Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 10:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 31 marca 2025, 19:32 
nowicjusz
nowicjusz

To mój pierwszy post i chciałem się przywitać :)

Za miesiąc planuję zasadzić pierwsze 500 sadzonek.
Stan gleby na 2 tygodnie temu:
Załącznik:
wynik1.jpg
wynik1.jpg [ 25.66 KiB | Przeglądane 1264 razy ]

Załącznik:
wynik2.jpg
wynik2.jpg [ 17.97 KiB | Przeglądane 1264 razy ]

Zapomniałem zupełnie o nawożeniu fosforem. Tydzień temu sypnąłem jeszcze wapnem. Z tego co doczytałem, to przerwa między wapnem a fosforem to minimalnie 4 tygodnie.
Czy mogę nawieźć fosforem zaraz przed nasadzeniami, czyli za jakieś 3 tygodnie? Czy tu też trzeba odczekać miedzy fosforem a nasadzeniem?
Czy też mogę wrzucić fosfor po prostu do dołków? Planowałem dawać obornik... Może moge zmieszać w dołku obornik z fosforem i ziemią?

PostNapisane: wtorek, 1 kwietnia 2025, 12:31 
czeladnik
czeladnik

nie ma mądrego co by zajął stanowisko to ja się wypowiem.
Nawiózłbym szybciej, niech składnik się trochę rozłoży zamiast oddziaływać na młode korzenie bezpośrednio.

Zamierzasz to przyorać, żeby dać głębiej, czy po wierzchu?
Jeżeli po wierzchu to rozdziel dawkę na kilka podejść (podając nieco więcej niż potrzebne, ale tylko na starcie, tak, żeby łączna dawka np w trzech zabiegach była 10-20% wyższa niż nominalne zapotrzebowanie) i niech to miarowo wnika do głębi.
za rok powtórz badanie i będziesz wiedział więcej.
Przy zaoraniu można chyba zwiększyć dawkę i zmniejszyć intensywność.

I to działanie też niech potwierdzą proszę Mistrzowie forum?

PostNapisane: wtorek, 1 kwietnia 2025, 12:51 
nowicjusz
nowicjusz

Szoalko napisał(a):
Nawiózłbym szybciej, niech składnik się trochę rozłoży zamiast oddziaływać na młode korzenie bezpośrednio.

Mam tylko grebogryzarkę i jeśli bym sypał po całości, to nią bym potem przejechał. Wchodzi na jakieś 20cm.

PostNapisane: wtorek, 1 kwietnia 2025, 14:53 
nowicjusz
nowicjusz

Witaj Klin
Według analizy powinieneś uzupełnić fosfor, magnez i azot . Proponowałbym zastosować fosforan amonu. Rozsypać tylko w rzędach przed sadzeniem i wymieszać glebogryzarką. Nie ma potrzeby sypać po całości , bo korzenie w tym roku daleko nie sięgną, a do przyszłego roku fosfor się uwsteczni a azot wypłucze. W takim układzie 25kg powinno wystarczyć żeby zbilansować składniki. Jeśli twoja gleba jest przepuszczalna, lub wystąpią ulewne deszcze, pomyśl dodatkowo o kompleksowym nawozie z mikroelementami.
Magnez możesz uzupełnić dolistnie w razie potrzeby.
Jeśli chcesz stosować obornik, to nie w dołki,tylko wymieszaj go z glebą a pod korzenie sypnij ziemi z górnej warstwy.
Gdybyś podał więcej szczegółów, pewnie byłoby więcej chętnych do pomocy.
Pozdrawiam Mariusz.

PostNapisane: wtorek, 1 kwietnia 2025, 15:02 
mistrz
mistrz

magnez najlepiej przed zimą można uzupełnić dolomitem, najtaniej, będzie, działało kilka lat a przy okazji podbijesz ph i wapń

PostNapisane: wtorek, 1 kwietnia 2025, 16:07 
nowicjusz
nowicjusz

Dionizos napisał(a):
Gdybyś podał więcej szczegółów, pewnie byłoby więcej chętnych do pomocy.

Pierwszy raz zadaję pytania w takich tematach i to pewnie dlatego ;) Nie wiem co istotne a co nie.... W ogóle mało co wiem jeśli chodzi o nawozy i mam nadzieję, że pomożecie.
Szykujemy się z żoną do tego nasadzenia od paru lat, ale tak zupełnie hobbystycznie, i okazało się że czas już nadszedł a gleba jeszcze nie gotowa.

Dionizos napisał(a):
Według analizy powinieneś uzupełnić fosfor, magnez i azot .

Hmm ale azotu w tabelce nie było, chyba że czegoś nie rozumiem? Tydzień temu sypałem wapno magnezowe i mam nadzieję, że temat magnezu na razie będzie załatwiony.

Dionizos napisał(a):
Proponowałbym zastosować fosforan amonu. Rozsypać tylko w rzędach przed sadzeniem i wymieszać glebogryzarką. Nie ma potrzeby sypać po całości , bo korzenie w tym roku daleko nie sięgną, a do przyszłego roku fosfor się uwsteczni a azot wypłucze.

OK, ale to muszę odczekać te 4 tygodnie po nawożeniu wapnem magnezowym? Wapno magnezowe sypałem 23 marca, to fosfor dopiero po 20 kwietnia?

Dionizos napisał(a):
Jeśli chcesz stosować obornik, to nie w dołki,tylko wymieszaj go z glebą a pod korzenie sypnij ziemi z górnej warstwy.

Czyli górną warstwę do dołka pod korzenie (bez obornika), a obornikiem posypać z wierzchu i wymieszać?

Pozdrawiam, Michał

PostNapisane: wtorek, 1 kwietnia 2025, 17:26 
Ekspert
Ekspert

klin napisał(a):
To mój pierwszy post i chciałem się przywitać :)

Za miesiąc planuję zasadzić pierwsze 500 sadzonek.
Stan gleby na 2 tygodnie temu:
Załącznik:
wynik1.jpg

Załącznik:
wynik2.jpg

Zapomniałem zupełnie o nawożeniu fosforem. Tydzień temu sypnąłem jeszcze wapnem. Z tego co doczytałem, to przerwa między wapnem a fosforem to minimalnie 4 tygodnie.
Czy mogę nawieźć fosforem zaraz przed nasadzeniami, czyli za jakieś 3 tygodnie? Czy tu też trzeba odczekać miedzy fosforem a nasadzeniem?
Czy też mogę wrzucić fosfor po prostu do dołków? Planowałem dawać obornik... Może moge zmieszać w dołku obornik z fosforem i ziemią?

Ja to widzę tak.

Cel na pierwszy rok, to jak najlepsze ukorzenienie i wzrost sadzonek.
Dle tego etapu KLUCZOWE jest:
1. Głębokie uprawienie gleby
2. Utrzymanie czarnego ugoru
3. Odpowiednia dostępność wilgoci w glebie
4. Odpowiednie pH gleby
Niedobory N, P, K, Mg mają drugorzędne znaczenie i możesz uzupełnić je dolistnie. Kilka oprysków dolistnym nawozem wieloskładnikowym + Asahi zapewni niezbędne składniki i siłę dla wzrostu.
I to jest naprawdę kluczowe i wystarczające na początku.

Ale, później, dla dobrego owocowania, braku niedoborów, zasychania szypułek itd... musisz glebę wzbogacić i wyrównać pH.
Ale masz na to powiedzmy 12 do 24 miesięcy.

Wniosek z Twoich badań jest taki:
Między wierzchnią a spodnią warstwą występują ogromne różnice w pH i w składnikach.
Tak obstawiam, że ta gleba była intensywnie użytkowana rolniczo i tylko "z wierzchu" jako-tako nawożona, zawapnowana itd.

Najważniejsze to wyrównać pH. A jak już teraz sypnąłeś wapnem, to masz zablokowany fosfor i obornik.
Fosfor łączy się z wapnem tworząc niedostępny dla roślin związek, także jak dasz je razem, to nie będzie pożytku ani z jednego ani z drugiego. Także bez pośpiechu z nimi.

Ja bym zrobił tak:
Znajdź rolnika z głęboszem czy jakimś agregatem do uprawy bezorkowej który pójdzie na 40 cm wgłąb.
To będą najlepiej wydane pieniądze ze wszystkiego co możesz zrobić.

Później orka, kultywator, sadzenie.

W trakcie roku dolistnie nawóz NPK + mikro + asahi.

W trakcie roku ze 2 x uprawa poplonu i przejechanie glebogryzarką żeby zwiększyć próchnicę. Próchnica jest kluczowa dla zasobności gleby, zatrzymania składników odżywczych i wody.

W trakcie roku, przed którymś glebnogryzarkowaniem nawóz NPK + Mg doglebowo, bo są duże niedobory, trzeba zacząć to podciągać "chemią" chociaż trochę.

Na jesień / przed zimą przydałby się obornik. Rozsypać, przejechać glebogryzarką dość płytko.

I znowu w zimie badania gleby, żeby sprawdzić pH (na ile w tym roku podciągnęłeś) i kolejne wnioski na 2026.

PostNapisane: wtorek, 1 kwietnia 2025, 17:52 
nowicjusz
nowicjusz

Dzięki ogromne za wszystkie informacje!!!
ZbyszekTW napisał(a):
Znajdź rolnika z głęboszem czy jakimś agregatem do uprawy bezorkowej który pójdzie na 40 cm wgłąb.
To będą najlepiej wydane pieniądze ze wszystkiego co możesz zrobić.

Niestety mój problem polega na mojej lokalizacji. W wyniku tego szukania i prób umawiania się z lokalnymi rolnikami zdążyłem już kupić mały traktor z glebogryzarką, kosiarką bijakową, rozrzutnikiem i wiertnicą, i w końcu wszystko robię sam. Nie ma się z kim i jak umówić (jak już się umówię, to muszę czekać aż najpierw swoje pola obrobią, albo w ogóle nie przyjeżdżają po umówieniu). Jak już przyjadą, to słyszę, że to góry i tu się głęboko nie orze, bo poniżej 20-30 cm zaczyna się warstwa łupków. Jak już namówiłem na głębsze, to za chwilę z pługu odpadł lemiesz i do spawania i znowu czekać...

Tak się zastanawiam czy chociaż wiertnicą nie wiercić głębszych dołków do nasadzeń i nie wsypać wapna magnezowego wymieszanego z ziemią na spód? Potem warstwa samej ziemi i dopiero sadzonka. Ma to sens?

PostNapisane: wtorek, 1 kwietnia 2025, 20:13 
mistrz
mistrz

Moim zdaniem nie, jeśl już chcesz to wymieszaj to wapno z glebą wokół krzewy.
ja pod korzeń przy sadzeniu dawałem torf odkwaszony wymieszany z ziemią z wierzchu,

PostNapisane: wtorek, 1 kwietnia 2025, 21:31 
Kiper
Kiper

Witam! Gleba to nie probówka i nie same nawozy sztuczne. B. ważne jest żeby była czynna biologicznie, żywa - zatem uprawa, na początek nawożenie także w sezonie dolistne oraz do dołka - jest to sprawdzone przez -zrób jak koledzy radzą. Wapnem się nie przejmuj bo dolomit zawsze możesz dać np jesienią, wystarczy. A kamieni nie ma co wyorywać ze skały macierzystej - tylko wymieszać warstwę gleby, na ile masz/ możesz głęboko- to widzisz - w końcu to góry DKL (a nie DW gdzie mam 80 cm czarnoziemu na glinie lodowcowej ;-) . Pozdrawiam

PostNapisane: środa, 2 kwietnia 2025, 06:29 
czeladnik
czeladnik

Zbyszek jak zwykle opis bardzo dobry i merytoryczny, ja bym jednak z tym czarnym ugorem poważnie się zastanowił, czy by jednak nie wsiać czegoś drobnego w maju, zglebogryzić w sierpniu i znowu coś małego posadzić - czarny ugór niszczy próchnicę jednak, a jakaś mała roślinka ograniczy chwaściory, a gleba będzie jednak częściowo okryta. Zresztą już o tym dyskutowaliśmy w innym wątku - trza poszukać.

I tutaj jednak mijankowanie nawozów może być istotne, zeby się nie zbryliły. Ja jednak na takę glebę proponuję odmiennie KALI+S daje dobrą dawkę fosforu + Mg i jeszcze trszeczkę CaO - miałem podobne badania jak Klin - ciągle tylko jęcznień jęczmień i jęczmień do znudzenia na przemian z żytem uprawiał poprzednik bo "jęczmień sypie"... Stąd braki fosforu

I tutaj faktycznie dolistne byłyby istotne, bo jedną dawką cudów nie zdziałasz - nawozić pod korzeń wypada kilka razy w sezonie przed deszczem.

PostNapisane: środa, 2 kwietnia 2025, 07:44 
mistrz
mistrz

Najpierw pH doprowadzamy do normy a potem fosfor.

PostNapisane: środa, 2 kwietnia 2025, 13:13 
mistrz
mistrz

Co do uzupełniania niedoborów fosforu to przygotuj nie na długoletnią batalię.
2/3 tego składnika jest wiązane w profilu glebowym, staje się niedostępne dla roślin. Najlepsze są nawozy na bazie kwasu fosforowego, był już tutaj polecany fosforan amony, mogą być polifoski 6 i 8.
Sprawdzaj zawsze rozpuszczalność fosforu w wodzie, ta rozpuszczalna w kwasach to będzie aktywna za kilka lat jeśli w ogóle.

PostNapisane: środa, 2 kwietnia 2025, 20:01 
mistrz
mistrz

Bardzo dobrym podejściem jest przygotowanie własnego nawozu na bazie kredy i kwasu fosforowego. Dodajemy do wody tyle kredy żeby uzyskać wymaganą ilość wapnia przeliczając jednostkowo na pojedynczy krzew. Potem zakwaszamy roztwór kwasem fosforowym do poziomu który pozwoli nam podnieść pH gleby np. do 6.8 w roztworze albo 7. Węglan wapnia z kredy ulega rozpuszczenia do CO2 i wolnych kationow wapnia, które pobierze winorośl. Dodatkowo będzie też fosforan wapnia który korzenie oraz kwasy mineralne w glebie rozpuszcza i będzie do pobrania przez roślinę. Mamy zatem 2w1. Nawóz fosforowy który jest potrzebny w początkowym okresie rozwoju rosliny i wapniowy. Wnika równomiernie w glebę i pod wpływem kwasu węglowego ulega rozpadowi i obie frakcje są bezpośrednio przyswajalne. Wystarczy podlać ze dwa razy w sezonie. W granulce może latami leżeć zanim ulegnie rozpadowi.

Ostatnio edytowano środa, 2 kwietnia 2025, 20:09 przez Wlod, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: środa, 2 kwietnia 2025, 20:08 
mistrz
mistrz

a ile ten fosforan wapnia będzie się rozpuszczał ? a w ogóle kiedyś??
kiedyś stosowałem jakiś nawóz fosforowo wapniowy bod warzywa z firmy timac Agro, niestety nie pamiętam co to mogło być
chyba było to HYPER TOP PHOS P20, jest jeszcze PHYSIO MESCAL G18

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1