Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 01:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 grudnia 2008, 22:26 
Kiper
Kiper

Skoro robimy doktorat z sekatorów :wink: to moje trzy grosze: nie wiem dlaczego dopiero Heniek zaznaczył najważniejszą rzecz: musi być przede wszystkim ostry [eureka] 8) . Ja co prawda nie bawię się w papierki ścierne, ale mogę polecić szlifierkę z założoną tarczą do ostrzenia węglików spiekanych (widia) - nie zostawia ostrzyny, precyzja i przyjemność - efekt może prawie konkurować ze skalpelem :wink: . Dodatkowo sekator musi się dać rozkręcić, tak aby z łatwością można było dojść pojedynczymi elementami do szlifierki (albo osełki). Całość ze stali (nie z żeliwa), tak aby tnąc grubą gałąź i naciskając obiema rękami z całej siły nie pękł (wolę się "posiłować" niż zejść z drabiny i gonić po duże nożyce :wink: ).

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 grudnia 2008, 00:15 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="Ganz"] ...wolę się "posiłować" niż zejść z drabiny i gonić po duże nożyce...
To sie nazywa wysokie prowadzenie! :D

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 grudnia 2008, 06:46 
Ekspert
Ekspert

[quote="Heniek"][quote="olmek"] Podwójna robota , to fakt , ale zawsze miałem wątpliwości , czy kowadełkowy w jakimś tam stopniu nie zgniata sztobra :roll:

Zgniata podobnie jak nożycowy i tu nie ma zmiłuj się, ale i tak robi mniejsze spustoszenia niż nożycowy.

Myślę, że nie masz racji. Rozkład sił działających na patyk podczas cięcia jednym i drugim jest jednak nieco inny. :roll: Po coś w końcu wymyślono te dwa sekatory i jeden dedykuje się do suchych a drugi do mokrych pędów. Nie chce mi się wierzyć by była to tylko kwestia merketingu :lol:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 grudnia 2008, 09:51 
Ekspert
Ekspert

[quote="Ganz"]Skoro robimy doktorat z sekatorów :wink: to moje trzy grosze: nie wiem dlaczego dopiero Heniek zaznaczył najważniejszą rzecz: musi być przede wszystkim ostry [eureka] 8)

A moje sekatory są fabrycznie ostre!

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 grudnia 2008, 11:18 
nowicjusz
nowicjusz

Filmy Super!!! Czekamy na jeszcze, są pewnie jeszcze inne sprawy które powinny być poruszone i nakręcone.

Poniżej informacja do doktoryzowania się na temat sekatorów! Poczytajcie też samych siebie kilka miesięcy wcześniej:

http://www.winogrona.org/modules.php?na ... highlight=

W zależności od tego, co będziecie ciąć - grube suche pędy czy żywe gałązki, wybieramy jeden z dwóch typów sekatora. W kowadełkowych ostrza podczas cięcia nie zachodzą na siebie. Górne opada na dolne, a dolne (zwane stalnicą) jedynie dociska pęd. Stalnica jest szeroka, metalowa, często wyposażona w nakładkę z tworzywa sztucznego. Plastik sprawia, że cięcie jest mniej męczące. Sekatory kowadełkowe mają większą siłę cięcia, więc doskonale sprawdzają się przy usuwaniu martwych twardych pędów. Do cięcia żywych gałązek lepsze są sekatory nożycowe. Oba ich ostrza są zaokrąglone, a stalnica cienka. Dzięki takiej konstrukcji można nimi usuwać pędy u nasady. Cięcie jest precyzyjne i czyste. Bardzo funkcjonalna jest wyprofilowana rynienka w stalnicy, która odprowadza soki, dzięki czemu ostrza się nie sklejają. Niektóre sekatory są zaprojektowane tak, by można było nimi przyciąć również drut albo arkusz blachy. Do cięcia drutu służy kilkumilimetrowe zaokrąglone wgłębienie u nasady ostrza!
POZDRAWIAM!

Tytuł: cięcie
PostNapisane: wtorek, 16 grudnia 2008, 21:26 
nowicjusz
nowicjusz

Choć nastąpiła zmiana tematu na sekatory, jeszcze raz chciałbym podziękować posyemu i heavyemu za udostępnienie filmów o cięciu winorośli. Mam kilkanaście krzewów od 3 lat i w tym roku pierwszy raz poważnie ciąłem krzewy, Dzięki waszym radom zrozumiałem jak to powinno prawidłowo wyglądać. poradniki książkowe tej wiedzy nie dają. respekt dla doświadczonych winoogrodników. jurek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 grudnia 2008, 21:49 
Ekspert
Ekspert

[quote="Misza"][quote="Heniek"][quote="olmek"] Podwójna robota , to fakt , ale zawsze miałem wątpliwości , czy kowadełkowy w jakimś tam stopniu nie zgniata sztobra :roll:

Zgniata podobnie jak nożycowy i tu nie ma zmiłuj się, ale i tak robi mniejsze spustoszenia niż nożycowy.

Myślę, że nie masz racji. Rozkład sił działających na patyk podczas cięcia jednym i drugim jest jednak nieco inny. :roll: Po coś w końcu wymyślono te dwa sekatory i jeden dedykuje się do suchych a drugi do mokrych pędów. Nie chce mi się wierzyć by była to tylko kwestia merketingu :lol:

Mietku pomiarów sił nie robiłem nie mam takiej możliwości :( . Pociąłem parędziesiąt patyków różnymi sekatoromi i wybrałem do cięcia sztobrów do ukorzeniania kowadełkowy.

[quote="Aszko"] W kowadełkowych ostrza podczas cięcia nie zachodzą na siebie. Górne opada na dolne, a dolne (zwane stalnicą) jedynie dociska pęd. Stalnica jest szeroka, metalowa, często wyposażona w nakładkę z tworzywa sztucznego. Plastik sprawia, że cięcie jest mniej męczące.

No więc ja mam taki sekator w którym górne ostrze wchodzi w dolną jak to nazwałeś "stalnicą" plastikową i przez to ma podporę z dwóch stron ostrza tnącego.

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 grudnia 2008, 10:26 
Ekspert
Ekspert

Aszko - przyjęło się podawać źródło cytatu a przynajmniej wypadałoby zaznaczyć, że tekst zaczerpnęło się z sieci - http://dom.gazeta.pl/ogrody/1,72015,3127026.html - i wkleić go w cudzysłowie.

Przy okazji warto przeczytać cały artykuł - do czego zachęcam.

Darek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 grudnia 2008, 13:46 
Kiper
Kiper

[quote="DarekRz"]Aszko - przyjęło się podawać źródło cytatu a przynajmniej wypadałoby zaznaczyć, że tekst zaczerpnęło się z sieci - http://dom.gazeta.pl/ogrody/1,72015,3127026.html - i wkleić go w cudzysłowie.

plagiat?!
8O

Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 grudnia 2008, 14:12 
nowicjusz
nowicjusz

[quote="DarekRz"]Aszko - przyjęło się podawać źródło cytatu a przynajmniej wypadałoby zaznaczyć, że tekst zaczerpnęło się z sieci - http://dom.gazeta.pl/ogrody/1,72015,3127026.html - i wkleić go w cudzysłowie.

Przy okazji warto przeczytać cały artykuł - do czego zachęcam.

Darek

Wiesz DarkuRz kiedy czytałem wasze dylematy nie tylko odnośnie sekatorów poprosiłem serdecznego przyjaciela, który zajmuje się projektowaniem zakładaniem sadów aby przesłał mi jakąś informację na taki temat. Aby rozjaśnić waszą wiedze związaną z tym tematem! Przesłał, wkleiłem i poszło. Sam nie wiedziałem ile jest sekatorów! Dla mnie liczy się jakie są rodzaje, producenci czy z jakiej stali jest ostrze tnące, przede wszystkim wygodny w cięciu i ostry. Mnie nie interesuje źródło interesuje mnie treść i czy coś da się u mnie zastosować czy nie i jakie są z tego efekty. Ciebie interesuję źródło wybierzesz popularniejsze lub bardziej znanego autora. Szukasz dziury w całym tylko po to abyś okazał się lepszy, a inny udowodnić jego niedoskonałość. W ogrodnictwie to jest zły doradca tutaj trzeba korzystać z wiedzy nie tylko swojej ale również innych. To jest normalne kolego zawsze osoby które wychowały się w mieście a ogród uprawiają hobbistycznie tak postępują. Jeżeli poczujesz się z tego powodu urażony bardzo mi przykro!

Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 grudnia 2008, 15:05 
Ekspert
Ekspert

Chodzi o żródło choćby dlatego, że cały artukuł zawiera jeszcze parę cennych informacji na temat sekatorów i ich doboru.
Cytuj:
Mnie nie interesuje źródło interesuje mnie treść i czy coś da się u mnie zastosować czy nie i jakie są z tego efekty.

Myślę, że autorka artukułu jest innego zdania. Szczególnie jeśli umieszczasz w sieci jej tekst ze swoim nickiem.

Nie chcę za bardzo offtopować, ale wydaje mi się, że zupełnie nie o to chodzi:
Cytuj:
Szukasz dziury w całym tylko po to abyś okazał się lepszy, a inny udowodnić jego niedoskonałość.
.
Ja tylko zwrociłem Ci uwagę, na niedopełnienie net-ykiety, - reakcja... chmmm... "Uderz w stół...."?? :?

Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 grudnia 2008, 15:21 
nowicjusz
nowicjusz

Po 1. Jedyne co mogę zrobić to przeprosić autorkę, w moim i mojego kolegi imieniu i powiedzieć, że nie opublikowałem tego świadomie.
Przepraszam.

Po 2. W związku z tym iż nie jestem osobą konfliktową, a od dziecka wpajano mi aby ustąpić „mądrzejszym” nimniejszym to czynię i nie zamierzam tutaj czegokolwiek publikować ani umieszczać jakichkolwiek opinii.

PS. Szkoda mi stołu.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 grudnia 2008, 15:49 
Ekspert
Ekspert

Aszko , druga część Twojej wypowiedzi jest najdelikatniej mówiąc, nie na miejscu :evil:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 grudnia 2008, 16:10 
Kiper
Kiper

[quote="Aszko"]... nie zamierzam tutaj czegokolwiek publikować ani umieszczać jakichkolwiek opinii.

Trzymam za słowo.

J

Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 grudnia 2008, 16:26 
Ekspert
Ekspert

Szanowni koledzy!
Myślę, że Posy zakładając ten wątek nie oczekiwał zboczenia się tematu w tym kierunku!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1