pjetrof napisał(a):
Mam pytanie. Może gdzieś już było ale szukałem i nie znalazłe (choć fakt że po drodze się poddałem). Przy jednej z odmian, którą mam, znalazłem info że "cięcie na 4 oczka". Jak to wygląda w praktyce?
Ciecie na 2 oczka jest jasne i takowe praktykuję. Cięcie długie.czy nawet średnie też wydaje się jasne. Ale co z takim czopkiem na 4 oczka? Za krótkie toto na przygięcie, a jak zostawimy 4 oczka to tyle latorośli wyjdzie. To co? Wyłamywać 2 z nich? I ew. które. No i zostaje problem wydłużającego się czopka.
Podpowiecie jak to wyglada w praktyce?
Royat i Casanaveea
http://www.winogrona.org/index.php?titl ... i_CasenaveSą odmiany które lepiej owocują z latorosli na wyższych pąkach.
Mam tak na na: Jutrzenka, Pinot Noir Precoce, Pinot Meunier, Gocseji Zamatos i większoci deserówek.
- Royat to na ramieniu stałym (skośny lub poziomy) cięcie łozy na 2 oczka w punktach krzewienia
- Casanove to na ramieniu stałym (zazwyczaj poziomym) cięcie łozy na 3-5 oczek w punktach krzewienia.
W przypadku formy „casanove” punkty krzewienia na ramieniu stałym są co drugi w stosunku do formy ‘royat’, tak aby latorośle się nie zagęszczały wzajemnie.
Jaką formę wybrać dla odmiany należy praktycznie to wypróbować .