Moim zdaniem takie filmy są dla mnie i innych nowicjuszy bezcenne. Ileż to razy (pomimo, że poważnie zajmuję się uprawą dopiero od roku) stawałem przed dylematami:
- uciąc 2 cm. wyżej czy niżej, jak liczyć legenderne dwa oczka przy pierwszym cięciu, czy cięcie sugerowane w książkach to nie za krótko (przecież na krzaku prawie nic nie zostanie jak mawia moje mama

), itp. itd.
Niektóre dylematy oczywiście można rozstrzygnąć czytając to forum, lub pytając, ale kiedy zobaczy się "na własne oczy", wiele spraw staje się jasnych i oczywistych.
Z cała pewnością można nakręcić dużo lepsze filmy z bardziej fachowym komentarzem. Tylko trzeba to zrobić. Proponuję tym, którzy narzekają - nakręćcie filmy instruktarzowe sami i zamieśćcie na forum. Jestem pewien, że Posy się nie obrazi, jeśli jakiś film będzie lepszy od jego nagrań.
Idąc tropem myślenia narzekających - lepiej nic nie zamieszczać na forum, co nie jest idealne i doskonałe (a takich rzeczy z definicji nie ma

).
Reasumując każdy (myślę że Posy także) zdaje sobie sprawę, że zamieszczone filmy z całą pewnością nie przekazują całej wiedzy o cięciu, i nie sa jedynie słusznymi - ktoś inny bardzo możliwe że ciąłby inaczej i też dobrze. Ale wszyscy się uczymy. A filmy Posego są cholernie przydatne - także dla mnie.
A więc wielkie dzięki Posy i ja prosze o więcej. Jeśli komuś nie pasuje, niech przedstawi konstruktywną alternatywę, a nie krytykuje. Albo niech nie zagląda do tego wątku.
Pozdrawiam
MILBAS
Ps. Coś się rozpisałem, co mi się rzadko zdarza