newrom napisał(a):
quickphos działa, ale... duuuużo schodzi tabletek, a po jakimś czasie przybywają kolejne legiony.
Ja to właśnie sobie kupiłem kiedyś.
Ale później przeczytałem ulotkę... Generalnie wydziela się z tego gaz śmiertelny dla ludzi i zwierząt. Wydziela sie z tego gaz Fosforowodór...
I tak sobie pomyślałem - jak długo to działa? Jak dzisiaj rano nasypie do dziur, to po południu dzieci mogą wyjść na ogród?
A jak teraz nasypie do dziury, to co jeśli drugi wylot dziury jest w kórniku u sąsisada? Czy mu zabije kury, czy też jak wejdzie tam sąsiad, to i sąsiada...
A jak ktoś obcy wejdzie w pobliże tych dziur gdzie nasypałem tego środka...
I schowałem ten środek w kąt piwnicy i nie podchodzę do niego. A i wyrzucić nie wiem jak, bo do śmietnika strach...
Można sobie poczytać, ile było śmiertelnych wypadkóww rolnictwie z użyciem tego podobnych środków do dezynsekcji elewatorów zbożowych... A też w wielu innych miejscach, np.:
Cytat z artykułu:
Tragedia na "Nefrycie". Eksperci ujawnili przyczynę śmierci 2 polskich marynarzy.
To środek do likwidacji insektów i gryzoni zabił dwoje polskich marynarzy na należącym do armatora ze Szczecina statku Nefryt – stwierdziła Komisja Badania Wypadków Morskich. Do tragicznego wypadku doszło rok temu w rejonie Wybrzeża Kości Słoniowej.
Komisja, po przeprowadzonym dochodzeniu uznała, że marynarze zatruli się fosforowodorem.