Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 05:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2006, 18:59 
czeladnik
czeladnik

W zeszłym roku posadziłem parę krzaczków winorośli. Przez cały sezon z niepokojem obserwowałem powstające w pobliżu coraz to nowe dziury zamieszkane przez, "uwielbiane" przez wszystkich działkowców, nornice. Koleżanki odcieły mojemu ojcu młodą gruszę tak, że po złapaniu za czubek można było ją swobodnie wyciągnąć...
Nie chcę, aby podobny los spotkał moje winorośle, dlatego postanowiłem posadzić między roślinami czosnek. Roślina ta działa odstaraszająca na nornice i wiele innych szkodników. Czosnek uwielbiam, a więc niejako upiekę 2 pieczenie na jednym rożnie.
Obawiam się tylko, o nadmierny rozrost korzeni przypowierzchniowych w winoroślach, gdyż czosnek wymaga podlewania podczas długotrwałych upałów. Co o tym sądzicie...?

Ostatnio edytowano środa, 12 kwietnia 2006, 19:18 przez CrazyCat, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2006, 19:07 
Ekspert
Ekspert

Sam tak w tym roku zaczolem robic-a nad skutkami nie ma co gdybac-zobaczymy co bedzie za rok moze dwa :wink: (przy okazji moze kilka wampirow z dzialki tez sie przepedzi) :twisted:

PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2006, 05:09 
Ekspert
Ekspert

Szukaj razej czegoś dla zwierzątka o nazwie karczownik ziemnowdny.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: niedziela, 10 września 2006, 19:25 
czeladnik
czeladnik

Wprawdzie jeszcze nie koniec sezonu, ale czosnek zebrany został około miesiąca temu, a jak dotąd nie pojawiła się nawet jedna dziurka świadcząca o aktywności gryzoni. Wydaje się, że pomysł zdał egzamin...

PostNapisane: poniedziałek, 11 września 2006, 16:53 
mistrz
mistrz

Te dwa posty o czosnku i motylkowych można połączyc w jedno:Zasiej między krzewami gorczycę. Gorczyca spełni również role odstraszacza gryzoni - prawdopodobnie nie lubią jej myszy, nornice i wszelka inna swołocz.Jednocześnie użyzni,spulchni glebę.
Gorczyca jest stosowana w winnicach,często i w innym celu: hamuje nadmierny wzrost krzewów winnych.

PostNapisane: poniedziałek, 11 września 2006, 17:19 
czeladnik
czeladnik

Post o czosnku pisałem wiosną, a ten o motylkowych teraz. Pozatym na forum brakuje konkretnych informacji na ten temat, to pomyślałem, że osobny post się przyda...
Co do gorczycy, to obawiam się czy nie rośnie ona zbyt wysoko. Chodzi o to, że po posianiu wiozną będzie przekopywana dopiero jesienią, w celu okrycia roślin. Do tego czasu ma pełnić rolę ochrony przed chwastami i przy okazji wzbogacać glebę w azot. Winorośl będzie prawdopodobnie prowadzona sznurem skośnym na dwóch dość nisko położonych ramionach, więc grona będą tonąć w gorczycy, co raczej nie wpłynie na nie pozytywnie... Właśnie dlatego rozważam właśnie koniczynę, gdyż jest nisko rosnącą rośliną. Ale wszelkie dalsze sugestie są mile widziane... ;)

PostNapisane: poniedziałek, 11 września 2006, 17:23 
Ekspert
Ekspert

Nasadzilem mase czosnku pod rozne drzewka,krzewy-owocowe.Nornice jak byly tak sa-krety tez.Wiec u mnie nie bardzo to poskutkowalo.Ale moze dlatego-ze prawie na dziendobry wiekszosc czsonku byla nagminnie wykopywana przez te kopidoly!

PostNapisane: poniedziałek, 11 września 2006, 18:24 
przedszkolak
przedszkolak

Odnośnie gorczycy, to nie jest roślina która wnosi dodadkowo azot z powietrza -pozdrawiam

PostNapisane: poniedziałek, 11 września 2006, 18:50 
mistrz
mistrz

Nawóz do gleby możesz wprowadzic na kilkaset innych sposobów.Gorczyca - tak usłyszałem w sobotnim programie dla działkowiczów - odstrasza gryzonie.A więc jej zadaniem jest poprawic strukture gleby i odstraszyć świat podziemnych gryzoni.Gdybys miał możliwość zajrzec do książki Jancis Robinson - "Kurs wiedzy o winie" , str.288, to zobaczyłbyś,jak żółto wygląda winnica w Napa Valley w Kalifornii, czyli praktykuje sie wysiew gorczycy.

PostNapisane: poniedziałek, 11 września 2006, 19:25 
Ekspert
Ekspert

[quote="werojtek"]Ale moze dlatego-ze prawie na dziendobry wiekszosc czsonku byla nagminnie wykopywana przez te kopidoly!

Czy "te kopidoły" to były nornice :?:

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: poniedziałek, 11 września 2006, 22:14 
czeladnik
czeladnik

[quote="Alden"]Nawóz do gleby możesz wprowadzic na kilkaset innych sposobów. (...)

Ale właśnie w tym rzecz, że nawóz nie jest głównym powodem, dla którego chcę posiać motylkowe. Jak pisałem w poście "Rośliny motylkowe w winnicy" częstotliwość mojej bytności w winniczce w najbliszym okresie może się zmniejszyć i nie będzie komu dbać o plewienie chwastów. Na jesień i tak muszę okrywać ziemią rośliny (mroźne zimy), więc pomyślałem sobie, że zamiast przekopywać kupę perzu i innych chwastów, które napewno się zadomowią między krzaczkami, lepiej przekopać koniczynę, gdyż dodatkowo wniesie ona do gleby niezbędny azot, a przy okazji, z racji swojej małej wysokości, jak i głębokości zakorzenienia, nie bedzie stanowić specjalnej konkurencji dla winorośli... Nie wiem czy mój tok myślenia nie zawiera jakiś błędów, dlatego proszę Was, bardziej doświadczonych działkowiczów, o radę.

Strefa czasowa: UTC + 1