Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 05:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 25 marca 2016, 20:04 
Kiper
Kiper

Lepiej usun owoce z latorośli na zastępstwo, nie skracaj jej latem, poza tym przy pąkach-( ok 15) które będą rodzić w nastepnym roku ja zostawiam pasierby na dwa liście, no i nie obrywaj liści na niej

PostNapisane: sobota, 26 marca 2016, 20:11 
Ekspert
Ekspert

Ciecie na czopek, nie zawsze powoduje że nie ma owocowania. Tak jak napisal Jerzy - jesli upatrzymy sobie latorośl na przyszloroczną łozę to obrywamy owoc, wtedy poprostu silniejsza urośnie. Jak będzie owocować to nic się nie stanie, ale bez owocu lepiej urośnie.

PostNapisane: sobota, 26 marca 2016, 23:09 
Ekspert
Ekspert

Jerzy1957 napisał(a):
Lepiej usun owoce z latorośli na zastępstwo, nie skracaj jej latem, poza tym przy pąkach-( ok 15) które będą rodzić w nastepnym roku ja zostawiam pasierby na dwa liście, no i nie obrywaj liści na niej

Zgodzę się w jednej kwestii skracanie pasierbów min.za drugim liściem,ale to jest poruszane prawie w każdym wątku latem.
Co do skracania latorośli (urywania wierzchołków) to troszkę dłuższy temat. Ja skracam na przełomie lipiec sierpień komuś innemu nie polecę tego bo nie wiem jak bardzo zasilał azotem swoje krzewy,i jak silnie rosną nawet bez azotu. To jest już indywidualna sprawa,do której należy jeszcze dodać charakter odmiany (silniej rosnącej)
Co do obrywania liści było już o tym też ta teoria nie jest poparta niczym jak spekulacjami,ja na takiej latorośli usuwam.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: niedziela, 27 marca 2016, 07:24 
Ekspert
Ekspert

Jerzy1957 napisał(a):

Dlaczego zalecasz aby nie skracać takich latorośli?

PostNapisane: niedziela, 27 marca 2016, 07:40 
Kiper
Kiper

W początkowej fazie wzrostu latorośli na zastępstwo, czasami dochodzi do przedwczesnego startu pąków głównych, jeżeli przedwcześnie skrócimy te latorośle. Przy owocujących latoroślach nie ma to znaczenia, bo i tak w całości będą do usunięcia.
Obrywanie liści przy gronach w końcowej fazie, pozwala im lepiej dojrzeć. Pąki które nie mają liści są słabe bo nie dożywione

PostNapisane: niedziela, 27 marca 2016, 08:02 
Ekspert
Ekspert

Początkowa faza wzrostu to nie lato. Zrozumiałem, że nie zalecasz skracania w sierpnia, kiedy to zazwyczaj wykonuje się cięcie latorośli?

PostNapisane: niedziela, 27 marca 2016, 13:26 
Ekspert
Ekspert

Ta początkowa faza wzrostu może faktycznie nieco zmyla. Ale ja tez latorośl przeznaczoną na przszłą łozę nie ogławiam. Nawet ogławianie na przełomie lipca/sierpnia może spowodować wybicie pąków głównych, latorośl nieobciążona owocowaniem moco rośnie i o to chodzi dajmy jej rosnąć.

Jeszcze dodatkowa uwaga o obrywaniu liści na owocującej latorośli. Liście poniżej grona nie biorą udziału w jego dojrzewaniu. Wynika to z kierunku transportu skladników odżywczych z liści do gron - ten transport zachodzi tylko w dół. Obrywanie jakichkolwiek liści powyżej grona nie wpływa korzystnie na dojrzewanie, ale wpływa korzystnie na wybarwianie i przewietrzanie grona - samemu trzeba zdecydować o co nam chodzi.

PostNapisane: niedziela, 27 marca 2016, 14:48 
Ekspert
Ekspert

suszi napisał(a):
latorośl nieobciążona owocowaniem moco rośnie i o to chodzi dajmy jej rosnąć.

W tym przedmiocie mam odmienny pogląd. Silnie rośnie, ale nie tam gdzie powinna. Łatwo zaobserwować, że takie nieogłowione latorośle bardzo często powiększają swoją średnicę i intensywnie się rozrastają w swoich końcowych odcinkach, które z punktu widzenia przyszłego owocowania i tak są do odrzucenia. Jestem zwolennikiem teorii, że jednak nie wszystkie asymilanty z liści są transportowane w dół. Począwszy od ok 8-10 tego liścia nad najwyższym gronem wszystkie produkty asymilacji idą w górę i dlatego ten silny rozrost i "para w gwizdek". Ogłowienie na odpowiedniej wysokości wstrzymuje ten proces, a jednocześnie pobudza przede wszystkim pasierby do wzrostu. Młode liście pasierbów ciągle zasilają dolny odcinek przyszłej łozy w asymilanty, powodując jej grubienie i lepsze drewnienie. Co do pędów przedwczesnych to jeżeli nie usuwamy pasierbów, a tylko je przycinamy, to nie stanowią one żadnego zagrożenia. Wybija zazwyczaj jeden, góra dwa paki poniżej miejsca cięcia.

PostNapisane: niedziela, 27 marca 2016, 16:10 
Kiper
Kiper

Ja miast ogławiać zastępcze, po prostu je wyginam do poziomu, albo nawet w dół końcówki.
Liście obrywam sierpień/ wrzesień, tylko przy gronach aby lepiej wybarwiły(dojrzały), wcześniej tylko w przypadku zbytniego zagęszczenia. Proszę zostawić jeden pęd na zastępstwo, bez obrywania liści, bez grona, ze skracaniem pasierbów i bez ogłowiania, najlepiej w poziomie, przekonacie się o ile silniejsze pąki wytworzy,
Pozostałe róbcie w/g starego schematu, dla porównania

PostNapisane: niedziela, 27 marca 2016, 20:09 
przedszkolak
przedszkolak

Reasumując wywołany temat dochodzę do następującego podsumowania:
1. Jako łozę na owocowanie można przeznaczyć zarówno latorośl wyrosłą na czopku zastępczym jak i latorośl wyrosłą na łozie do owocowania.
2. Należy zwrócić szczególną uwagę na latorośl, która w roku następnym będzie łozą. Nie jest wskazane, aby na tej latorośli rozwinęły się kwiatostany, jeśli się pojawiają należy je usunąć, nie można dopuścić do powstania na niej gron.
3. Na latorośli z przeznaczeniem na łozę należy skracać pasierby za 1-2 liściem. St. Madej w książce "Winorośl" (1952r.) na str. 27 przytacza:
"Dopuszczenie do znacznego rozrostu pasierba obniża płodność pąka powstającego u jego nasady.". Również jest i takie stwierdzenie: "Pąki na pędach głównych, zastępczych i pędach z pąków uśpionych nie wykazują znacznych różnic co do wydajności owoców.".
4. Odnośnie ogławiania pędów na zastępstwo to z niniejszego postu wynikają dwie teorie:
- pierwsza np. "Kapitana", która jest za ogławianiem latorośli na zastępstwo,
- druga np. "Jerzy1957", który jest zwolennikiem nieogławiania latorośli na zastępstwo.
Wg mnie obie w/w teorie warte są dalszych porównań.
A może coś źle zrozumiałem, jeśli tak to proszę o sprostowanie.

Bogusław

PostNapisane: niedziela, 27 marca 2016, 20:26 
Kiper
Kiper

Nie wszystko jest takie proste
Zależy od odmiany, stanowiska, prowadzenia krzewu, oczekiwań i wielu innych czynników, np. fantazji

PostNapisane: poniedziałek, 28 marca 2016, 08:03 
Ekspert
Ekspert

Zachęcam do dawnej lektury post125826.html?hilit=obrywanie%20li%C5%9Bci#p125826 Jest tam min o kierunkach przepływu produktów asymilacji w latoroslach.

PostNapisane: czwartek, 31 marca 2016, 18:20 
Kiper
Kiper

Czy bardzo zaszkodzę krzewowi jeśli teraz zetnę fragment drewna?
Nie byłem zdecydowany na wycięcie jednego ramienia, ale teraz już wiem, że jest mi niepotrzebne.
Łozy zostało na jakieś 90+ pąków. To stara Beta.
Wątpliwości mam dlatego bo już tak pompuje soki, że się po tym krzewie leje jak z kranu.

Mogę to ciąć?

PostNapisane: piątek, 29 kwietnia 2016, 06:32 
Kiper
Kiper

No i z doświadczenia ktore opisywalem wczesniej nic nie wyszlo.
No cóż. Nie bylo jak wypróbowac bo przymrozilo tylko kolo 0 i nie ma praktycznie żadnych szkód.
Mialem podniesione 2m łozy do góry na kilku odmianach ale to chyba nie ta droga.
Praktycznie na calej łozie byly już drobne listki. Rożnica miedzy gorą a dolem bardzo niewielka.
Reszty nie mam możności sprawdzic bo na razie mrozu nie bylo.
W maju jak by jeszcze przyszedl to i tak już cala latorośl jest zielona wiec wiadomo co dalej.
Moze w innych normalnych latach kiedyś to jeszcze wypróbuję.

pionty - tnij. Poplacze i przestanie.

-- piątek, 29 kwietnia 2016, 07:32 --

Jerzy1957 napisał(a):
Ja miast ogławiać zastępcze, po prostu je wyginam do poziomu, albo nawet w dół końcówki.
Liście obrywam sierpień/ wrzesień, tylko przy gronach aby lepiej wybarwiły(dojrzały), wcześniej tylko w przypadku zbytniego zagęszczenia. Proszę zostawić jeden pęd na zastępstwo, bez obrywania liści, bez grona, ze skracaniem pasierbów i bez ogłowiania, najlepiej w poziomie, przekonacie się o ile silniejsze pąki wytworzy,
Pozostałe róbcie w/g starego schematu, dla porównania

Kiedyś byl podany link do filmu, gdzie wloszka też nie oglawiala latorosli a zaplatala je na najwyższym drucie.
Ja tez tak teraz robię.
Latorośla zaplecione do poziomu przestają rosnąc na dlugość a wybijają na gorze pasierby pionowe.
Natomiast niżej nie ma tyle roboty bo pasierbow mniej. Rozrost zielonego powoduje rozrost korzeni. To jest bardzo korzystne na następny rok.
Kazdy robi to co uwaza za sluszne, wg swoich obserwacji.

PostNapisane: piątek, 29 kwietnia 2016, 06:53 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
Kiedyś byl podany link do filmu, gdzie wloszka też nie oglawiala latorosli a zaplatala je na najwyższym drucie.

To był filmik o 4 kobietach Włoszkach prowadzących winnice.
Też to pamiętam, kobieta uzasadniała to tym, że takie cięcie jest wielkim szokiem dla rośliny.

Ja tak na wielu zostawiałam i wydało mi się, że pasierby mniej rosły.

Tam gdzie skracałam główny pęd to i pasierby szalały i rosły bez liku.

Ma to zresztą swoje uzasadnienie, każda cięta roślina chce się odbudować za wszelką cenę.
Silnie cięta, będzie silnie odbijać, uszczykiwana, umiarkowanie będzie się zagęszczać.

Pozdrawiam- Jola.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1