Teraz jest piątek, 26 grudnia 2025, 15:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 grudnia 2008, 14:36 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="Misza"]Gratuluję filmów.
Mam tylko jedną uwagę: po takim długim cięciu wiosną trzeba będzie usunąć co najmniej połowę pąków bo inaczej przeciążenie pewne.

Albo po prostu skrócić - wstępne cięcie jesienne i późniejsze zimowo-wiosenne "na gotowo" to raczej standard.
Filmy cool, z całą pewnością niezwykle pomocne podczas pierwszych kroków - na początku faktycznie nie bardzo wiadomo, od czego zacząć, jak człowiek podchodzi z sekatorem do rozrośniętego krzaczora.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 grudnia 2008, 18:06 
Kiper
Kiper

Dla początkujących lepszy byłby film, jak do takiego stanu krzewy nie dopuścić, żeby później nie głowić się nad wyprowadzeniem. Z tego co widzę krzewy rosły sobie samopas, narzucając prowadzącemu styl prowadzenia. Treść filmu nie jest hitem szkoleniowym. Taka jest moja ocena.
Zdzisław

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 grudnia 2008, 18:29 
Ekspert
Ekspert

No ale temat tych filmików był właśnie taki - jak ciąć zapuszczone krzewy (nie wiem, czy zapuszczone to właściwe słowo, ale takie, którym pozwolone rosnąć w miarę dowolnie). Filmy były zrobione na zamówienie Agi, bo ona ma własnie taki problem. I filmik o tym, jak do tego nie dopuścić, to dla niej musztarda po obiedzie. Sądzę, że nie tylko dla niej. Dla mnie przekaz info był wystarczający, i własnie chyba na moim poziomie (tylko nie wiem, jak to Grześ odbierze - czy komplement czy krytykę haha) :D

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 grudnia 2008, 18:30 
Ekspert
Ekspert

[quote="gronkowiec"] Z tego co widzę krzewy rosły sobie samopas,

Chyba całkiem samopas nie , takie sytuacje zdarzają się kiedy przed wyprowadzeniem właściwej formy chce się pozyskać trochę owoców. Wówczas krzew wymyka się spod kontroli , jak widać na krótko :wink:

P.S. Grzesiek tak szybko wywijasz sekatorem ,że nie jestem pewien , czy dobrze zauważyłem. Stosujesz kowadełkowy ? :roll:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 grudnia 2008, 18:41 
Kiper
Kiper

Olmek-takie sytuacje nie mogą się zdarzyć przy świadomym zakładaniu winnicy. Od samego początku można otrzymać żądaną formę i zarazem owoc.
Zdzisław

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 grudnia 2008, 18:54 
Ekspert
Ekspert

[quote="gronkowiec"]Olmek-takie sytuacje nie mogą się zdarzyć przy świadomym zakładaniu winnicy. Od samego początku można otrzymać żądaną formę i zarazem owoc.
Zdzisław

Masz rację, ale zechciej zauważyć też, że TU zanim ktoś zostanie profesjonalistą to przechodzi etapy amatora.
Te filmy pomogą właśnie takim.
Ty już jesteś profesjonalista i ciebie takie filmy mogą już nudzić, albo nawet denerwować- postaraj się zrozumieć jednak i innych.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 grudnia 2008, 18:57 
Ekspert
Ekspert

[quote="gronkowiec"]Olmek-takie sytuacje nie mogą się zdarzyć przy świadomym zakładaniu winnicy. Od samego początku można otrzymać żądaną formę i zarazem owoc.

Nie tyle nie mogą , co nie powinny. Jednak są przypadki , kiedy już w trakcie formowania zmieniamy koncepcję prowadzenia krzewu , albo niezbędna latorośl wyłamie się itp. Najważniejsze ,żeby cięcie spełniło swoją rolę i nie zawsze musi być zgodne z książkowymi standardami.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 grudnia 2008, 19:01 
Kiper
Kiper

zbyszekB-OK!

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 grudnia 2008, 19:38 
Ekspert
Ekspert

[quote="gronkowiec"]Dla początkujących lepszy byłby film, jak do takiego stanu krzewy nie dopuścić, żeby później nie głowić się nad wyprowadzeniem. Z tego co widzę krzewy rosły sobie samopas, narzucając prowadzącemu styl prowadzenia. Treść filmu nie jest hitem szkoleniowym. Taka jest moja ocena.
Zdzisław

To ja poprosiłam Grzesia o to, by mi pomógł przy cięciu, bo moje krzaczki "ładnie" sobie rosły :) i żal mi było je ciąć :) :) tak rygorystycznie jakby trzeba było. W wyniku moich oczywistych zaniedbań :) urosło co mam. Grzesiu przyobiecał znaleźć w swej winniczce krzew który by się nadawał dla mnie na przyuczenie i zrobił film. Żaden hit szkoleniowy nie był mi potrzebny, ale jego porada z "wizualizacją" na pewno pomoże mi zrobic porządek z krzewami.
Ponieważ stwierdziłyśmy z Dominiką, że ten film jest wartościowy w takich jak mój "beznadziejnych" przypadkach poprosiłyśmy go, by umieścił go na forum, coby i inni mogli skorzystać.

Jak widać, wiele osób doceniło jego wartość, a jak już ktoś koniecznie chce ponarzekać, zamiast docenić zalety... cóż ... wolno mu... niektórzy tak mają

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 grudnia 2008, 19:52 
Ekspert
Ekspert

[quote="gronkowiec"]Dla początkujących lepszy byłby film, jak do takiego stanu krzewy nie dopuścić, ........ Taka jest moja ocena.
Zdzisław

To go zrób i nie szukaj "dziury w całym". Taka jest moja ocena...Twojego postu.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 grudnia 2008, 20:00 
Kiper
Kiper

[quote="dominikams"]nie wiem, czy zapuszczone to właściwe słowo

niewłaściwe, uwierz mi :wink: , juz wspominałem, że po tegorocznym cięciu swojego krzewu wywiozłem parę taczek zielska....

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 grudnia 2008, 20:11 
Kiper
Kiper

Kapitanie-nie widzę problemu, tylko w tym roku już nie zdążę, bo wszystko jest przycięte.
Zdzisław

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 grudnia 2008, 20:18 
Ekspert
Ekspert

Przyjedź do mnie, udostępnię materiał, mam młode krzewy których nie zdążyłam zapuścić :)

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 grudnia 2008, 20:28 
mistrz
mistrz

Wartości dydaktyczne filmu determinuje jego cel oraz sposób realizacji. Skoro cel został osiągnięty to wszelkie dywagacje są bezprzedmiotowe. Się wymądrzam, ale może ktoś się zastanowi zanim ...

Dla mnie filmy są OK, może by tak ciąg dalszy ? W jednym miejscu od wyboru sadzonek,przez cięcia do np. odmładzania krzaków.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 grudnia 2008, 20:34 
Ekspert
Ekspert

Wiecie co????
Wkurzają mnie wypowiedzi malkontentów.
Na filmie,Grzesiu pokazał co zrobić z krzakiem jak na obrazku! Chwała mu za to, że zadał sobie tyle trudu bez względu na czyje zapytanie to zrobił.
Nie ważne w tym momencie, że przycinany krzak jest zapuszczony czy zaniedbany (np. z braku czasu), ważne, aby wiedzieć co z nim dalej zrobić!
I to właśnie Grzesiu pokazał! Brawo!!!!!!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1