Teraz jest sobota, 10 maja 2025, 19:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 5 lutego 2021, 10:19 
Kiper
Kiper

Wroniarz napisał(a):
Błędy jakie popełniłem to: zbyt małe odległości (też 1-1,2m) dla wielkoowocowych deserówek

Każdy jakieś błędy popełnia - to nieuniknione.
Ważne aby jakieś wnioski wyciągać.
W Twoim przypadku zbyt małe odległości dość szybko można wyeliminować.
Z drugiej zaś strony prowadząc łozy w formie Guyota na 12-14 oczek nawet przy Twoim rozstawieniu trzeba więcej redukować w sezonie ale hipotetycznie można osiągnąć ciekawsze wizualnie rezultaty.

PostNapisane: niedziela, 7 lutego 2021, 12:01 
Ekspert
Ekspert

wolq napisał(a):
Z drugiej zaś strony prowadząc łozy w formie Guyota na 12-14 oczek nawet przy Twoim rozstawieniu trzeba więcej redukować w sezonie ale hipotetycznie można osiągnąć ciekawsze wizualnie rezultaty.

Wydaje mi się, że w przypadku odmian deserowych, pozostawienie 12-14 oczek na latorośle owocujące, to jest zbyt za dużo.
Przy deserach, raczej chodzi nam o dorodne owoce i grona . Ja u siebie pozostawiam przeważnie 6-8 latorośli, a przy odmianie z dużymi gronami, jeszcze redukuje.

PostNapisane: niedziela, 7 lutego 2021, 12:16 
Kiper
Kiper

Zostawienie wszystkich latorośli ze wszystkimi gronami na naszych urodzajnych ziemiach wiąże się raczej z późniejszymi problemami w uprawie.
Zostawienie 12-14 oczek pod przyszłą redukcję celem pozostawienia ładnych pełnych gron wydaje się ciekawą alternatywą. Warunkiem jest konkretna redukcja najpóźniej w fazie zielonego groszku. "Zarżnąć" odmianę można nie tylko w 3 czy 4 roku czyli na początku jej faktycznego owocowania można bardzo łatwo.

PostNapisane: niedziela, 7 lutego 2021, 13:48 
Ekspert
Ekspert

@jarekt to co piszę kolega:
Wroniarz napisał(a):
Ogólnie to wybór formy zależy od odmiany i warunków siedliska. Na forum zalecana jest duża elastyczność w prowadzeniu winorośli, ale to ,,wychodzi w praniu''.
to właściwie podejście, ale zawsze jest jakieś ale... Bardzo ważna jest unifikacja formy w danym szpalerze. Grona, siatka przeciw ptakom na tej samej wysokości. Podobna ilość miejsca dla kolejnego krzewu czyli porównywalne zasoby. Szybsze i łatwiejsze opryski.

PostNapisane: niedziela, 7 lutego 2021, 21:42 
Kiper
Kiper

Wroniarz napisał(a):
Na kilkunastu dwulatkach wyprowadziłem pojedynczego guyota (z listy mam tylko biankę i braci na Ga). W trzecim pozostawiłem guyota, ale na jesieni pnie nie dawały się już przygiąć do zasypania. W tym roku (czwartym) z wielkoowocowymi deserówkami przechodzę na sznur ze stałym ramieniem.

Błędy jakie popełniłem to: zbyt małe odległości (też 1-1,2m) dla wielkoowocowych deserówek i wykorzystanie łóz mrozowych na delikatniejszych odmianach na rozmnażanie przez odkład poziomy (teraz by się przydały).

Ogólnie to wybór formy zależy od odmiany i warunków siedliska. Na forum zalecana jest duża elastyczność w prowadzeniu winorośli, ale to ,,wychodzi w praniu''.

Dlaczego uważasz, że rozstaw 1,2 m dla deserówek wielkoowocowych jest zbyt mały? Mam podobnie między krzakami i nie mm żadnych problemów. Gleba u mnie bardzo żyzna.

PostNapisane: niedziela, 7 lutego 2021, 23:16 
mistrz
mistrz

Regina, Piesnia, Arkadia i Nadjeżda Azos mają długie międzywęźla i 2 poziome łozy cięte na średnio 8 oczek zachodzą na sąsiednie krzewy.
U Jarkat Lancelot i Katrusia z krótkim cięciem dadzą radę ( nie wiem jakiego cięcia wymaga Julian).

PostNapisane: poniedziałek, 8 lutego 2021, 14:42 
mistrz
mistrz

Marku,
Czyli to kwestia formy? W tej sytuacji, czy jeśli planuję sznur skośny, odległość 1m będzie nadal problematyczna? U mnie piach 5-6 klasa więc szału się nie spodziewam. Zastanawiam się czy forma serca nie była by wtedy pomocna?

PostNapisane: wtorek, 9 lutego 2021, 16:52 
Ekspert
Ekspert

Formę serca sobie odpuść - to czysty marketing - ładnie wygląda w odpowiednim momencie na zdjęciu, już głowa ją bije na głowę. Ale puki człowiek na własnych błędach się nie przekona to nie uwierzy :twisted:

PostNapisane: wtorek, 9 lutego 2021, 18:19 
Kiper
Kiper

Ja w tunelu mam rozstaw krzewów 1,2m (gleba dobra, klasa 3a). Rosną bardzo ładnie, ale nie nadmiernie, bo pąki zimowe nie ruszają. Tnę je tak jak na zdjęciu (forma mieszana ze stałym ramieniem). Jak widać jest tam zostawione dużo więcej pąków niż potrzeba, żeby można potem mieć wybór co zostawić. Docelowo zostawiam około 8 latorośli, każde obciążone jednym gronem.

Załączniki:
2002.jpg
2002.jpg [ 38.03 KiB | Przeglądane 1007 razy ]
101.jpg
101.jpg [ 118.23 KiB | Przeglądane 1007 razy ]

PostNapisane: wtorek, 16 lutego 2021, 10:13 
nowicjusz
nowicjusz

Dwa lata temu posadziłem winorośle i do teraz nic z nimi jeszcze nie robiłem teraz chce je przyciąć. Mają po kilka długich ale bardzo cienkich łóz i skąd moje pytanie zostawić jedną a ona po jakimś czasie zrobi się gruba czy uciąć przy ziemi i wyprowadzić jedną porządną latorośl od samego spodu.

PostNapisane: wtorek, 16 lutego 2021, 10:43 
Ekspert
Ekspert

Wiele zależy od tego, jaką formę krzewu chcesz uzyskać. Najczęściej cięcie wykonuje się typowo do formy uprawy krzewu,
zależnie od tego gdzie ten krzew będziemy uprawiać i z jakim przeznaczeniem.
Dla mnie krzew, w uprawie szpalerowej, na pojedynczym pniu wysokości 60-70cm bardzo prosta forma.
W twoim wypadku, osobiście uciąłbym najniżej jak się da, powyżej jednak umiejscowienia pąków na łozie.
Prowadzenie na jedną latorośl.

PostNapisane: wtorek, 16 lutego 2021, 12:47 
Ekspert
Ekspert

@Marcdw
pierwszy rok na ukorzenienie (co wyrosło kolejnej wiosny tniemy króciutko)
drugi rok na wyprowadzenie grubej łozy (pozwalamy rosnąć tylko 1emu lub dwóm pędom)
trzeci rok kontrolne owocowanie

Zostaw najładniejszą łozę na kontrolne owocowanie (jedno grono). Jak resztę łóz poobcinasz to na pewno, z dołu, krzew puści jakąś ładną latorośl gdzie pod koniec maja wszystkie inne wyłamiesz a ją zostawisz, aby uzyskać gruby nowy pień. W między czasie ta jedna pozostawiona z tych chudych da grono kontrolne i będziesz wiedzieć co masz i czy to cię satysfakcjonuje.

PostNapisane: środa, 17 lutego 2021, 08:15 
nowicjusz
nowicjusz

I tak zrobię, tylko jeszcze jedno pytanie, którą oszczędzić jak wszystkie są takie same i że konkretnie na tej zastawionej będą owoce.

PostNapisane: środa, 17 lutego 2021, 10:28 
Kiper
Kiper

Marcdw napisał(a):
I tak zrobię, tylko jeszcze jedno pytanie, którą oszczędzić jak wszystkie są takie same i że konkretnie na tej zastawionej będą owoce.

Jeśli wszystkie są podobnej grubości, to wszystkie mają podobne szanse. Zostaw tę, która wyrasta z najniższego miejsca.

PostNapisane: piątek, 19 lutego 2021, 11:26 
mistrz
mistrz

suszi napisał(a):
drugi rok na wyprowadzenie grubej łozy (pozwalamy rosnąć tylko 1emu lub dwóm pędom)
trzeci rok kontrolne owocowanie

Skorzystam z tematu i zapytam: jak mam traktować deserowe krzaki kupione w ubiegłym roku na wiosnę,zdrewniałe w doniczkach prowadzone przezemnie na jedną latorośl ciąć jak dwuletnie czy pilnować jednego grona?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1