Teraz jest sobota, 10 maja 2025, 14:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 listopada 2009, 08:08 
mistrz
mistrz

Aha, czyli te etykietki + np faktura i jest komplet, nie?

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 listopada 2009, 08:08 
Kiper
Kiper

Regent wylicytowany na e-buy przez Niemca a z Luksemburga to nie wiem jakim sposobem bo zakup był "zbiorowy" mam jaszcze z Niemiec na Rebergera ale tu podpisałem umowę licencyjną więc instytut ma moje dane ale pęczek z tą etykietą mógł trafić np. do Australii :D

Wacek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 listopada 2009, 08:10 
Kiper
Kiper

[quote="MAF"]Aha, czyli te etykietki + np faktura i jest komplet, nie?

Akurat te etykiety są bez faktur bo mam z "drugiej ręki" ale na Rebergera to mam kpl.

Wacek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 listopada 2009, 08:11 
Ekspert
Ekspert

No ale bez jaj Panowie - zaraz zażyczymy sobie wybitego na sadzonce Nr seryjnego :)

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 listopada 2009, 08:15 
mistrz
mistrz

[quote="Wacek"][quote="MAF"]Aha, czyli te etykietki + np faktura i jest komplet, nie?

Akurat te etykiety są bez faktur bo mam z "drugiej ręki" ale na Rebergera to mam kpl.

Wacek

No i gitarra, to mnie strasznie nurtowało, dzięki wielkie, Wacek, masz u mnie... piwo :P

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 listopada 2009, 09:14 
Ekspert
Ekspert

[quote="MAF"]
Przyznam, choć proszę się nie obrażać, że k. Olmek, Zypsek i Zdzicholo piszecie tu o tych paszportach z pełna dozą pewności a chyba jednak nie macie tak dużej wiedzy czy doświadczenia, a tylko przypuszczenia. A to może wprowadzać w błąd. Wybaczcie szczerość.

Piszę o tych paszportach ponieważ co roku je zamawiam i mam je do dyspozycji. Zastanów się lepiej sam czy wiesz o czym piszesz.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 listopada 2009, 09:33 
mistrz
mistrz

[quote="zdzicholo"]
Aktualnie w Polsce nie ma możliwości produkcji sadzonek kwalifikowanych jeśli chodzi o winorośl, nie można także zarejestrować matecznika.
Zdzich

[quote="Na swojej stronie M. Chryk"]
Wszystkie moje sadzonki są materiałem kwalifikowanym i jako taki jest honorowany przy ubieganiu się o fundusze strukturalne z Unii Europejskiej.

Jak to wyjaśnić? Albo M. Chryk kłamie publicznie (w co szczerze wątpię), albo Ty nie masz pełnej wiedzy

Ja nie uzurpuje sobie nieomylności. Wiem , że niewiele wiem, dlatego probuje jakoś to rozwikłać a podsuwanie mylnych tropów nie jest pomocne

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 listopada 2009, 10:13 
mistrz
mistrz

[quote="DarekRz"]To jest paszport materiału - paszport rosliny - nie odbiorcy. Dostawca ma normalnie w wiązkach po ileś tam, ale jak ma zamówienia na małe ilości zawsze może postarać się o paszporty nawet dla pojedyńczej sadzonki - zazwyczaj tak nie robią - ale gdy zamowienie jest np. z tak egzotycznego kraju jak Polska :) ... na tych paszportach nigdy nie jest napisane do kogo idzie materiał. Podobnie jak na etykietach na jabłoni u nas np. - masz etykietę dla każdego drzewka - ale czy tam jest twój adres i nazwisko jesli je kupisz?

Czyli powiedzmy, że nie dostałem paszportów ze względu na wielkość zamówienia. Czy są one niezbędne do rejestracji uprawy?

Edit: Znalazłem u siebie 2 takie małe etykietki, dostałem do odmian z których brałem przynajmniej całą wiązkę, ale np mam dla Regenta - ilość 25 szt. Kupiłem 35 sadzonek (podobnie z Johanniterem), ale paszporty były dołączone tylko do całych wiązek, na dodatkowe 10 szt nie mam plakietki... No to ważne są te etykiety, czy nie?

Ostatnio edytowano piątek, 27 listopada 2009, 10:32 przez Hejowiec, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 listopada 2009, 10:30 
Ekspert
Ekspert

Michał , w tym wątku przewinęło się kilka różnych dokumentów : paszport zbiorczy , paszport rośliny , świadectwo kwalifikacji. W Polsce wydawane są jedynie dwa pierwsze , które zezwalają na wprowadzenie sadzonek do obrotu , co więcej nawet nie występują w wersji "wolne od wirusów". Jak zapewne zauważyłeś świadectwa kwalifikacji pochodzą z innych krajów UE , w Polsce nie są wydawane , ale są honorowane. Stąd bierze się informacja o kwalifikacji u polskich dystrybutorów.
Tak na marginesie , jeżeli planujesz jakieś przedsięwzięcie nie opieraj się na informacjach miłych pań z PIORiN-u ( przy kawie), tylko wystosuj oficjalne zapytanie na piśmie. Najpierw jednak warto by było wybrać się osobiście do stosownych Instytutów w celu uzgodnienia warunków licencji , kwalifikacji sadzonek itp. ( najlepiej już bez bandaży :wink: ). Sam wówczas ocenisz , czy Cię to nie przerosło i czy nie wałkujesz tematu dla samego wałkowania.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 listopada 2009, 12:09 
mistrz
mistrz

Jasne, zasada, że na papierze lepiej niż na gębę to podstawa w urzędach (zwłaszcza skarbowym- jak oni się wzbraniają czasem :) ).
Planów co do robienia szkółki wielkich nie robię, ot, jak będzie mi ładnie rosło to czemu nie, a wolałbym za kilka lat sie nie obudzić z ręką w nocniku i chodzić za szkółkarzem od którego teraz kupie sadzonki.

Poza tym docelowo chciałbym mieć kiedyś 1-2 ha winorośli, więc w ten sposób sam bym sobie wyprodukował najwyższej jakości materiał kwalifikowany, a czego nie wydam to zarobię :)

Ciekawe tylko czy już jako rolnik będę mógł skorzystać z dopłat unijnych na zakup sadzonek które kupię.... u siebie :-D To by były jaja :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1