Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 02:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 25 października 2007, 19:10 
nowicjusz
nowicjusz

Chcę posadzić na balkonie 2 odmiany winorośli: "Iza Zaliwska" i "Fredonia". Zamierzam je puścić wzdłuż ściany o szerokości ok 130cm(w późniejszych latach o ile na tyle urosną mogę poprowadzić winorośle sufitem i wokół okien).Obecnie sadzonki mają nieco ponad 50cm wysokości.

Jak mam formować i ciąć teraz i w późniejszych latach winorośl żeby przede wszystkim ładnie porosła balkon, ale i też dawała w miarę przyzwoite ilości owoców(istotniejszy jest efekty wizualny)?

Szukałem już po internecie i także na tej stronie jednak nie znalazłem dobrej odpowiedzi. Proszę o pomoc i z góry dziękuje :D

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 października 2007, 08:28 
Kiper
Kiper

jak ma być efekt wizualny to nie tnij wogóle tylko czekaj aż ci balkon zarośnie

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 października 2007, 13:13 
nowicjusz
nowicjusz

A co wtedy z owocami? Czy winorośl wtedy nie straci owoców? Słyszałem że tak czy inaczej należy usuwać pędy które owocowały, co radzicie?

PS. Gdzieś czytałem że jeśli winogrona się nie tnie to w końcu samo się ogołoci z liści na dole krzaka. To prawda?

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 października 2007, 14:56 
Kiper
Kiper

1.Owoce bedą mniejsze i kwaśniejsze.W niektórych latach moze byc ich mało lub wręcz wogóle.

2.Odpowiem przykładem.Jeżeli w danym roku wyrosną Ci np. 2 dędy 2- metrowe i pozostawisz je w pozycji pionowej. to w nastepnym roku najmocniej bedą sie rozwijać latorosle z paków znajdującyh się najwyżej a najsłabiej z tych najnizej,ta cecha zwana dominacją wierzchołkową moze skutkować w przyszłości ogołoceniem krzewu w jego dolnej części.Aby tego uniknąć należałoby wysoka forme krzewu formować powoli,etapami,wracając do przykładu to np jesienia ,lub na przedwiośniu.przycinasz kraczek na wysokości np 50 cm,1 lub 2 latorosle zostawiasz jako stałe ramiona a to co wyrośnie z paka najwyższego posłuży Ci do przedłuzenia pnia.

3.Myśle,ze winorośl prowadzona zgodnie ze sztuką także bardzo dobrze bedzie spełniać funkcje dekoracyjna.

Pozdrawiam Piotrek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 października 2007, 15:09 
nowicjusz
nowicjusz

A jaką formę prowadzenia winorośli(z tych "zgodnych ze sztuką" lub może masz jakieś własne propozycje) radził byś na balkon zakładając że mam 2 sadzonki i zależy mi na tym żeby rozrosły się po możliwie jak największej powierzchni(cała ściana o wymiarach około 130cm x 2,5m, sufit jeśli się da, być może dookoła okien na ścianie ustawionej prostopadle) i żeby owoce były smaczne?

Czy powinienem teraz ściąć te 2 sadzonkę na 2 oczka(prawdopodobnie są z wiosny tego roku)?

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 października 2007, 15:36 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Nie jesteś pierwszym winiarzem-balkonowcem. Proszę kilka linków: 1., 2., 3.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 października 2007, 15:55 
nowicjusz
nowicjusz

THX za linki ale odpowiedzi nie uzyskałem. Miejmy nadzieję że PiotrekK jeszcze tu zajrzy :D

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 października 2007, 17:38 
mistrz
mistrz

Witaj Karls .
Jeśli zamierzasz prowadzić na balkonie lub przy ścianie polecam stronę
http://www.fassadengruen.de/index.htm

Sadzonkę należy skrócić ale niekoniecznie na 2 pąki , 3 , 4 też będzie ok . Jak zaczną rosnąć zostaw 1 , 2 najsilniej rosnące latorośle z których w przyszłości będziesz formował krzew.
Pozdrawiam . :wink:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 października 2007, 18:02 
nowicjusz
nowicjusz

Ok dzięki za link. Ale mimo wszystko mam nadzieje że ktoś podejdzie personalnie do mojego przypadku i mi coś doradzi bo jestem nowicjuszem jeśli chodzi o uprawę winorośli.

Proszę o podpowiedź jak w moim przypadku należało by ciąć. Liczę na dobry opis jak formować winorośl żeby ładnie rosła i porosła możliwe największą powierzchnie, tak aby owoce zbytnio nie ucierpiały :D

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 października 2007, 18:11 
mistrz
mistrz

Wrzuć może jakieś zdjęcia balkonu na którym winorośl w przyszłości ma się snuć .
To coś pokombinujemy :wink:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 października 2007, 21:04 
nowicjusz
nowicjusz

Cytuj:
Wrzuć może jakieś zdjęcia balkonu na którym winorośl w przyszłości ma się snuć .
To coś pokombinujemy Wink

Myślę że nie ma poco, bo to balkon jak balkon, ściana o wymiarach ok 130cm X 250cm, prostopadle po prawej w odległości około 33cm od ściany drzwi,w linii z drzwiami 3 okna(po między 1 a 2 około 20cm przerwy, 3 okno jest małe) prawie przez całą długość balkonu czyli około 480cm(od okna z drugiej strony do ściany jest około 20 cm). Przedmiotów na balkonie nie opisuje bo przecież zawsze można ja w razie potrzeby wynieść z balkonu :P.

Stwierdziłem że raczej nie będę stosował jakiś specjalnych form prowadzenia winorośli(forma Royat czy inne), i na razie poprowadzę po prostu obie roślinki po ścianie. Zachęcił mnie od tego twój link Marcopolo :D

Jeśli zdecydował bym się prowadzić winorośle jak piszę to czy powinienem je ciąć tak jak opisują 3 punkty na tej stronie
http://home.agh.edu.pl/~jrichert/Winorosl.htm?
Jakiego rocznego przyrostu mogę sie spodziewać? Czy może powinienem pielęgnować je inaczej? Zaznaczam że zależy mi na tym by winorośle ładnie sie rozrosły ale żeby nie ucierpiały na tym za bardzo owoce.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 października 2007, 21:17 
Kiper
Kiper

Biorac pod uwagę wiek Tw. sadzonek i to,że rosną one prawdopodobnie w jakis pojemnikach(korzenie maja ograniczona przestrzeń) to i tak na przedwiośniu bedziesz musiał je przyciać na 2 oczka.
Jakiej wielkości są pojemniki?

Jeżeli te winorosla maja rosnąć naprawdę wysoko,to ja Izę Zaliwską puściłbym na ścianie,natomiast Fredonię(odmiana altanowa o silnym wzroście) poprpwadziłbym tam wyżej,ale tak jak Ty to sobie wyobrazasz tez mogłoby być.

Zwróc uwage na ochrone korzeni przed mrozem.

Piotrek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 października 2007, 22:00 
nowicjusz
nowicjusz

Cytuj:
Jeśli zdecydował bym się prowadzić winorośle jak piszę to czy powinienem je ciąć tak jak opisują 3 punkty na tej stronie
http://home.agh.edu.pl/~jrichert/Winorosl.htm?

Jakiego rocznego przyrostu mogę sie spodziewać?

Prosił bym o odpowiedź na te pytania :) Ale i tak dzięki za opinię :wink:

PS. Niestety pojemniki nie są zbyt duże, po 20l, każda sadzonka w oddzielnym. Mam nadzieje że wystarczy, na jednym forum mi powiedziano że tak, a i o przypadkach sadzenia w mniejszych czytałem.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 27 października 2007, 17:05 
Ekspert
Ekspert

Jak masz pojemniki 20 litrowe to siłą rzeczy, musisz je wynosić z balkonu na zimę, bo inaczej Ci krzewy padną podczas jakiegoś trochę silniejszego mrozu. A jak będziesz je wynosił to nie możesz mieć jakichś dużych przestrzennych form takich jak krzewy posadzone w gruncie. Moją propozycją jest uprawa na głowę, jesienią krzew przycinasz i spokojnie wynosisz. np do garażu, komórki.

A propo strony którą przywołujesz to najlepiej wymaż wszystko z pamięci co tam zobaczyłeś bo to jakieś flaki z olejem.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 27 października 2007, 19:48 
nowicjusz
nowicjusz

1. Pojemników nie będę wynosił tylko co najwyżej ocieplał.
2. Mogę prosić o w miarę dokładny opis cięcia winorośli skoro tamten nie jest dobry? :lol:
Co z tamtym opisem jest nie tak? Może ktoś inny wyrazi swoją opinię?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1