Teraz jest sobota, 10 maja 2025, 22:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 2 marca 2021, 20:51 
Ekspert
Ekspert

Tworzy nam się winiarska Polska A? :crazy:
Jak ktoś lubi "płacz łozy" to zapraszam, wybiera sobie krzew, tniemy jutro i następnego dnia meldujemy (sukces) na forum, że dana odmiana płacze. Zachwycamy się własnym klimatem (jakby to była nasza zasługa, "bogami" jesteśmy?! :crazy: ). Gdyby coś nie zadziałało to robimy poprawkę, lejemy wiadro wody, tniemy i kolejnego dnia płacze.
Tylko po co? Taka zabawa z nudów a może z pychy, że mamy lepszy klimat, a może co gorsza chcemy "poniżyć" tych wyżej na mapie? :wink:
Myśl taka: Jak nie tniesz jeszcze (dotyczy tzw. "tropików") to nie będzie jeszcze płakać! :D
Weryfikacja wszystkiego nastąpi przy zdrowych zbiorach i w dobrym winie. :thumbup:

PostNapisane: wtorek, 2 marca 2021, 22:12 
mistrz
mistrz

Dolnoslonzok napisał(a):
No to Kolega ma bardo dobrą lokalizację. Szczerze gratuluję, bo na Mazowszu to wszytko chyba jeszcze się odmraża. Dormant, mógłbyś podać, gdzie dokładnie jest Twoja uprawa, bo to są właśnie ciekawostki lokalizacji, lokalnego klimatu.
U mnie zaczął dzisiaj płakać Riesling, którego ciąłem wczoraj. Rok temu ciąłem go 29 lutego i zaczął płakać 7 marca.

Ale ja wcale nie chcę żeby leciało z łozy! :evil: Właśnie po to ciąłem w styczniu, choć niektórzy koledzy tu się niemal w czoło pukali co ja robię, a ja miałem nadzieję, że tak wczesnym cięciem spowoduję zaschnięcie ran i brak kapania soków. Z resztą kompletnie nie rozumiem czemu płacze, skoro nawet moja Arkadia na zabudowanym balkonie gdzie przy słonecznej pogodzie jest 30st.C jeszcze nie ruszyła :crazy:

Dokładnie moja uprawa jest na południu Warszawy, ogródki działkowe niedaleko Okęcia, terroir wybitnie ogrzewany spalinami samochodów gnających do/z Mordoru :D . Pewnie trochę tu działa miejska wyspa ciepła ale... tuż obok winorośli (w miejscu w którym dużo wcześniej wchodzi cień) rozgarniałem grządkę warzywną. Rozgarniałem, bo nie dało się wbić szpadla - 15cm pod powierzchnią ciągle zmrożone. Fakt, winorośl rośnie w miejscu najmocniej nasłonecznionym ale mimo wszystko. O ile Johanniter nie jest odmianą wybitnie wcześnie startującą to musi być kwestia podkładki, z tego by wynikało, że 101-14 jest dość wytrzymała na mróz i przyspieszająca start. Może to "zapłata" za jej słabą przyswajalność żelaza i bladozielone liście w sezonie?

PostNapisane: wtorek, 2 marca 2021, 22:28 
mistrz
mistrz

:)

Dobrze, że południe Warszawy, bo na Tarchominie pewnie będzie mróz do maja.

Dziwne, że w internecie jest jakieś milionpięćset artykułów na temat Frostschäden. Po niemiecku, nie po mazowiecku ani nawet po podlasku.
Płaczą Niemcy z Saksonii, Wirtembergii, płaczą Austriacy.

Nie życzę nikomu mrozów, na Podlasie ruszam ciąć za tydzień, dwa, jak puszczą lody na Wiśle.

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437

PostNapisane: środa, 3 marca 2021, 09:16 
Ekspert
Ekspert

sajko71 napisał(a):
Tworzy nam się winiarska Polska A? :crazy:
Jak ktoś lubi "płacz łozy" to zapraszam, wybiera sobie krzew, tniemy jutro i następnego dnia meldujemy (sukces) na forum, że dana odmiana płacze. Zachwycamy się własnym klimatem (jakby to była nasza zasługa, "bogami" jesteśmy?! :crazy: ). Gdyby coś nie zadziałało to robimy poprawkę, lejemy wiadro wody, tniemy i kolejnego dnia płacze.
Tylko po co? Taka zabawa z nudów a może z pychy, że mamy lepszy klimat, a może co gorsza chcemy "poniżyć" tych wyżej na mapie? :wink:
Myśl taka: Jak nie tniesz jeszcze (dotyczy tzw. "tropików") to nie będzie jeszcze płakać! :D
Weryfikacja wszystkiego nastąpi przy zdrowych zbiorach i w dobrym winie.
Sławku. Jak nawet po cięciu winorośl nie płacze,można wylać wiadro ciepłej wody i napewno zapłacze. Może nawet z powodu naszej głupoty.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: sobota, 6 marca 2021, 21:09 
nowicjusz
nowicjusz

Dormant napisał(a):
Dokładnie moja uprawa jest na południu Warszawy, ogródki działkowe niedaleko Okęcia, terroir wybitnie ogrzewany spalinami samochodów gnających do/z Mordoru :D . Pewnie trochę tu działa miejska wyspa ciepła ale... tuż obok winorośli (w miejscu w którym dużo wcześniej wchodzi cień) rozgarniałem grządkę warzywną. Rozgarniałem, bo nie dało się wbić szpadla - 15cm pod powierzchnią ciągle zmrożone.

Moja działka jest z kolei w zachodniej części W-wy, gdzie ostatnio dojechało metro. Po przycięciu winorośli w tym tygodniu płaczu nie było, ziemia jest miękka na głębokość łopaty, głębiej pewnie też.
W przyszłym tygodniu będę wykopywał sztorby.

PostNapisane: wtorek, 16 marca 2021, 22:09 
mistrz
mistrz

Dziś podczas cięcia Aurory zaznałem niepokoju z powodu stanu dwóch krzaków. Prowadzę tę Aurorę sposobem reńsko-hesskim (Guyot dwupienny). Bawię się z winoroślami już 15 lat i nie miałem jeszcze takiej sytuacji. Z jednego z dwu pni (przypadek identyczny na dwóch krzakach) nic nie wyrosło - suche ramiona główne i czopki zastępcze. Czy jest szansa, że z tych "martwych" pni w sezonie coś wyrośnie ? Czy ściąć głowę z pnia licząc, że łatwiej wybiją świeże pędy czy ciąć pnie przy ziemi i przesiąść się na Guyota jednopiennego ?
A co może być przyczyną ?

PostNapisane: wtorek, 16 marca 2021, 23:05 
Kiper
Kiper

Proponowałbym poczekać. Może coś puści ze śpiących.

PostNapisane: środa, 17 marca 2021, 12:07 
przedszkolak
przedszkolak

Stanisław Madej ,,Winorośl" – na str. 147
cyt. „Istniała i dziś jeszcze istnieje teoria nie mająca, jak już wspomniano, fizjologicznych podstaw, że cięcie należy przeprowadzać przed ruszeniem soków. Praktyka nieraz rażąco tej teorii przeczy. W roku 1951 w winnicy w Winiarach koło Warki pocięto 920 krzewów winorośli nie tylko po ruszeniu pąków, ale i częściowo po przebudzeniu się oczek i nawet wybiciu młodziutkich pędów. Krzewy wydały ponad 20 ton owoców z ha. Jak więc widać, słuszniejsza jest druga teoria, zalecająca cięcie wiosną, i to możliwie późno. Przy cięciu bowiem jesienią czy zbyt wczesną wiosną budzą się do życia oczka uśpione na starszych gałęziach i te wybijając w pędy bezpłodne wcześniej od owocujących zużywają nagromadzone jesienią materiały pokarmowe, ze szkodą dla owocujących pędów. Ponadto pędy te należy usunąć, a ponieważ jest ich duża ilość, w pewnym stopniu osłabiamy tym cały krzew. Na ogół cięcie na naszych terenach przypada w drugiej połowie kwietnia. Zakończyć cięcie staramy się przed wybijaniem młodych pędów."

Pozdrawiam Andrzej (Madej)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Strefa czasowa: UTC + 1