Teraz jest środa, 14 stycznia 2026, 16:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 17 sierpnia 2019, 08:25 
Ekspert
Ekspert

tomurbanowicz napisał(a):
Planuję guyota - kilka krzaków na dwa ramiona, reszta na jedno.

dragon99 napisał(a):
Przy guyot zostawiasz 12...

Jak wcześniej kolega napisał. Jeśli zostawisz łozę z 12 oczkami, to warto odżałować jedną latorośl najbliższą pnia i obciąć kwiatostany, by jak najlepiej zdrewniała, resztę, czyli 11 oczek, możesz umiejętnie obciążyć owocowaniem. Umiejętnie- wg plenności odmiany,warunków panujących na winnicy, etc... Zbyt duże obciążenie owocowaniem spowoduje osłabienie krzewu.

PostNapisane: sobota, 17 sierpnia 2019, 08:56 
nowicjusz
nowicjusz

piotr85 napisał(a):
Jak wcześniej kolega napisał. Jeśli zostawisz łozę z 12 oczkami, to warto odżałować jedną latorośl najbliższą pnia i obciąć kwiatostany, by jak najlepiej zdrewniała, resztę, czyli 11 oczek, możesz umiejętnie obciążyć owocowaniem. Umiejętnie- wg plenności odmiany,warunków panujących na winnicy, etc... Zbyt duże obciążenie owocowaniem spowoduje osłabienie krzewu.

W moim przypadku wszystkie latorośle - jest ich 4 - są z owocami, ale są dość długie. Czy mogę ją zostawić tą najbliżej pnia na przyszły rok mimo, iż ma owoce?

PostNapisane: sobota, 17 sierpnia 2019, 09:04 
Ekspert
Ekspert

Musisz jak nie chcesz obrywać, ale powinieneś je już ogłowić żeby szybciej drewniały.

PostNapisane: sobota, 17 sierpnia 2019, 13:43 
nowicjusz
nowicjusz

vanKlomp napisał(a):
Musisz jak nie chcesz obrywać, ale powinieneś je już ogłowić żeby szybciej drewniały.

Grona są jeszcze niedojrzałe. Czy już je poobrywać?

PostNapisane: sobota, 17 sierpnia 2019, 13:53 
Ekspert
Ekspert

Teraz to już raczej nie ma sensu. oberwij tylko końcówki pędów.

PostNapisane: sobota, 17 sierpnia 2019, 13:58 
Ekspert
Ekspert

spokojnie. Przy dobrej pogodzie to do listopada będzie drewnieć. Czyli jakieś pełnie 3 miesiące. W drewnieniu może pomóc oprysk siarczanem potasu. Znanojmy winogrodnik zaleca w połowie sierpnia sypnąć pod krzek trochę granulowanego siarczanu potasu. Nie używa wtedo dolistnego. Wszystko drewnieje mu super.

PostNapisane: sobota, 17 sierpnia 2019, 14:07 
nowicjusz
nowicjusz

vanKlomp napisał(a):
Teraz to już raczej nie ma sensu. oberwij tylko końcówki pędów.

Tzn? Skrócić pęd np. do 10 oczek?

PostNapisane: sobota, 17 sierpnia 2019, 14:51 
Ekspert
Ekspert

Może być więcej. Oberwij końcówki.

PostNapisane: sobota, 17 sierpnia 2019, 15:10 
nowicjusz
nowicjusz

Zrobiłem dokładniejsze zdjęcia mojej sytuacji (w załączeniu). I tak:
    1 - najdłuższy pęd, ponad 2 metry, częściowo zdrewniały na początku, ale odchodzi od niego pęd nr 2 z jednym gronem.
    3 i 4 odchodzą z jednego pędu i też są dosyć długie. Numer 3 jest bez owoców i też ma około 2 metrów długości, ale nie jest zdrewniały na początku jak pęd nr 1. Na pędzie nr 4 są na początku owoce.
    5 - wychodzi bezpośrednio z "korzenia" i też jest dość długi, ale ma owoce i ma jeden defekt - z długości został przypadkowo ucięty i jego jego odnoga jest długa z owocami (jak na zdjęciu w załączeniu).
vanKlomp napisał(a):
Może być więcej. Oberwij końcówki.

Możesz jeszcze dokładniej napisać na czym polega oberwanie końcówek? W którym one są miejscu? :)

Załączniki:
Komentarz: Zbliżenie nr 2
12.jpg
12.jpg [ 245.47 KiB | Przeglądane 709 razy ]
Komentarz: Zbliżenie
11.jpg
11.jpg [ 188.93 KiB | Przeglądane 709 razy ]
Komentarz: Zdjęcia krzewu
10.jpg
10.jpg [ 232.47 KiB | Przeglądane 709 razy ]

PostNapisane: sobota, 17 sierpnia 2019, 15:42 
Ekspert
Ekspert

na końcu latorośli jest coś takiego(to oklapnięte) To powinienieś urwać.
Obrazek

PostNapisane: sobota, 17 sierpnia 2019, 18:52 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
minka napisał(a):
Link działa, ale obrazek wpędził mnie w przerażenie. Głowa w dwóch wariantach, dla początkujacych to koszmar ze złego snu. Śledzę ten wątek, bo szykuję się do dosadzenia krzaczka albo dwóch- trzech, z których jeden (lub dwa) musza być poprowadzone nisko, jeden wysoko, ale tylko do 2.5 m, rozgryzam sznury i wachlarz, a tu głowa!! Jaka minimalna wysokość jest niezbędna dla głowy?
Czy jest jakaś zaleta takiej formy? Więcej owocujących latorośli na mniejszej powierzchni? Bo to by mnie interesowało najbardziej. Miejsca mam nie za dużo, mogę zgodzic się na trochę mniej okazałe grona, ale chciałabym, żeby było więcej owoców.
Pozdrawiam wszystkich. M

Interesuje Cię głowa frankońska czy wirtemberska ? :D
Kolego tomurbanowicz, na jaką wysokość masz dokładnie zdrewnienie ? Widzę, że nr 3. i 4. są zdrewniałe na ponad 30 cm.

PostNapisane: sobota, 17 sierpnia 2019, 19:29 
nowicjusz
nowicjusz

Dolnoslonzok napisał(a):
Kolego tomurbanowicz, na jaką wysokość masz dokładnie zdrewnienie ? Widzę, że nr 3. i 4. są zdrewniałe na ponad 30 cm.

Pomierzę jutro. Dzisiaj pousuwałem pasierby - jak były duże to zostawiłem po jednym listku.

PostNapisane: sobota, 17 sierpnia 2019, 20:19 
Kiper
Kiper

piotr85 napisał(a):
Frank1 napisał(a):
Przyczyn słabego drewnienia łozy szukałbym gdzie indziej.

Każda odmiana ma inaczej z drewnieniem. W innym terminie zaczyna drewnienie, inna prędkość drewnienia łozy/latorośli. Inaczej drewnieją młode krzewy, inaczej starsze. Jedna ogołocona z kwiatostanów latorośl na krzew to nie duża strata, za to większe prawdopodobieństwo lepszego drewnienia. Napisałem,co praktykuję ja w moim siedlisko. Oczywiście zawsze znajdą się ludzie, którzy mają odmienne zdanie, które wynika z ich własnego doświadczenia. Nie podważam Twoch praktyk, dlatego Ty nie podważaj moich. Nie oceniam, która praktyka jest dobra/lepsza. Ten wybór należy do założyciela tego wątku.

Niczego nie podważam, stwierdzam tylko fakt, że obciążenie latorośli gronami (oczywiście z rozsądkiem) nie ma wpływu na drewnienie tejże latorośli, nawet na młodym krzewie. Kwestia tylko odpowiednich warunków dla tego krzewu. U mnie wszystko drewnieje na 2 m.
Powiem więcej, Nadieżda Azos ma u mnie w tym roku dwa grona na jednej latorośli :D

PostNapisane: sobota, 17 sierpnia 2019, 20:37 
mistrz
mistrz

No to teraz pojechałeś... :)
Wszystko ma wpływ na rozwój krzewu, nawet to jedno gronko. Oczywiście nikt tu nie mówi że jedno gronko spowoduje że latorośl nie zdrewnieje. Ale na pewno w pewnym stopniu zwolni te procesy. Na proces drewnienia - jak obserwuje - ma wpływ ogólna kondycja krzewu. A to to już bardzo szeroki temat: słaba kondycja sadzonki, źle posadzone, źle dobrana odmiana do lokalizacji, choroby, zachwiana równowaga mineralna gleby itd itd. Krzew może słabo rosnąć nawet po zeszłorocznym przeciążeniu, a nawet zeszłorocznym przemarznięciu (przykład z autopsji). To wszystko objawia się m.in. słabym drewnieniem.

PostNapisane: niedziela, 18 sierpnia 2019, 10:10 
Kiper
Kiper

Witam
Ja u siebie obserwuję już bdb drewnienie w 2019 jak w 2018r nawet na 1-2 letnich krzewach np. Nero, Kristali, V25 20, Galanth Ajwaz nawet 1 m dł. To chyba dzięki suszy i wys. temp. latem. Gliniastą b.żyzną glebę mam rozluźnioną przed sadzeniem krzewów keramzytem 0-4 mm do 40 cm głęb. W drugim roku od posadzenia mam też owocowanie 1małe grono na latorośl i w tych jw. warunkach nic to nie przeszkadza.
Jakbym nie dopuścił do owocowania to miałbym chyba 4 m przyrosty, a tak to mam 1m zdrewniałe i owoce do spróbowania.
Wszystko zależy od gleby, pogody, odmiany, zimy, nasłonecznienia stanowiska itd

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1