Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 01:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 30 kwietnia 2020, 14:42 
nowicjusz
nowicjusz

Witam,

Chciałem posadzić w weekend majowy kilkanaście sztuk sadzonek gołokorzeniowych na swojej działce. Chce to posadzić na terenie po ogródku który ostatnio był uprawiany kilka lat temu. Aktualnie jest porośnięty trawa i perzem. Zastanawiam się czy wykopać po prostu dołki i posadzić tam sadzonki czy może powinienem wybrać widłami trawę z perzem do gołej ziemi? Załączam zdjęcie jak ten teren teraz wyglada. Z tego co czytałem przekopanie ziemii powinno się wykonac na jesień, czy jeśli zrobię to teraz na dzień przed sadzeniem to czy nie będzie problemu z przyjęciem się sadzonek? Co powinien zrobić, wykopać tylko dołki czy przekopać całość najpierw? Prosiłbym o rady ;)

Zdjęcie terenu: https://zapodaj.net/accfdb30b2779.jpg.html

Pozdrawiam

PostNapisane: czwartek, 30 kwietnia 2020, 14:50 
Ekspert
Ekspert

Nie wiem, jak jest u Ciebie. Ja zaorałem całą działkę przed zimą, ponieważ chciałem także wyrównać teren pod nasadzenia. Ponoć w ugorze nie powinno się sadzić z powodu obecności różnego rodzaju pendraków i szkodników. Sadziłem jednak u znajomych wiele sadzonek do dołków wykopanych bezpośrednio przed sadzeniem i sadzonki się przyjęły i rosną normalnie.

PostNapisane: czwartek, 30 kwietnia 2020, 15:04 
Ekspert
Ekspert

Miałem podobne warunki - najpierw robiłem pas czarnoziemu ;) glebogryzarką, a ostatnio po prostu
punktowo dołek, sadzonka, dołek, sadzonka ;) Ku ostatniej metodzie się teraz skłaniam - kopiesz dołek
na długość sadzonki + trochę, na dół garść granulowanego obornika, na to warstwa ziemi, wiadro wody,
potem sadzonka.
Jak masz gest to możesz kupić nową ziemię uniwersalną i nią zasypać dołek, jak nie to ziemią którą,
którą właśnie wykopałeś. Podlać. Będzie rosło :)

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: czwartek, 30 kwietnia 2020, 15:12 
Ekspert
Ekspert

Samo przekopanie perzu nie zwalczy. Na razie masz tam sawannę. Teraz Jak dasz radę przekopać i wytrząsnąć perz w jeden dzień to próbuj. Jak nie to wsadź tak jak koledzy radzą. a przekopywać możesz całe lato.

PostNapisane: czwartek, 30 kwietnia 2020, 15:25 
Kiper
Kiper

Jak masz możliwość to zrób pas pod sadzonki glebogryzarką [lub manualnie :(], będą miały lepiej niż w otworach, to zielsko będzie Ci wypijać wodę z którą obecnie jest krucho

PostNapisane: czwartek, 30 kwietnia 2020, 15:49 
Ekspert
Ekspert

Na wiosnę, szczególnie suchą, należy unikać przekopywania ziemi.
Bo to ją wysusza bardzo.

Dlatego najlepiej punktowo i spokojnie odplewić sobie widłami pas w rzędzie winorośli.
Perz najlepiej wybrać ręcznie. I koniecznie koś trawę wokoło przed zawiązaniem nasion,
żeby się nie rozsiewała.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: czwartek, 30 kwietnia 2020, 18:42 
mistrz
mistrz

Na winnicy mam czarny ugór ale w koło drzewek owocowych i wzdłuż ogródka warzywnego używam kosiarkę spalinową z nożem do aeracji ,jak się go nisko ustawi to ścina korzenie trawy i chwastów na jakiś 1 cm. głębokości i mam spokój z koszeniem na półtora-dwa miesiące, chociaż przy tak niskim ustawieniu szybko zużywają się te sprężynki ale można dokupić je osobno.
https://www.jula.pl/catalog/ogrod/maszy ... ji-700690/

PostNapisane: czwartek, 30 kwietnia 2020, 18:50 
Ekspert
Ekspert

DariuszNS napisał(a):
Jak masz możliwość to zrób pas pod sadzonki glebogryzarką [lub manualnie :(], będą miały lepiej niż w otworach, to zielsko będzie Ci wypijać wodę z którą obecnie jest krucho

Pod warunkiem, że będziesz minimum co tydzień przechodził ten pas na kolanach
wyrywając nowe chwasty ;) Ja już wolę między krzewami mieć trawę, którą skoszę kosiarką...

PostNapisane: czwartek, 30 kwietnia 2020, 20:07 
nowicjusz
nowicjusz

Dziękuję wszystkim za liczne i szybkie rady :) tak jak większość radzi zostawię te trawę między rzędami póki co, przekopię tylko pasy na rzędy. Myślę ze z czasem jak będę się chciał pozbyć tych chwastów to po prostu przykryje to wszystko geowłókniną.

PostNapisane: czwartek, 30 kwietnia 2020, 21:21 
Ekspert
Ekspert

RolnikSam napisał(a):
DariuszNS napisał(a):

Pod warunkiem, że będziesz minimum co tydzień przechodził ten pas na kolanach
wyrywając nowe chwasty ;) Ja już wolę między krzewami mieć trawę, którą skoszę kosiarką...

Na kolanach, to chyba dla sportu i ćwiczenia mięśni pleców. ;) Motyka też dobrze sobie poradzi przy kilkunastu krzewach.
Ja mam rozłożoną agrotkaninę na moim ogródku w międzyrzedziach. Na zimę zdejmuję ją. Też dobrze radzi sobie z chwastami. :)
Mam 4 rzędy i po 8-9 krzaków w rzędzie.

PostNapisane: piątek, 1 maja 2020, 06:46 
Ekspert
Ekspert

stylusc84 napisał(a):
.... Myślę ze z czasem jak będę się chciał pozbyć tych chwastów to po prostu przykryje to wszystko geowłókniną.

Oj naiwny, naiwny, Myślisz że to załatwi chwasty? Tylko te z gatunku mięczaków ;)
Geowłóknina owszem, ale na to z 10cm kamieni, a i tak jakiś badyl się przebije...

PostNapisane: piątek, 1 maja 2020, 07:02 
Ekspert
Ekspert

Zdecydowanie przekopać. Możesz trawy nie wybierać. Ale szpadel, na max głębokość, raz za razem na dużą skibę i obracać trawą do dołu.

Ja tak robiłem i to przynosi bardzo dobre efekty. Sadzonki muszą mieć możliwość aby korzenie się rozrastały, w pierwszym roku co najmniej na 1 m na boki się rozrosną jak będzie rozluźniona ziemia. Jak będzie zbita i zadarniona, to będziesz 2 lata do tyłu z ich wzrostem.

PostNapisane: piątek, 1 maja 2020, 10:48 
Kiper
Kiper

Bez przekopania/glebogryzarki choć szerokiego pasa jw. ziemia będzie b.zachwaszczona , a jak gliniasta to jeszcze bedzie zbita,
drzewa/ krzewy sadzi się na lata +nawóz pod korzeń -to inwestycja jednorazowa, nie da się niczym tego nadrobić później. :)

PostNapisane: piątek, 1 maja 2020, 15:56 
mistrz
mistrz

Ja mam trochę inną metodę utrzymywania tereny przy winoroślach, ale robię to dopiero 5 rok więc nie jestem w tym zakresie zbyt doświadczony. Przy sadzeniu nowych sadzonek mam skopany fragment o szerokości około 70-80 cm, w międzyrzędziach jest trawa, przy sadzeniu robię to prawie identycznie jak kolega RolnikSam, tylko,że po wsypaniu granulowanego obornika zalewam go woda i czekam aż nasiąknie, potem zasypuję częściowo ziemią i czekam na sadzonki ( mam wtedy naturalną misę na opady) tzn. robie to 2-3 tygodnie przed sadzeniem.Potem przy sadzeniu uzupełniam dół ziemią (najczęściej uniwersalną) i robię misę na wodę. Po 3-4 latach przestaję obrabiać ten rząd z trawy bo uważam,że sadzonki dadzą sobie już wtedy radę z konkurencją ze strony trawy i innych zielsk przy czym teren ten jest na bieżąco koszony. :)

PostNapisane: sobota, 2 maja 2020, 10:17 
Kiper
Kiper

Przetestowałem u siebie metodę na łatwe pozbycie się nawet najgorszych chwastów. Testy na wiejskim trawniku (czyli jakaś trawa co się sama zasiała) i nieużytkach z kępami trawy wysokimi na 40cm (nie wiem co za cholera, ale walczę z nią już kilka lat).
Folia budowlana "czarna", grubości 0,3mm.
Solidnie podlać, rozłożyć i uszczelnić boki. Po kilku tygodniach zdjąć i kopie się łatwo, chwastów żadnych nie ma.
Tym szybciej działa im więcej słońca, pod spodem jest kilkadziesiąt stopni (zwłaszcza w pierwszym okresie gdy folia opiera się o zielsko).
Oczywiście w ziemi jest nasion na kilkadziesiąt lat, więc po każdym ruszeniu ziemi robi się zielono. Ale póki w fazie liścieni można podciąć korzenie szybko i łatwo, utrzymując ugór.

Strefa czasowa: UTC + 1