Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 13:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 18 kwietnia 2004, 07:09 
nowicjusz
nowicjusz

witam zakupiłem kilka sadzonek Izy Zaliwskiej w pojemniakach kazda ma po 6 zdrowych poączków poczekam do maja wsadze do gruntu i przytne na dwa oczka tak wychytałem na forum dobrze bedzie ??pytam bo troche tego wszytskiego jeszce nie rozumiem :oops:
dzieki pozdrawiam

PostNapisane: niedziela, 18 kwietnia 2004, 08:56 
Ekspert
Ekspert

Moim skromnym zdaniem: wsadź do gruntu tak jak planujesz, i nic teraz nie tnij bo jest to za mała i słaba sadzonka (jeśli ma tylko 6 pączków), która musi rozbudować korzenie. Tych 6 pączków wypuści 6 drobnych łodyżek które będą pracowały na korzenie w tym roku. Jak obetniesz to tylko liście z 2 pędów będą na to pracowały. Cięcie dopiero na wiosnę w przyszłym roku.
Heniek

PostNapisane: niedziela, 18 kwietnia 2004, 09:13 
Ekspert
Ekspert

Zdania naukowców są podzielone. To generalnie było wątkiem tej dyskusji.
Heniek sugeruje, aby nie ciąć po posadzeniu. Jego zdaniem im więcej zielonego tym lepiej. Inni w tym "renomowani właściciele szkółek" (jak ich ktoś tam nazwał), Janusz, Grzegorz i pewnie jeszcze inni są zdania, że w pierwszym roku żelazną zasadą jest cięcie na dwa oczka (po jednym lub dwa oczka na przyroście). Chodzi o to aby para nie szła w zielone tylko pod ziemię w korzenie. Wybór należy do Ciebie. Ja jednak w pierwszym i drugim roku prowadzę na 2-3 latorośle.
Z mojego skromnego doświadczenia wynika, że warto zostawić na początku po jakieś dwa, trzy oczka na przyroście. W maju jak latorośle będą miały po jakieś 15cm można będzie najsłabsze po prostu wyłamać zostawiając dwie najsilniejsze. Jak masz ciężką ziemię i przesadzisz z podlewaniem albo będzie sporo deszczu to czasem zdarza się, że latorośl wygnije u nasady, zwłaszcza jak główka jest lekko przysypana ziemią. Nie ma się chyba o co spierać czy zostawiać 1, 2 lub 3 oczka na jednym przyroście. I tak z reguły międzywęźla są tak krótkie, że nie robi to różnicy.
A i jeszcze jedno. Jeśli się zdecydujesz na krótkie cięcie to zrób to od razu nie czekaj aż się zazieleni. Przecież oczka widać już teraz.
Pozdrawiam,
Paweł

PostNapisane: niedziela, 18 kwietnia 2004, 10:24 
nowicjusz
nowicjusz

Zastosuje sie chyba jednak do rady Heńka i zobaczymy co z tego wyjdzie ale jescze jedno pytanko gdy na jesieni badzie tych 6 pędów to jak je przyciac zostawic dwa najsilniejsze ??
pozdrawiam

PostNapisane: niedziela, 18 kwietnia 2004, 13:57 
A ja chyba zaufam autorytetom. Bo w książkach Liska i Myśliwca jest jak byk - 2-3 pąki jeśli zeszłoroczny materiał jest jeszcze uśpiony. To samo radził p. Wąsikowski od którego kupiłem wczoraj sadzonki. Jakby to była sadzonka zielona to bym nic nie ciął.

PostNapisane: niedziela, 24 kwietnia 2016, 09:37 
nowicjusz
nowicjusz

Witam, troszkę odświeżę temat bo nie chcę zakładać nowego wątku, mam problem z jednorocznymi sadzonkami, w ubiegłym roku posadziłam w miejsce docelowe sadzonki z własnego ukorzenienia, jesienią przycięłam je na 3 pąki i zakopczykowałam, niestety wiosną okazuje się że latorośle nie przetrwały i po prostu uschly i oderwały się od sadzonki, fakt że poprzedni rok był bardzo suchy więc wyrosły mi słabe latorośle i zostawiłam po 1 na sadzonce żeby się ukorzeniła a finał jest taki że w tym roku nie mam pąków i latorośli , dodam tylko że system korzeniowy jest dość spory
I teraz moje pytanie czy coś z tego jeszcze wyrośnie? Czy sadzić w te miejsca nowe sadzonki

PostNapisane: niedziela, 24 kwietnia 2016, 10:24 
Ekspert
Ekspert

BozenaW napisał(a):
Witam, troszkę odświeżę temat bo nie chcę zakładać nowego wątku, mam problem z jednorocznymi sadzonkami, w ubiegłym roku posadziłam w miejsce docelowe sadzonki z własnego ukorzenienia, jesienią przycięłam je na 3 pąki i zakopczykowałam, niestety wiosną okazuje się że latorośle nie przetrwały i po prostu uschly i oderwały się od sadzonki, fakt że poprzedni rok był bardzo suchy więc wyrosły mi słabe latorośle i zostawiłam po 1 na sadzonce żeby się ukorzeniła a finał jest taki że w tym roku nie mam pąków i latorośli , dodam tylko że system korzeniowy jest dość spory
I teraz moje pytanie czy coś z tego jeszcze wyrośnie? Czy sadzić w te miejsca nowe sadzonki
To co piszesz jest dość zawiłe, latorośle, które nie zdrewniały w zeszłym sezonie to wiadomo, że padną zimą, ale przy nasadzie latorośli zwykle coś zdrewnieje i tam potem ruszy. Nie mniej jednak bez wnikania w szczegóły to jak jest rozbudowany system korzeniowy (skąd to wiesz? mam nadzieję, że nie wydobyłaś sadzonki z ziemi, żeby sprawdzić ten system korzeniowy) to ja bym czekał, jest dość wcześnie, u mnie mimo że mam o wiele cieplej też niektóre sadzonki w cieniu jeszcze nie ruszyły. Ty mieszkasz w Białymstoku to tym bardziej chyba musisz być cierpliwa, bo winorośl to roślina południa :wink:

PostNapisane: poniedziałek, 25 kwietnia 2016, 08:42 
czeladnik
czeladnik

Cześć ja przyciąłem moje sadzonki na dwa oczka i prowadziłem na jedną łożę przy kijkach - wyrosły bardzo wysoko i grubo. Przyciąłem je przed zimą na końcach i zakopałem pod ziemią. Teraz się zastanawiam czy mogę dopuścić do owocowania? Sadzonki będą miały już w tym roku rusztowanie. Wyrosły bardzo grube łozy myślę, że niektóre po 1 cm grubości spokojnie. Były bardzo sporadycznie podlewane - może ze 3 razy ze względu na susze jaka miała miejsce w ubiegłym roku i uważam, że skoro przetrwały to musiały się solidnie ukorzenić. Dopuścić im grono lub dwa czy jeszcze sobie darować? Odmiany deserowe np. Nero i Super-Ekstra.

PostNapisane: poniedziałek, 25 kwietnia 2016, 08:47 
Kiper
Kiper

Jestem w podobnej sytuacji co Ty i o ile przetrwam przymrozki to pozwolę swoim owocować.
Po 1-2 grona maksymalnie. Ale tylko tym najsilniejszym.

PostNapisane: poniedziałek, 25 kwietnia 2016, 08:57 
mistrz
mistrz

I ja mam podobną sytuację, również zostawię kontrolne grono, ewentualnie zostawię je szczątkowe (w przypadku odmian wielkoowocowych) na najlepiej rozwiniętych krzewach przy czym łozę która owocowała wytnę jesienią.

PostNapisane: poniedziałek, 25 kwietnia 2016, 09:09 
czeladnik
czeladnik

To teraz przydałby się ktoś doświadczony kto nas od tego pomysłu nie odwiedzie:)

PostNapisane: poniedziałek, 25 kwietnia 2016, 09:35 
mistrz
mistrz

Moim zdaniem jeżeli sadzonka zdrowo i silnie rośnie to można zostawić gronko zawsze jest możliwość zredukowania jego ja w tym roku tak zrobię

PostNapisane: poniedziałek, 25 kwietnia 2016, 11:00 
Ekspert
Ekspert

Możecie zostawić. Pewność co do tego czy było warto będziecie mieć dopiero przy kolejnym owocowaniu.

PostNapisane: poniedziałek, 25 kwietnia 2016, 14:08 
nowicjusz
nowicjusz

celem sprostowania musiałam z przyczyn niezależnych ode mnie wykopać kilka sadzonek z granicy działki więc wiem że dobrze się ukorzeniły, zakładam że te które pozostały są w podobnej formie, latorośle mi zdrewniały ale były dość cienkie więc po prostu nie wytrzymały albo naporu ziemi albo była inna przyczyna ze odpadły ( zaznaczę że kopczykowane były bardzo ostrożnie), za kilka lat będę wiedziała co poszło nie tak ale w chwili obecnej poszukuję odpowiedzi na mój problem w doświadczeniu innych,
w każdym razie widzę że jak i w moim przypadki jak i innych najlepsza odpowiedź to czekać ..... :)

PostNapisane: poniedziałek, 25 kwietnia 2016, 17:42 
mistrz
mistrz

BozenaW napisał(a):

W zeszłym roku na wiosnę podczas odkrywania spod ziemi też mi sie odłamała jedyna łoza z sadzonki. Został sam ukorzeniony patyk bez żadnych widocznych pąków. Ale i tak w maju wybiły spod ziemi 3 nowe latorośle. Tylko że w czerwcu przez nieuwagę wykosiłem te latorośle przy samej ziemi. Machnąłem ręka już na tę stratę, ale po jakimś czasie ... znowu wybiły pędy spod ziemi :shock: Winorośl często zachowuje się jak chwast...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1