Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 18:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 15 lutego 2016, 15:48 
przedszkolak
przedszkolak

Witam ! Czy można wykonać cięcie winorośli w tej chwili czy jeszcze poczekać ?
Pozdrawiam !!!

PostNapisane: poniedziałek, 15 lutego 2016, 16:04 
czeladnik
czeladnik

Uważam że zawsze można, tylko po co? wszystko się jeszcze może zdarzyć, mogą przyjść mrozy i później nie będzie z czego obcinać,
ja się jeszcze wstrzymuje co najmniej do połowy marca a później się okaże, po cięciu łoza jest szybciej podatna na przemarzniecie tz. końcówka łozy najszybciej przemarza.

PostNapisane: poniedziałek, 15 lutego 2016, 20:35 
Ekspert
Ekspert

Chcę w tym roku ciąć jak najpóźniej, ale takie pytanie się urodziło. Jest ciepło, bardzo możliwe, że ciecie nawet wstępne zakończy się płaczem łozy. Mylicie, że ten płacz może pomóc krzewowi - w sensie ulżyć ciśnieniu związanemu z turgorem i przez to opóźnić nabrzmiewanie pąków?

PostNapisane: wtorek, 16 lutego 2016, 10:30 
Ekspert
Ekspert

Nigdy nie obserwowałem u siebie, żeby późne cięcie opóźniało wybijanie pąków, natomiast swobodny płacz powoduje, że nie wybijają na raz wszystkie pąki (tzn. główne i zapasowe).

PostNapisane: poniedziałek, 22 lutego 2016, 21:00 
Ekspert
Ekspert

Dzisiaj zacząłem cięcie krzewów i jak nigdy o tej porze roku cięte łozy mocno już płaczą. :shock:

PostNapisane: poniedziałek, 22 lutego 2016, 21:13 
Ekspert
Ekspert

Ja czekam ile się da. W zeszłym roku część odmian ciąłem w lutym i powybijały mi nie tylko pąki główne ale i zapasowe.

PostNapisane: poniedziałek, 22 lutego 2016, 21:59 
Ekspert
Ekspert

Ja bym tego nie wiązał z terminem cięcia. To przede wszystkim cecha odmianowa, w następnej kolejności przebieg pogody, a szczególnie temperatura decyduje o starcie pąków zapasowych. Pomijam uszkodzenie latorośli z pąków głównych.

PostNapisane: poniedziałek, 22 lutego 2016, 23:22 
Ekspert
Ekspert

vanKlomp napisał(a):
Ja czekam ile się da. W zeszłym roku część odmian ciąłem w lutym i powybijały mi nie tylko pąki główne ale i zapasowe.

Ja podobnie.
Przy odmianach ripariowatych pozwala mi to uzyskać plon nawet po przymrozkach majowych gdy latorośle niczym nie chronione przed mrozem całkowicie przemarzną. Wtedy startują latorośla z pąków zapasowych 2-gich lub nawet 3-cich. Plon nieco mniejszy ale "da się żyć" z takim plonem :D (bez zraszaczy)
Winorośl to żywotna roślina, czym mocniej i wcześnie cięta tym mocniej i wcześniej ratuje się przed zagładą ze wszystkich dostępnych jej pąków nawet z tych ukrytych pod starą korą na pniu (wilków)

PostNapisane: wtorek, 23 lutego 2016, 00:27 
Ekspert
Ekspert

Zrobiłem w ub roku serię zdjęć ruszających odmian ciętych w tym samym czasie tzn jesienią. Zanim napisałem poprzedni post zerknąłem do tego folderu. Najogólniej rzecz ujmując są odmiany , które przy podobnym terminie cięcia ruszają w 100% tylko z jednego paka, a są też takie, które "walą" ze wszystkiego co mają. Do corocznych rekordzistek należy Sjuita. Zaobserwowałem, że 3-4 pąki u niej to zasada. Bywa, że rusza z 5-6. Drugie spostrzeżenie to uprawa pod folią, a grunt. Pod folia dużo większy odsetek rusza jednocześnie z kilku pąków, a w zasadzie zdarza się to na każdej odmianie w znacznym odsetku pąków. W gruncie większość rusza z jednego pąka. W tym przypadku temperatura niewątpliwie robi swoje.
Co do ripariowatych to wyglądają na wyrywne. Zdjęcia z gruntu i Sjuita pod osłoną.

Edit.
Mam podobne zdjęcia jak dla Marszałka i Leona, jeszcze ponad 80-ciu innych odmian. Wszystkie są zrobione w uprawie gruntowej 3 maja. Maja mały rozmiar. Jeżeli ktoś z osób pracujących nad odmianami w Wiki widzi sens wstawiania takiego materiału, to chętnie służę. Mogę wysłać pocztą (to tylko 5 mega) lub udostępnić album w Picasa.

Załączniki:
Sjuita 3 28.04.2013 (17).JPG
Sjuita 3 28.04.2013 (17).JPG [ 89.56 KiB | Przeglądane 4146 razy ]
Marchal F..jpg
Marchal F..jpg [ 44.2 KiB | Przeglądane 4146 razy ]
Leon M..jpg
Leon M..jpg [ 57.86 KiB | Przeglądane 4146 razy ]

PostNapisane: wtorek, 23 lutego 2016, 09:53 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
To przede wszystkim cecha odmianowa,

Piotrze nie byłbym tego taki pewien. W poprzednich latach takiego masowego zjawiska nie zaobserwowałem. Zdarzały się pojedyncze wybryki ale to wszystko.

PostNapisane: wtorek, 23 lutego 2016, 10:12 
Ekspert
Ekspert

Wspomniałem o Sjuicie, którą obserwuję już kila lat i idę o zakład, ze w tym roku będzie podobnie czyli 3-4 paki na raz to norma. Zachowania z lat poprzednich powtarzają też inne odmiany, więc jak to tłumaczyć?

PostNapisane: wtorek, 23 lutego 2016, 10:28 
Ekspert
Ekspert

@Kapitan ma racje, przecież odmiany różnią się i terminem startu (np. Frontenac startuje u mnie zawsze jako pierwszy) jak i pewnie wiosennym wigorem związanym z ilością wybijanych pąków.

Ciekawsze jest pytanie: Czy daną odmianę można spowolnić lub przyśpieszyć odpowiednim cięciem.

Bzura przed wojną pisał: "Cięcie winorośli najlepiej rozpoczynać na jesieni, kiedy ustaje już wegetacja, t. j. kiedy drewno jest zupełnie dojrzałe, kiedy liść zaczyna żółknąć i opadać. W Polsce tylko nieznaczna ilość wczesnych odmian dochodzi na jesieni do takiego stadium. Zwykle mróż jesienny warzy jeszcze zupełnie zielone liście. Cięcie można prowadzić nawet przez całą zimę aż do wiosny, o ile nie ma mrozu, w czasie większych mrozów nie należy ciąć, gdyż łoza staje się łamliwa i trudno jest wykonać na niej gładkie cięcie."

..."J. Guyot radzi wykonać cięcie możliwie jak najpóźniej na wiosnę, t. j. wtedy, kiedy pąki zaczynają rozwijać się, a nawet kiedy młode pędy wiosenne mają już kilka centymetrów długości. Takie późne cięcie powstrzymuje wegetację, a tym samym zabezpiecza krzew od wiosennych przymrozków. Zimowe i jesienne cięcie sprzyja szybkiemu wybijaniu pędów z oczek. Dla Polski takie późne cięcie nie znajduje uzasadnienia wobec tego, że wegetacja winnego krzewu zwykle rozpoczyna się wtedy, kiedy nie istnieje już obawa przymrozków"

Misza, Zbyszekb, vanKlomp potwierdzają fakt, że późne cięcia chroni zapasowe pąki od jednoczesnego wybicia z głównymi.

Mechanizm który jest odpowiedzialny za powstrzymanie wegetacji w wyniku późnego cięcia nie jest do końca poznany. Można go wiązać z płaczem łozy, którego intensywność między innymi zależy od cięcia.

Tak na marginesie widać że prof. miał słabą miejscówkę u mnie też winorośl (zwłaszcza w zeszłym roku) rusza dopiero pod koniec maja.

PostNapisane: wtorek, 23 lutego 2016, 19:02 
przedszkolak
przedszkolak

prawda taka, że ze względu na pseudo zimę, łoza po cięciu zaczyna już obficie płakać, nie zapominajmy że mamy jeszcze zimę i w przypadku nadejścia mrozów przez zbyt wczesne cięcie możemy przemrozić końcowe pąki, lepiej się jeszcze kilka dni wstrzymac

PostNapisane: środa, 24 lutego 2016, 21:21 
Ekspert
Ekspert

Przesada, ja tnę od pierwszego tygodnia lutego.
W Niemczech tną od grudnia, przez całą zimę, no mają może trochę lepszy klimat, ale tną.
Faktem jednak jest, że płacz się pojawił na niektórych jesiennych cięciach w połowie lutego, to rzeczywiście nietypowe.

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: sobota, 27 lutego 2016, 18:52 
czeladnik
czeladnik

Korzystając z przepięknej pogody zacząłem dziś cięcie. Forma- pojedynczy Guyot. Bock grybowski (*** robi robotę 8,1 vol)Obrazek

(MOD)
Proszę, bez wulgaryzmów!

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1