Opóźnione wiosenne cięcie winorośli
(spring cutting and delayed vegetative start of the vine)
Na południu Europy robi się za gorąco dla winorośli
(zbyt wczesne dojrzewanie – to mało tanin; opóźnione zbiory - to zbyt dużo cukru a mało kwasów i wysokie pH, a więc i tak źle i tak niedobrze)
Włosi eksperymentują cięcie wiosenne w celu opóźnienia wegetacji krzewów winorosli a tym samym próbują opóźnić zbiory
Pinot Noir; ;
SangioveseEksperymenty cięcia winorośli w fazach od BBCH 01 do BBCH 55 i porównanie parametrów plonowania.
Trudno to wszystko ocenić z punktu widzenia polskiego winogrodnika , bo środkowa Italia to nie Polska (klimat)
Tymi badaniami zainteresowali się Amerykanie w celu ochrony krzewów przed wiosennymi przymrozkami.
Oprócz stosowania różnego rodzaju olejów i kwasów, próbują także
opóźnionego cięcia krzewów winorośliTeraz badania trwają nad doborem optymalnego opóźnionego terminu cięcia ( dla poszczególnych odmian)
PS17 czerwiec 2016 – huragan i grad pozbawiły moje krzewy winorośli wszystkich lici i prawie wszystkich kwiatostanów. Górne części latorośli były obcięte przez grad. Krzewy były w fazie kwitnienia. Poobcinałem wszystkie zielone pędy (latorośle). Vinifery miały tylko sporadyczne grona.Tzw. pancerniaki miały jeszcze po ok. 30% plonu. Dojrzewanie ok. tygodnia później niż w normalnym plonowaniu.
W 3 ciej dekadzie maja 2017 miałem mróz który skosił latorośle i kwiatostany. Też zmuszony zostałem do późno wiosennego cięcia.
„Pancerniaki” też dojrzały ale gorzej niż w 2016 , bo lato 2017 było bardzo chłodne - jedno z najzimniejszych w ostatnich latach.
Wnioski każdy sam sobie wyciągnie