Teraz jest wtorek, 19 sierpnia 2025, 08:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 20 maja 2006, 18:07 
czeladnik
czeladnik

Szybciutko rozpiołem żyłeczkę, odmieżyłem co metr i wykopałem dołek w glebie przygotowanej pewien czas temu.
wsadziłem pierwszego krzaczka :)
Obrazek

PostNapisane: sobota, 20 maja 2006, 18:10 
czeladnik
czeladnik

nagle ni z gruchy ni z oietruchy przyszła churka i lać zaczęło! krople ogromniaste jak śliwki i wietrzycho niesamowite! moja biedna sadzoneczka nieźle oberwała na dzieńdobry, dotego jeszcze gradem ją zlało po głowie :( za jakie grzechy! :twisted:
Obrazek

PostNapisane: sobota, 20 maja 2006, 18:11 
czeladnik
czeladnik

to jest grad, pojawił się jak słonko wyszło i myslałem że juz po wszystkim a tu suprise 8O

PostNapisane: sobota, 20 maja 2006, 18:13 
czeladnik
czeladnik

nic pogoda ustabilizowała się i zacząłem wkopywać pozostałe krzaczki
Obrazek
Obrazek

PostNapisane: sobota, 20 maja 2006, 18:17 
czeladnik
czeladnik

to było wczoraj i tak wyglądał finał :P
Obrazek
podsumujcie moją "winnicę" czy zrobiłem coś nie tak? winorośl wytrzymuje chwilowe podmuchy wiatru zabierające puste wiaderko po wodzie ? :)

PostNapisane: sobota, 20 maja 2006, 18:51 
przedszkolak
przedszkolak

Jak na razie nie wygląda źle. Sadzonki mają dość dużą część zieloną, i pytanie czy system korzeniowy da radę.
Jeśli były hartowane to sądzę że powinny dać radę. Dać trochę nawozu, podlewać i rozmawiać z nimi

PostNapisane: sobota, 20 maja 2006, 19:34 
czeladnik
czeladnik

Sadzonki cały zeszły rok były w doniczce :) wiem to brutalne ale świetnie się ukożeniły i śmiało je żucam nagłębokie wody :)

PostNapisane: sobota, 20 maja 2006, 19:39 
czeladnik
czeladnik

Majchal, ty jaki typ formowania przyjołeś? ten z 2 ramionami stałymi? ja chyba się zdecyduję na pojedyńczy sznur gujot, jak widać roślinki są gęsto posadzone co 95 cm, mam zamiar zrobić im jakomś pergole tylko niewiem jakiej wysokości się spodziewać po tych winogronach, to iza zaliwska.

PostNapisane: sobota, 20 maja 2006, 20:00 
czeladnik
czeladnik

Mam pytanko do Was drodzy miłośnicy winnej latorośli, otóż niemam jeszcze koncepcji na budowę pergoli dla tych krzaczków pierwszy pomysł jest taki
Obrazek
jak widać mam 10 krzaczków które są posadzone w odległości 95 cm od siebie całość wynosi ok 9.5-10 m jaka powinna być wysokość a,b,c? dostępne mam kantówki o długości 210 czy wystarczą na wysokość całej pergoli?, jak ktoś ma pomysł jak mi pomódz to bende wdzięczny :)

Pozdrawiam! Jacek

PostNapisane: niedziela, 21 maja 2006, 20:20 
przedszkolak
przedszkolak

Ja chcę prowadzić winorośl, po swojemu, po chłopsku. Sam nie wiem co to ma wspólnego z szeroko pojętym tematem uprawy winorośli, ale jak dotąd nikt nic nie powiedział, że robię źle.
Słupki mam wkopane co ok 5 m, linki dolne na wysokości ok 35-40cm, mam zamiar puścić dwie łozy ( jedną na lewo, drugą na prawo od sadzonki ) na w/w wysokości. Potem pionowo w górę puszczę w kolejnym roku łozy, kolejno co rok odmładając krzak. Celem jest zrobienia coś w rodzaju ściany z winorośli osłaniającej od słońca i dającej cień
Nie wiem co na to inni, ale JA MA WIZJĘ :cry:

PostNapisane: poniedziałek, 22 maja 2006, 06:06 
[quote="MAJCHAL"]Ja chcę prowadzić winorośl, po swojemu, po chłopsku. (...) mam zamiar puścić dwie łozy ( jedną na lewo, drugą na prawo od sadzonki ) na w/w wysokości. Potem pionowo w górę puszczę w kolejnym roku łozy, kolejno co rok odmładając krzak. Nie wiem co na to inni, ale JA MA WIZJĘ :cry:

Jeżeli ramiona stałe to forma nazywa się Royat, albo Cassenave (czy jakoś tam), a jeżeli będziesz odmładzał całość (łącznie z ramionami co idą na lewo i prawo) to Guyot.
Ja też tak będę prowadził. Mam posadzone co metr i chcę jeden krzaczek na 30-40cm drugi +/- 1m i tak na zmianę. W innym wątku zadałem pytanie co lepsze Guyot czy Royat, ale jeszcze nie mam odpowiedzi, więc czekam. Coś mnie jakoś ciągnie do Royata, nie wiedzieć czemu. Dzisiaj pstryknę zdjęcia tego co mam i wrzucę na forum

PostNapisane: poniedziałek, 22 maja 2006, 06:19 
przedszkolak
przedszkolak

to byłem ja - tylko coś mnie wylogowało.
Czary mary

PostNapisane: poniedziałek, 22 maja 2006, 19:06 
przedszkolak
przedszkolak

no to porobiłem kilka zdjęć. Na pierwszy ogień idzie labrucha. Teściu miał więc przejąłem po nim. Narobiłem się przy tym, bo to prowadzone było tak jak prowadzą na wsiach (im dłuższe tym lepsze) - pewnie sam bym tak prowadził gdybym nie poczytał troszkę na temat uprawy. Labruchy traktuję jako materiał instruktażowy (ucze się na nich ciąć). Jeszcze nie jest wyprowadzona konkretna forma, bo musiałem się najpierw uporać ze starociami (powycinać, poprzycinać itp - a robię to stopniowo). Od razu zrobiłem rusztowanie (takie samo robię pod winorośl właściwą - tzn. ze szkółki)
Rusztowanie
zabetonowałem w ziemi rurę stalową (ocynk) na głębokość +/- 0,5m, drugie 0,5m wystaje nad ziemię. Średnica otworu to 5 cm. Zakupiłem paliki 2,25m długie i 5cm grube, które najpierw zapokostowałem 2 razy, a następnie w rurę wepchnąłem. Na razie rura nie pomalowana, ale z czasem będzie. Tylko uporam się z kolejnymi rudztowaniami.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

szkółkowe winorośla wyglądają tak :
Obrazek
Obrazek
Obrazek

w przyszłym tygodniu zaczynam robić im rusztowanie

Ostatnio edytowano środa, 19 lipca 2006, 05:55 przez dido, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: poniedziałek, 22 maja 2006, 19:30 
czeladnik
czeladnik

Śliczna robota! Mnie się podoba :P napinacze i inne detale pierwsza klasa, ja zrobie sobie rusztowanie całe z drewna bo mam lupke desek do wykożystania :)

PostNapisane: wtorek, 23 maja 2006, 05:25 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="jacko82"]Śliczna robota! Mnie się podoba :P napinacze i inne detale pierwsza klasa, ja zrobie sobie rusztowanie całe z drewna bo mam lupke desek do wykożystania :)

Ja też miałem z desek, dosyć grubych. Niestety, wytrzymało 2 lata i na styku ziemi z powietrzem rozsypało się. Dlatego pomyślałem właśnie o takich rurach najpierw

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1