Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 09:42

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 7 sierpnia 2019, 13:14 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 27 sierpnia 2018, 12:29
Posty: 137
Lokalizacja: Rzeszów
tomurbanowicz napisał(a):
Jeśli go skrócę do 50-60 cm to potem mam czekać na uformowanie się odrostu z któregoś oczka z tego skróconego żeby go poprowadzić już na grona?

Do skrócenia masz jeszcze trochę czasu. Wykorzystaj go na doczytanie o rożnych sposobach formowania winnego krzewu.
Dobrym przykładem jest link podany przez kolegów w innym wątku: https://www.fassadengruen.de/en/horizontal-cordon.htm
Jeśli będziesz miał problem ze zrozumieniem (Googlowy translator czasem tłumaczy to dość dziwnie) to pytaj.
Zresztą pod tym linkiem, który wcześniej podał Ci piotr85 (o formowaniu Guyota) można dużo zrozumieć z samych tylko obrazków http://www.zahradkarjerome.cz/reva.html
Moja opinia na ten temat jest taka, że forma Guyota dedykowana jest raczej dla odmian przerobowych a deserowe lepiej wypadają w formach z ramieniem stałym (z dużą ilością starego drewna). A im wyżej nad poziomem ziemi (oczywiście w granicach rozsądku) jest ramię tym masz mniej problemów z chorobami i wiosennymi, przygruntowymi przymrozkami (ale trudniej okryć na zimę).

_________________
Pozdrawiam Krzysztof


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 sierpnia 2019, 13:21 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): wtorek, 6 sierpnia 2019, 11:41
Posty: 43
Lokalizacja: Staszów
No właśnie ja głównie będę hodował winogrona deserowe, ale bale i druty mam już przygotowane :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 sierpnia 2019, 13:37 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): wtorek, 6 sierpnia 2019, 11:41
Posty: 43
Lokalizacja: Staszów
suszi napisał(a):
Jak Ktoś ma NIK banowicz i fotografuje pień opisując, że to korzeń, to wybaczcie ale chyba tu się nie uda wytłumaczyć co i jak....

Przejęzyczenie - chodziło oczywiście o pień...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 sierpnia 2019, 20:08 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 3 czerwca 2018, 17:03
Posty: 115
Lokalizacja: Bielkówko
Krogo napisał "Moja opinia na ten temat jest taka, że forma Guyota dedykowana jest raczej dla odmian przerobowych a deserowe lepiej wypadają w formach z ramieniem stałym (z dużą ilością starego drewna). A im wyżej nad poziomem ziemi (oczywiście w granicach rozsądku) jest ramię tym masz mniej problemów z chorobami i wiosennymi, przygruntowymi przymrozkami (ale trudniej okryć na zimę)."
Czy możesz wskazać, jaka to jest forma z ramieniem stałym? Czy to któraś z tych pokazanych w w/w linkach? Dla mnie to wszędzie była forma Guyota, tylko pień krótszy albo dłuższy.
Rozkminiam cięcie, bo do tej pory raczej po prostu przycinałam wszystko, czego było za dużo, a nowy krzew chcę poprowadzić w miarę zgodnie z zasadami. Chciałabym niską formę jak z obrazka z linku fasade/cordon,
Korektę starych planuję na wiosnę, pewnie będę prosić na forum o pomoc.
Pozdrawiam. M


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 sierpnia 2019, 21:17 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 27 sierpnia 2018, 12:29
Posty: 137
Lokalizacja: Rzeszów
minka napisał(a):
Czy możesz wskazać, jaka to jest forma z ramieniem stałym? Czy to któraś z tych pokazanych w w/w linkach? Dla mnie to wszędzie była forma Guyota, tylko pień krótszy albo dłuższy.
Rozkminiam cięcie, bo do tej pory raczej po prostu przycinałam wszystko, czego było za dużo, a nowy krzew chcę poprowadzić w miarę zgodnie z zasadami. Chciałabym niską formę jak z obrazka z linku fasade/cordon,
Korektę starych planuję na wiosnę, pewnie będę prosić na forum o pomoc.
Pozdrawiam. M

Cordon, co z francuskiego tłumaczy się jako sznur to właśnie to o co pytasz. W tej formie chodzi o to, że ta pozioma część (stałe ramię, sznur poziomy itd.) jest wieloletnia - co rok usuwa się jedynie to co z niej (a raczej z czopków na niej) wyrosło i zaowocowało.
Natomiast forma Guyota charakteryzuje się tym, że poziome ramię co roku tworzy się od nowa z jednorocznej łozy. Po owocowaniu wycina się całe ramię wraz z latoroślami, które z niej wyrosły.

_________________
Pozdrawiam Krzysztof


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 sierpnia 2019, 22:50 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 3 czerwca 2018, 17:03
Posty: 115
Lokalizacja: Bielkówko
Dziękuję, mam przeczucie, że w kwestii prowadzenia krzewu duużo muszę sie jeszcze nauczyć.
Pozdrawiam. M


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 sierpnia 2019, 06:06 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Proponuję Koledze "tomurbanowicz" wyprowadzenie formy wachlarza: https://www.fassadengruen.de/uw/weinreb ... bstock.htm . Dobra forma dla jednego krzewu odmiany deserowej. W naszych opolsko-dolnośląskich wsiach to wachlarz jest najbardziej popularną, poniemiecką formą prowadzenia winorośli przy ścianie budynku.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 sierpnia 2019, 11:53 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): wtorek, 6 sierpnia 2019, 11:41
Posty: 43
Lokalizacja: Staszów
Dolnoslonzok napisał(a):
Proponuję Koledze "tomurbanowicz" wyprowadzenie formy wachlarza: https://www.fassadengruen.de/uw/weinreb ... bstock.htm . Dobra forma dla jednego krzewu odmiany deserowej. W naszych opolsko-dolnośląskich wsiach to wachlarz jest najbardziej popularną, poniemiecką formą prowadzenia winorośli przy ścianie budynku.

Ciekawe. Tylko u mnie nie ma tyle miejsca do góry - słupki mam na 1,8 metra.

-- czwartek, 8 sierpnia 2019, 11:16 --

Odnośnie czeskiej strony i sposobu wygląda to tak, że po pierwszym roku, nie przycinany jest pęd do pnia krzewu (zostawiając 2 oczka jak piszą na polskich stronach), tylko tak, jak na rysunku:

Obrazek

Nie rozumiem tego:
"Možná vás napadne - co když mi ale ten výhon vyroste jen jeden metr? Nebo ani to ne!? Necháme aspoň těch 0,6 m na kmínek a 2 - 3 očka nad ním - a z nich v dalším období již naroste potřebný tažeň pro následující rok. A když ani to nenaroste, znovu výhonek seřízneme jen na 2 očka kousek nad zemí, pak už to narůst, kurňa, musí. Jen máme rok zpoždění."

Google Translator przetłumaczył to tak:
"Możesz pomyśleć - ale co, jeśli pęd wzrośnie tylko o jeden metr? Czy nie to! Pozostaw co najmniej 0,6 m na pień i 2-3 ściegi nad nim - w następnym okresie będą rosły niezbędne zanurzenie na następny rok. A jeśli nie rośnie, ponownie przycinamy kiełek tylko do 2 oczu nieco nad ziemią, a następnie hodujemy go, kurczaku, musi. Tylko rok spóźniony."

---
Na polskich kanałach YT oraz kilku stronach jest inaczej - zalecają po pierwszym roku przyciąć pęd przy pniu zostawiając 2 do 3 oczek.

Możecie wytłumaczyć skąd te różnice w prowadzeniu?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 sierpnia 2019, 12:00 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 20 marca 2011, 13:12
Posty: 694
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Te oczka są na kopiec ziemi na zimę. Możesz też zostawić sobie długi pęd a dół okryć. Jak główne oczka zmarzną to masz te pod kopcem. Różnie bywa. Jak przegapisz odkrycie pod kopcem możesz mieć szparagi a u góry fajny zdrowy przyrost. Lepiej mieć wybór.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 sierpnia 2019, 12:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2017, 12:14
Posty: 1935
Lokalizacja: Cieszyn
tomurbanowicz napisał(a):



Nie rozumiem tego:
"Možná vás napadne - co když mi ale ten výhon vyroste jen jeden metr? Nebo ani to ne!? Necháme aspoň těch 0,6 m na kmínek a 2 - 3 očka nad ním - a z nich v dalším období již naroste potřebný tažeň pro následující rok. A když ani to nenaroste, znovu výhonek seřízneme jen na 2 očka kousek nad zemí, pak už to narůst, kurňa, musí. Jen máme rok zpoždění."

Dokładne tłumaczenie: Może pomyślicie, co jeśli ten pęd wyrośnie do jednego metra. Albo może nawet nie? Zostawię 0,6m na pień a na nim 2-3 pąki- a z nich wyrośnie w dalszym roku latorośl. Jeśli nawet ta nieurośnie, ponownie pęd przytniemy na 2 pąki ponad gruntem, w końcu, cholera, urosnąć musi. Mamy jednak rok w plecy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 sierpnia 2019, 12:41 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): wtorek, 6 sierpnia 2019, 11:41
Posty: 43
Lokalizacja: Staszów
piotr85 napisał(a):
Jeśli nawet ta nieurośnie, ponownie pęd przytniemy na 2 pąki ponad gruntem, w końcu, cholera, urosnąć musi. Mamy jednak rok w plecy

Tego dokładnie nie rozumiem.

-- czwartek, 8 sierpnia 2019, 12:35 --

Zapoznałem się z niemiecką stroną podaną w poście i mam pytanie odnośnie tego zdjęcia:
Obrazek
Co w dalszych latach? Załóżmy, że nie chcę dalej przedłużać na boki tylko zachować taki układ jak na rysunku. Jak należy dalej przycinać?

Aha, co oznaczają dokładnie czerwone kreski:
Obrazek

Czy oznaczają, że mam "oskubać" z pąków w tych miejscach do samej gałęzi?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 sierpnia 2019, 12:52 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 27 sierpnia 2018, 12:29
Posty: 137
Lokalizacja: Rzeszów
Tak. Masz "oskubać" pąki a w razie gdyby w tych miejscach coś wyrosło to wyłamać młode latorośle.
A jak ciąć w kolejnych latach to masz ładnie pokazane w innej zakładce tej samej strony: https://www.fassadengruen.de/en/grapevine-spur-pruning.htm

_________________
Pozdrawiam Krzysztof


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 sierpnia 2019, 13:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2017, 12:14
Posty: 1935
Lokalizacja: Cieszyn
tomurbanowicz napisał(a):
piotr85 napisał(a):
Jeśli nawet ta nieurośnie, ponownie pęd przytniemy na 2 pąki ponad gruntem, w końcu, cholera, urosnąć musi. Mamy jednak rok w plecy

Tego dokładnie nie rozumiem.


W roku, kiedy przy prawidłowym wzroście byłby pień uformowany, od nowa -po przycięciu na 2 pąki, dopiero formujesz pień. Czyli do owocowania pełnego dopuszczasz o 1rok później ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 sierpnia 2019, 22:43 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 20 marca 2011, 13:12
Posty: 694
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
tomurbanowicz napisał(a):
Co w dalszych latach? Załóżmy, że nie chcę dalej przedłużać na boki tylko zachować taki układ jak na rysunku. Jak należy dalej przycinać?


Musisz to odmłodzić. Ja puszczam po pędzie poniżej drutu co roku. Nawet jak go nie użyje to jest ;) Czyli taki trwały pień mam z 20 cm poniżej drutu. I jak tam gdzieś leci uśpiony to go zostawiam.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 9 sierpnia 2019, 04:51 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): wtorek, 6 sierpnia 2019, 11:41
Posty: 43
Lokalizacja: Staszów
Xellos napisał(a):
Musisz to odmłodzić. Ja puszczam po pędzie poniżej drutu co roku. Nawet jak go nie użyje to jest ;) Czyli taki trwały pień mam z 20 cm poniżej drutu. I jak tam gdzieś leci uśpiony to go zostawiam.

Mógłbyś dokładniej opisać jak to robisz?

Jeszcze mam takie pytanie. Załóżmy formę Guyota w której jedną łozę przeznaczamy na owocowanie, a drugą przycinamy na 2 czopki. Co w sytuacji w której na wszystkich łozach będą owoce? Chodzi mi głównie o łozę, którą mamy przeznaczyć na przyszły rok na owocowanie - czyli tą, która wyrośnie z tej przyciętej, z 2 czopków.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DotNetDotCom.org [Bot] i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO