Teraz jest czwartek, 29 maja 2025, 22:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Cięcie
PostNapisane: czwartek, 12 marca 2015, 08:55 
nowicjusz
nowicjusz

Witam

Na Ziemi Sandomierskiej powoli odradzają się tradycje winiarskie. Wstawiam link do filmu, który pokazuje min. w jaki sposób przeprowadza się cięcie winorośli przerobowych w Winnicy św. Jakuba w Sandomierzu. Dodam, że to jest ekstremalnie krótkie cięcie :) - zresztą zobaczcie sami :)

https://www.youtube.com/watch?v=ZpEz6wGyFwk

Pozdrawiam
Rafał

PostNapisane: wtorek, 17 marca 2015, 20:12 
mistrz
mistrz

Ponieważ jestem początkującym winoogrodnikiem przyjmę każdą podpowiedź i rady. Możecie się śmiać, ale nie rozumiem niektórych stwierdzeń w uprawie winorośli.
Na przykład z opisu Seyval Blanc z tego forum o odmianach: "Pędy zaleca się ciąć krótko (3-5 pąków), na dobrych stanowiskach średnio długo (6-8 pąków)."
Czyli co? To łoza ma mieć taką długość? Przy wiosennym cięciu mam zostawić tylko te 3-5 czy 6-8 paków? Jeśli hipotetycznie zostawię 3 pąki, to wyrosną z tego trzy latorośle, to strasznie mało na np. dojrzałym krzaku. Nawet zakładając że będę miał dwa ramiona to będzie ich 6. A jak łoza jest długa, przymocowana do drutu nośnego, to można zostawić ją długą i powycinać te pąki od dołu, żeby latorośle były rzadziej?

PostNapisane: wtorek, 17 marca 2015, 20:24 
Kiper
Kiper

(A jak łoza jest długa, przymocowana do drutu nośnego, to można zostawić ją długą i powycinać te pąki od dołu, żeby latorośle były rzadziej?)
Dokładnie tak możesz zrobić jak myślisz .

A z cięciem na 3-5 oczek czy 5-8 to zależy w jakim wieku masz roślinę , kondycji , czy masz dobrą glebę dobre nasłonecznienie jeśli krzew jest kilku letni rośnie na dobrej glebie jest dobrze nasłoneczniony wtedy możesz zastosować dłuższe cięcie a jeśli masz słabą glebę słabe nasłonecznienie młody krzew wtedy tniesz krótka 3-5 oczek.

Jest też tak że np Seyval dobrze owocuje z pierwszych oczek to można go ciąć krótko ale inne odmiany z pierwszych oczek nie owocują albo owocują słabo wtedy tniesz na większą ilość oczek.

Pozdrawiam.
Marcin.

PostNapisane: wtorek, 17 marca 2015, 20:43 
Kiper
Kiper

bialywoj napisał(a):
Jeśli hipotetycznie zostawię 3 pąki, to wyrosną z tego trzy latorośle, to strasznie mało na np. dojrzałym krzaku.
Dlatego właśnie istnieją takie formy jak Royat, gdzie takich 3-pąkowych czopków masz nie 1 i nie 2, lecz np, 5 albo 8.
Długość cięcia, a obciążenie to nie to samo. Takie samo obciążenie krzewu możesz osiągnąć zarówno przy krótkim, jak i długim cięciu.

Ostatnio edytowano wtorek, 17 marca 2015, 20:44 przez PiotrSz, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: wtorek, 17 marca 2015, 20:44 
mistrz
mistrz

Dzięki Marcinie

PostNapisane: środa, 18 marca 2015, 11:18 
Kiper
Kiper

Bez sensu. Przecież cięcie na 3 pąki nie oznacza, że na krzewie mają być 3 latorośle, a na 10 pąków, że ma ich być 10.

PostNapisane: środa, 18 marca 2015, 12:17 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
Jeśli hipotetycznie zostawię 3 pąki, to wyrosną z tego trzy latorośle, to strasznie mało.....

Wcale nie!!!
Bo 3 pąki, a z nich 3 latorośle, a na nich po 3 kiści, plus na drugim ramieniu to samo.
Dla mnie to za "bogato", zwykle trzecią kiść usuwam.

PostNapisane: środa, 18 marca 2015, 13:12 
przedszkolak
przedszkolak

@bialywoj

Przy takich odmianach jak Seyval Blanc nawet 3-5 pąków może być za dużo. Jeżeli są to młode krzewy to zostaw po jednym gronie na latorośl i obserwuj jak się krzew rozwija. Jak rośnie słabo to skróć grona o połowę. Najważniejsza jest jakość owocu a nie ilość.

PostNapisane: czwartek, 19 marca 2015, 13:20 
nowicjusz
nowicjusz

Witam, czy ktoś z Szanownych Forumowiczów mógłby mi doradzić jak należy ciąć Izę Zaliwską. Mam posadzony krzew jesienią ale obawiam się, czy nie zostawiłem dla niego za mało miejsca (po 1,5 m od sąsiednich krzewów). Wątpliwości nasunęły mi się podczas czytania jakiejś strony, gdzie było coś napisane o ,,formie przestrzennej'' dla tej odmiany.

Pozdrawiam, Wojtek

PostNapisane: czwartek, 19 marca 2015, 21:53 
Ekspert
Ekspert

http://www.winogrona.org/index.php?title=Iza_Zaliwska :
Cięcie: Zalecane jest cięcie długie.
wg P. Piątka: Cięcie: 8 - 12 oczek/m?

Mimo to ja tnę na 5-6 pąków i też owocuje :D

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: piątek, 20 marca 2015, 09:09 
Kiper
Kiper

castleman napisał(a):
wg P. Piątka: Cięcie: 8 - 12 oczek/m?
Jeśli na m?, to to jest właśnie obciążenie, a nie długość cięcia. Inna rzecz, że ja tych opisów z Zawady nigdy nie mogłem zrozumieć:
Cytuj:
Obciążenie: 40 - 50 płodnych oczek na krzew
Cięcie: 8 - 12 oczek/m?

Może ktoś inny widzi tu jakąś logikę. Gdyby skreślić "m?", to rzeczywiście potwierdzałoby to zalecenie długiego cięcia. Ale biorąc z kolei takie obciążenie, to wychodzi jakiś poczwórny lub nawet pięciokrotny Guyot...

PostNapisane: piątek, 20 marca 2015, 19:26 
Ekspert
Ekspert

Skreśl to "m2", dla mnie też to dziwne jakieś.

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: piątek, 20 marca 2015, 20:14 
Ekspert
Ekspert

Ja to rozumuję tak wyprowadzam ramie stałe długości 2m w jedną stronę i 2m w drugą stronę. Tnę długą strzałkę na 12 oczek metr dalej drugą taką strzałkę. Na drugim ramieniu to samo. Wychodzi 48 płodnych oczek na krzew z cięciem na 12 oczek na m2. Tylko że taka trochę duża ta forma,ale to chyba max.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: piątek, 20 marca 2015, 20:22 
Ekspert
Ekspert

Ja to rozumiem tak: długość cięcia to długość cięcia, a m2 to powierzchnia dyspozycyjna krzewu. Jeżeli sadzimy krzewy w rozstawie w rzędzie co 1 m, a rozstaw rzędów co 2 m to powierzchnia dyspozycyjna krzewu wynosi 2m2. W takiej sytuacji wartości podawane przez Pana RP należy mnożyć przez 2. Dla wspomnianej Izy wynosi to 16-24 pąki.

PostNapisane: piątek, 20 marca 2015, 20:38 
Kiper
Kiper

zajaczek83 napisał(a):
Ja to rozumuję tak wyprowadzam ramie stałe długości 2m w jedną stronę i 2m w drugą stronę. Tnę długą strzałkę na 12 oczek metr dalej drugą taką strzałkę. Na drugim ramieniu to samo. Wychodzi 48 płodnych oczek na krzew z cięciem na 12 oczek na m2. Tylko że taka trochę duża ta forma,ale to chyba max.
No tak, teoretycznie to możliwe, ale chyba bez sensu...
kapitan napisał(a):
Ja to rozumiem tak: długość cięcia to długość cięcia, a m2 to powierzchnia dyspozycyjna krzewu. Jeżeli sadzimy krzewy w rozstawie w rzędzie co 1 m, a rozstaw rzędów co 2 m to powierzchnia dyspozycyjna krzewu wynosi 2m2. W takiej sytuacji wartości podawane przez Pana RP należy mnożyć przez 2. Dla wspomnianej Izy wynosi to 16-24 pąki.

Sęk w tym, że Pan RP podał na m2 (jak rozumiem - powierzchni dyspozycyjnej) 50 pąków (zresztą on tyle podaje chyba dla każdej odmiany), natomiast wartość 8-12 pąków podał przy "cięciu", a nie "obciążeniu", a więc chodzi o długość cięcia. Oczywiście zalecane obciążenie również może wyjść 8-12 pąków na m2 (i w efekcie 16-24 na krzew), ale nie musi. Ale skąd on bierze te pięćdziesiątki? Parę lat temu, jako początkującemu winiarzowi, nieźle mi to namieszało w głowie. Potem na szczęście doszedłem do wniosku, że to bez sensu, a patrzeć muszę tylko na "cięcie" po skreśleniu tych "m2".

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1