozmiarów - przesyłam parę zdjęć. Czy mam powód aby się niepokoić?

-- niedziela, 2 czerwca 2013, 16:56 --

Może jeszcze 3 zdjęcia dorzucę.
Z góry dziękuję za wszelkie uwagi i komentarze dotyczące wyżej wymienionych.

Załączniki:
P1040165x.jpg
P1040165x.jpg [ 73.56 KiB | Przeglądane 1889 razy ]
P1040159x.jpg
P1040159x.jpg [ 67.01 KiB | Przeglądane 1889 razy ]
P1040154x.jpg
P1040154x.jpg [ 81.14 KiB | Przeglądane 1889 razy ]
P1040160x.jpg
P1040160x.jpg [ 68.06 KiB | Przeglądane 1896 razy ]
P1040158x.jpg
P1040158x.jpg [ 83.88 KiB | Przeglądane 1896 razy ]
P1040150x.jpg
P1040150x.jpg [ 71.95 KiB | Przeglądane 1896 razy ]

PostNapisane: niedziela, 2 czerwca 2013, 16:15 
nowicjusz
nowicjusz

Deszcz, deszcz, deszcz przeplatane 10C i wszystko stoi...
U mnie też 10 funkiel nówki doniczkowe sadzonki sadzone we wrześniu (ale to tak jakby sadzone teraz nagokorzenne) nie są zbyt wyrywne. 4 maja raptem po 25cm, 5 ma tak koło 15cm a jedna koło 5-7cm. Co śmieszne ta ostatnia sadzonka ruszyła pierwsza i po trzecim listku stanęła na początku maja i nie chce rosnąć.

PostNapisane: niedziela, 2 czerwca 2013, 17:13 
czeladnik
czeladnik

Myślę że łatwiej by było znaleźć przyczynę gdy byś podał więcej informacji np czy nawoziłeś je czymś? czy były pryskane w tym roku? czym dołki były zaprawiane przed sadzeniem? jak długie były sadzonki? czy na własnych korzeniach lub na jakiej podkładce?, jak ukorzenione? a może glebę badałeś i możesz podać wyniki. Nie wygląda to całkiem tragicznie często u mnie takie zabierały się dopiero końcem czerwca a jesienią miały 1,5m przyrosty, teraz może jakiś nawóz dolistny.

PostNapisane: niedziela, 2 czerwca 2013, 17:46 
mistrz
mistrz

Miałem takie problemy, podobnie rosły, ale profilaktycznie pryskałem na przędziorki i mączniaka. To pomaga, jak się coś zaczyna panoszyć. Z drugiej strony, jak to były gołokorzeniowe, to trzeba dać im trochę czasu na ukorzenienie się, muszą odbudować system korzeniowy.
Sam mam problem, bo zaczyna się coś dziać na Negritionoku i też nie wiem co to może być. Na dwóch sadzonkach zauważyłem więdnięcie, Czy to może być z nadmiaru wilgoci?. Na razie tylko dwa padły, reszta się jakoś trzyma.(oberwały mrozem marcowym i wypuszczają od korzenia.)

Załączniki:
DSC06588.JPG
DSC06588.JPG [ 168.09 KiB | Przeglądane 1818 razy ]
DSC06587.JPG
DSC06587.JPG [ 176.36 KiB | Przeglądane 1818 razy ]

PostNapisane: niedziela, 2 czerwca 2013, 17:55 
Ekspert
Ekspert

Pierwsze trzeba bezwarunkowo opryskać na przędziorki. Te więdnące to prawdopodobnie przemarznięte systemy korzeniowe. Rosły dopóki resztki systemu korzeniowego dawały radę odżywić cześć nadziemną. Przyszedł czas kiedy latorośla zamierają "z głodu". "Kłania" się zbyt płytkie sadzenie.

PostNapisane: niedziela, 2 czerwca 2013, 18:09 
mistrz
mistrz

To jedyny gatunek winorośli przerobowej, który sadzony był na własnych korzeniach. Mrozy uszkodziły nie tylko łozy, ale też mogły korzenie, dlatego tak to wygląda. Dzięki Piotrze za wskazówkę.

- pozdrawiam bogdan.

PostNapisane: niedziela, 2 czerwca 2013, 20:52 
nowicjusz
nowicjusz

tom82 napisał(a):
Myślę że łatwiej by było znaleźć przyczynę gdy byś podał więcej informacji np czy nawoziłeś je czymś? czy były pryskane w tym roku? czym dołki były zaprawiane przed sadzeniem? jak długie były sadzonki? czy na własnych korzeniach lub na jakiej podkładce?, jak ukorzenione? a może glebę badałeś i możesz podać wyniki. Nie wygląda to całkiem tragicznie często u mnie takie zabierały się dopiero końcem czerwca a jesienią miały 1,5m przyrosty, teraz może jakiś nawóz dolistny.

Właśnie, że jeszcze niczym nie nawoziłem, jedynie raptem tydzień temu rozgrzebałem nieco ziemię nad korzeniami sadzonek i umieściłem trochę przefermentowanego końskiego obornika przysypując cienką warstwą ziemi bo niestety nie zdążyłem zaprawić nim dołków miesiąc wcześniej podczas sadzenia co byłoby zapewne lepszym rozwiązaniem. Również niczym nie pryskałem jak dotąd.
Sadzonki miały długość ok. 30 cm, część z nich na własnych korzeniach a część na podkładkach: K-1 i Teleki 5C.
Robiłem badanie gleby i nie ukrywam, że byłbym bardzo wdzięczny za pomoc w rozszyfrowaniu wyników, gdyż jestem jeszcze laikiem w sprawach związanych z rolnictwem:
Gleba ciężka, kat. IV
pH - 4,28
Makroelementy:
P2O5 przyswajalny mg/100g p.s.m. - 6,2
P przyswajalny mg/100g s.m. - 2,7
K2O przyswajalny mg/100g p.s.m. - 10
K przyswajalny mg/100g s.m. - 8,3
Mg przyswajalny mg/100g p.s.m. - 4,3
Mg przyswajalny mg/100g s.m. - 4,3

Ciężar objęt. kg/m3 s.m. - 1440

PostNapisane: niedziela, 2 czerwca 2013, 20:56 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
Pierwsze trzeba bezwarunkowo opryskać na przędziorki. ...

@Bodzos: powyższe było o Twoich sadzonkach.

PostNapisane: niedziela, 2 czerwca 2013, 21:12 
Kiper
Kiper

Bodzos,takie pH oznacza,ze masz trochę za kwaśno,w związku z tym Twoje rośliny mogą mieć problem z przyswajaniem niektórych mikroelementów,dostałeś zalecenia dotyczące wapnowania?
Takie start często się zdarza,zwłaszcza,gdy aura jest niesprzyjająca.U mnie na glinie zdarza się bardzo często,też masz glinę,więc wnioski wyciągnij sam. :wink:

P.

PostNapisane: poniedziałek, 3 czerwca 2013, 06:36 
nowicjusz
nowicjusz

Dzieki @kapitan - wobec tego sprobuje opryskac srodkiem Ortus 05SC bo taki srodek na przedziorki znalazlem w necie, no chyba ze znacie jakies lepsze srodki?
@PiotrekK - niestety nie dostalem zadnych zalecen odnosnie wapnowania. Podobno wapnowac powinno sie raczej tylko w jesieni, wiec pewnie do jesieni nic juz nie moge zrobic w tym temacie?

PostNapisane: poniedziałek, 3 czerwca 2013, 06:44 
przedszkolak
przedszkolak

U mnie kristaly w jednym miejscu rośnie podobnie i wydaje mi się, że coś nie tak z ziemią w tamtym miejscu jest, bardzo zbita i chyba podmaka.

PostNapisane: poniedziałek, 3 czerwca 2013, 09:05 
czeladnik
czeladnik

Bodzos napisał(a):
Dzieki @kapitan - wobec tego sprobuje opryskac srodkiem Ortus 05SC bo taki srodek na przedziorki znalazlem w necie, no chyba ze znacie jakies lepsze srodki?
@PiotrekK - niestety nie dostalem zadnych zalecen odnosnie wapnowania. Podobno wapnowac powinno sie raczej tylko w jesieni, wiec pewnie do jesieni nic juz nie moge zrobic w tym temacie?

Możesz lecz to dość drogo kosztuje.
Rozmawiałem o tym a P Piątkiem w Zawadzie miałem też za kwaśną ziemię a sadzonki trzeba sadzić natychmiast.
Poradził mi zaprawić dołki kredą , taką malarską bez żadnych dodatków, tak tez zrobiłem i rosną żadna nie wypadła.
Jak oglądałem filmy o francuskich winnicach toż tam winorośl rośnie na kredzie i jak twierdzą z takiej jest najlepsze wino.
Kredy sypałem około dwa kg na dołek, dołki ok50cm śr. i ok 40 cm głębokości, pozostały areał wokół dołków zwykłe wapnowanie i glebogryzarka.

Zatem jak wysypiesz kredę wokół winorośli i przemieszasz z ziemią to pomoże.

Jak masz uboga ziemię w składniki pokarmowe to pomaga podlewanie gnojowicą ,tylko należy uważać by nie była za silna bo popali.

PostNapisane: poniedziałek, 3 czerwca 2013, 10:12 
nowicjusz
nowicjusz

Bodzos napisał(a):

Dobre opinie na przędziorki ma środek MAGUS 200sc.

PostNapisane: poniedziałek, 3 czerwca 2013, 10:35 
Ekspert
Ekspert

Bodzos.glebę masz stanowczo za kwaśną i tak jak pisał PiotrekK krzewy mają utrudnioną przyswajalność pierwiastków.Poza tym te sadzonki wyglądają jakby były uszkodzone mechanicznie.Nie było u Ciebie przypadkiem gradu?

PostNapisane: poniedziałek, 3 czerwca 2013, 11:36 
Ekspert
Ekspert

Mi się wyde że te paliki są tez za blisko, ziemia ubita, nie spulchniona.
Moze mialy kłopoty z przebiciem się.

pozdrawiam Castleman

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1