Teraz jest środa, 7 maja 2025, 01:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 12 marca 2004, 21:08 
Ekspert
Ekspert

Wiosna idzie. Pojawia się temat jak ciąć sadzonkę jednoroczną ukorzenioną. Chcę tu własną teorię wyłożyć i możecie się z nią zgodzić albo nie. Wogóle nie ciąć. Koniec teorii.
Uzasadniam: a po kiego czorta ciąć i osłabiać krzaczek kiedy on ma zregenerować korzonki i dużo asymilować listkami żeby rok później mógł wydać 1 grubą wysoką łozę na pień (no ewentualnie drugą zapasową). Ja nie będę ciął. Za długo czekam na owoce na wielu krzakach i uważam że cięcie słabego krzacza jest dla niego szkodliwe.
Heniek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 marca 2004, 23:31 
Kiper
Kiper

A ktoś tnie :?:
Wiadomo że roślina musi w tym jej pierwszym roku zbilansować korzonki i cz. nadziemną względem siebie. Niech rośnie jak chce a dopiero w następnym roku decydujemy co i gdzie ciachnąć na 2 oczka.
chyba ze są jakieś wyjątki :?:

PP.

PostNapisane: sobota, 13 marca 2004, 00:16 
Ekspert
Ekspert

[quote="Heniek"]Wiosna idzie. Pojawia się temat jak ciąć sadzonkę jednoroczną ukorzenioną. Chcę tu własną teorię wyłożyć i możecie się z nią zgodzić albo nie. Wogóle nie ciąć.

Co to znaczy sadzonka jednoroczna ukorzeniona???
To takie coś co sobie rok temu wiosną ukorzeniłeś? czy co? - rok temu posadzona?
Janusz
PS
Co by to jednak nie było - ciąć zawsze (na dwa pąki). To jest żelazna zasada i nie ma co tu kombinowac.... :wink:
Jezli nie przytniesz to "cała para" ze słabego jeszcze systemu kozreniowego będzie szła w dużo słabych, cienkich latorośli. I za rok chcąc nie chcąc bedziesz to musiał zrobić i tak. A więc rok w plecy.
(Oczywiscie nie mówie tu o sadzonce wetkniętej w ziemię w tym roku.)
J.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 13 marca 2004, 19:31 
Ekspert
Ekspert

Janusz nie potwierdziłeś ani nie obaliłeś.
Chodzi o sadzonki ukorzenione kupowane bez bryły korzeniowej z ziemią. Możesz je wsadzić jesienią albo wiosną do gruntu.
Piszesz "ciąć zawsze to jest żelazna zasada bo cała para ze słabego systemu korzenowego będzie szła w dużo cienkich słabych latorośli".
I tak dokładnie jest tak chcę robić bo nie widzę sensu przycinać słabej sadzonki, która później nie może przez te dwa pąki odbić i rozwinąć korzeni. Przez to jestem w plecy o jeden rok z kilkunastoma krzaczkami które myślę że jakbym nie przyciął to teraz puszczałbym już na owoce.
Pozdrawiam Heniek

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 13 marca 2004, 23:32 
Kiper
Kiper

No bardzo ciekawa dyskusja, az jestem ciekaw co jeszcze z tego wyniknie ...

POZDR K

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 13 marca 2004, 23:49 
Site Admin
Site Admin

[quote="Heniek"]Janusz nie potwierdziłeś ani nie obaliłeś.
Chodzi o sadzonki ukorzenione kupowane bez bryły korzeniowej z ziemią. Możesz je wsadzić jesienią albo wiosną do gruntu.

Ja może powiem, jak ja zrobiłem. Sadziłem wiosną, przy sadzeniu przycinałem na 2-5 pąków. Te 5 pąków to był błąd. Po pierwszym roku ściąłem wszystko w pień, zostawiłem po dwa, góra trzy pąki. Dzięki temu rozbudował się system korzeniowy. I na tym mi zależało. Trzeba być cierpliwym.

G.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 marca 2004, 08:16 
Ekspert
Ekspert

Grzegorzu właśnie bardzo dobrze zrobiłeś. Po posadzeniu w pierwszym roku nie przyciełeś sdzonki do dwuch oczek, a dopiero na drugi rok puściłeś na 2 oczka. Ja miałem tą lekcję, że obcięłem tak jak instrukcja nakazywała (oczywiście i instrukcja i sadzonki z renomowanej polskiej szkółki). W tym samym roku ukorzeniałem sztobry, które dostałem od znajomych i te krzaki w tym roku puszczam na owocowanie, a te z sadzonek 3 rok będę prowadził na 2 pędy żeby wyrósł im w końcu jakiś sensowny pień. Efekt końcowy tych eksperymentów jest taki, że drobne patyczki kilkucentymetrowe, które pozbierałem przy tym pierwszym cięciu i ukorzeniłem sa w tej chwili krzakmi o takiej samej kondycji jak te z sadzonek zasadzonych do gruntu.
W tej chwili postąpiłbym z tymi sadzonkami zupełnie inaczej. Przede wszystkim taką sadzonkę do doniczki i na okno do czerwca i nie ciętą z odrośniętymi korzonkami dopiero do gruntu. Tak zrobiłem z Muskatem Letnim i efekt jest taki, że jest to pełnowartościowy krzak w tym roku.
Pozdrawiam Heniek

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 marca 2004, 10:33 
Ekspert
Ekspert

Ja to robię tak:
1. sadzonka sadzona wiosną lub latem - daję jej rosnać do jesieni. Jesienią tnę na 2-3 oczka (co najwyzej na 2+2 jeżeli ma 2 dosć silne latorośle). I kopczykuję.
2. sadzonka sadzona jesienią ( niezmiernie rzadko bo to pzreważnie towar wybrakowany) - od razu tnę 2-3 oczka i pod ziemię.

Problemy jakie wynikają zdają się być m.in. wynikiem bardzo różnej jakosci sadzonek.
Nie za bardzo można tez robić porównania na różnych odmianach. Mają różny wigor i to co do siły wzrostu jak i sily budowy systemu kozreniowego.
Porównać sensownie mozna tylko dwie szadzonki tej samej odmiany , z tego samego źródła, sadzone w tym samym czasie i rosnace w podobnych warunkach (najlepiej obok siebie).
Janusz
PS
Ja wiem, z czego wynikają takie dyskusje. Sam kiedyś tak miałem... Po prostu "Tak ładnie rośnie, a tu każą obcinać - żal"
J.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 marca 2004, 13:11 
Ekspert
Ekspert

Czyli Janusz robisz dokładnie tak jak napisałem sadzonki po posadzeniu nie tniesz. Bo jesienią czy wiosną następnego roku to już normalne że zaczynamy formować krzak. Tym topikiem chciałem tylko zwrócić uwagę tym "którzy pierwszy raz" bo zapytania o cięcie sadzonek pojawiły się tu i ówdzie, a niestety mam przykre doświadczenia po zastosowaniu się do instrukcji sadzenia winorośli jaką otrzymałem wraz z sadzonkami.
Pozdrawiam Heniek.

PostNapisane: niedziela, 21 marca 2004, 23:02 
Kiper
Kiper

Przegladając pewien amerykanski pdf natrafilem na cos co potwierdza teorie Henka o nie cieciu w pierwszym roku.
Zobaczcie sami:

Obrazek

Obrazek

POZDR K

PostNapisane: poniedziałek, 22 marca 2004, 10:13 
Ekspert
Ekspert

O co chodzi z tym tubed? Zarurowany???
Swoją drogą bardzo ciekawe. Korzenie z nieciętego krzaczka dały niezłego czadu.
Pozdrawiam,
Paweł

PostNapisane: poniedziałek, 22 marca 2004, 10:19 
Ekspert
Ekspert

I jeszcze jeden drobny szczegół. To na pewno nie są sadzonki jednoroczne. Shoot oznacza jeden pęd. Normalne, że większa masa zielona potrzebuje więcej korzenia. Chcieli chyba tylko udowodnić bezzasadność rurowanie. O co tu do diabła chodzi? O rodzaj palika w postaci rurki nakładanej na pień.
Pozdrawiam,
Paweł

PostNapisane: poniedziałek, 22 marca 2004, 10:33 
mistrz
mistrz

Te tubusy to cos takiego:
http://www.tubusrymarov.com/T60-pl.htm

PostNapisane: poniedziałek, 22 marca 2004, 11:20 
mistrz
mistrz

czyli:Obrazek

PostNapisane: poniedziałek, 22 marca 2004, 12:35 
Kiper
Kiper

[quote="Pawel"] O co tu do diabła chodzi?
Pozdrawiam,
Paweł

Faktycznie narobilem troche zamieszania brakiem wyjasnien.
Chodzi o wplyw ciecia w pierwszym roku po posadzeniu na to co urosnie na gorze i pod ziemia - a jak widac sa pewne zaleznosci.
Wszystko mozna doczytac i obejrzec tutaj;
http://viticulture.hort.iastate.edu/info/pdf/prunecanopy.pdf

Jest b duzo zdjec i opisow do rysnunkow takze nawet bez dobrej znajomosci angielskiego wszystko jest jasne.

POZDR K

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1