Teraz jest środa, 18 lutego 2026, 07:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 9 maja 2008, 10:09 
nowicjusz
nowicjusz

Lokalizacja: jeszcze Lublin, wkrótce Sloneczne Wzgórze na peryferiach
Witam

Pytanko nowicjuszki : czy można sadzić winogrona w miejscu gdzie przechodzą rury doprowadzająca do domu gaz, prąd , wodę?

Jaką odległość należy zachować , aby w razie jakiejś awarii nie trzeba było niszczyć krzewów?

Czy korzenie mogą mieć jakiś negatywny wpływ na przewody podziemne dostarczające media?

Pozdrawiam. Marysia

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 maja 2008, 10:57 
Kiper
Kiper

witaj Marysia -raczej nad tymi przyłączami nic nie sadź bo w razie awarii np kabla wykopuje się dołek żeby go odkopać i naprawić -to samo z pekniętą rurą itd myślę że jak zachowasz odległość 1m w jedną i drugą stronę od miejsca w którym przebiegają te media to wystarczy, chyba ze chcesz ryzykować-winorośl jest na dłuuugie lata a taki kabel czy rura razcej nie są tak długowieczne- a jeśli chodzi o wpływ korzeni to raczej nie mają żadnego negatywnego wpływu na kable rury itp
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 maja 2008, 11:09 
nowicjusz
nowicjusz

Lokalizacja: jeszcze Lublin, wkrótce Sloneczne Wzgórze na peryferiach
Dzięki za odpowiedź. :D

Nie chcę ryzykować- wykopywanie wieloletniej pięknie rozrośniętej sadzonki tyko datego, że bezmyślnie posadziło się ją nie tam gdzie trzeba to musi być bolesne uczucie, nie chciałabym go doświadczyć.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 maja 2008, 12:35 
Ekspert
Ekspert

Tak aby być pewną zupełnie bezpieczeństwa, to powinnaś posadzić krzewy w odległosci od przewodow, rur wiekszej niz ich głebokość. Jaka jest głebokośc rur i kabli mozna dowiedziec sie kupując w miejskim/powiatowym osrodku geodezji mapę zasadniczą terenu.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 maja 2008, 07:54 
mistrz
mistrz

Przyłącza energetyczne podziemne układane są na głębokości 0,8 - 1m, gazowe około 1m, woda na głębokości przemarzania gruntu, średnio 1,2m , ale zależy to od rodzaju gleby lżejsze piaszczyste gleby przemarzają i głębiej. Ja mam posadzon drzewka w odległości ok 1m między kablem energetycznym i rurą gazową, a winorośl dosłownie 30 cm od kabla energetycznego, ale jak mi korzenie przebiją izolację to winorośla będą ładnie świecić w nocy :-)))
A tak na poważnie to od rur gazowych i wodnych zachowaj 1 metr odległości (takie są przepisy) dowiedziałem się w Zakł Gazowniczym, co do kabla energetycznego to przepisy nic nie mówią o odległości, jest tylko wzmianka, że trasa kabla podziemnego powinna być dostępna, tek więc jak zostawisz 0,5m odległość to wystarczy(dane od kolegi z Zakładu Energetycznego).
Pozdrawiam - Darek

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 maja 2008, 13:36 
Ekspert
Ekspert

[quote="darucha"](...), a winorośl dosłownie 30 cm od kabla energetycznego, ale jak mi korzenie przebiją izolację to winorośla będą ładnie świecić w nocy :-)))
(...)
Pozdrawiam - Darek

Pamiętaj o tym, jak będą posty o warunkach regionalno-klimatycznych, abyś tych krzewów nie brał pod uwagę przy ocenach startu krzaczków i terminów dojrzewania.
Ten kabel wytwarza dodatkowe ciepło, i sądzę, że start roślin będziesz miał wcześniejszy, ale i będziesz bardziej narażony na wiosenne przymrozki.
Ale narazie 3 lata masz z głowy ( bez przymrozków).
A przy okazji napisz kiedyś o wpływie tego kabla na wegetację winorośli.

Pozdrawiam - Grzesiek

Strefa czasowa: UTC + 1