Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 16:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Chloroza?
PostNapisane: poniedziałek, 20 czerwca 2005, 11:55 
Ekspert
Ekspert

Zauważyłem, że moje Wiszniowe mają dość blade liście. Nie chciałem przedobrzyć z azotem, dlatego zasilałem jedynie dwukrotnie podlewając zacierem na pokrzywach. Tu wypada zaznaczyć, że ziemia jest dość żyzna. Ponoć podobne efekty do chlorozy daje nadmiar wody lub nadmiar Ca. Pogoda generalnie nie sprzyja winorośli – wietrzysko, ziąb i 9 stopni z rana.
Zastanawiam się nad dolistnym zasileniem krzaków. Czy ktoś ma w tej dziedzinie jakieś doświadczenia? Kiedy najlepiej to robić? Krzaki zakwitną pewnie za 2-3 dni. Czy takie podlewanie zacierem pokrzywowym (dość obfite) to duży zastrzyk azotu?
Pozdrawiam,
Paweł

Tytuł: Re: Chloroza?
PostNapisane: poniedziałek, 20 czerwca 2005, 19:38 
Kiper
Kiper

Robiłeś badania ?
Z tego co oglądałem twoją glebe nie wynika żeby była kiepska [właściwości sorbcyjne] Skoro przeczówasz że ma za wysoką zawartość Ca to badania powinieneś zrobić.
Jak z pH na poszczególnych głębokościach ?

PostNapisane: poniedziałek, 20 czerwca 2005, 19:59 
Kiper
Kiper

[quote="Pawel"]Zauważyłem, że moje Wiszniowe mają dość blade liście. Nie chciałem przedobrzyć z azotem, dlatego zasilałem jedynie dwukrotnie podlewając zacierem na pokrzywach. Tu wypada zaznaczyć, że ziemia jest dość żyzna. Ponoć podobne efekty do chlorozy daje nadmiar wody lub nadmiar Ca. Pogoda generalnie nie sprzyja winorośli – wietrzysko, ziąb i 9 stopni z rana.
Zastanawiam się nad dolistnym zasileniem krzaków. Czy ktoś ma w tej dziedzinie jakieś doświadczenia? Kiedy najlepiej to robić? Krzaki zakwitną pewnie za 2-3 dni. Czy takie podlewanie zacierem pokrzywowym (dość obfite) to duży zastrzyk azotu?
Pozdrawiam,
Paweł

Spróbuj zasilić mikroelementami, ze szczególnym uwzględnieniem żelaza i magnezu.

PostNapisane: wtorek, 21 czerwca 2005, 20:12 
Ekspert
Ekspert

[quote="1stgreen"]Robiłeś badania ?
Z tego co oglądałem twoją glebe nie wynika żeby była kiepska [właściwości sorbcyjne] Skoro przeczówasz że ma za wysoką zawartość Ca to badania powinieneś zrobić.
Jak z pH na poszczególnych głębokościach ?

Pod koniec tygodnia mam mieć wyniki.
Z zasilania nici bo już ze 20% pąków rozwinięte.
Pozdrawiam,
Paweł

PostNapisane: środa, 22 czerwca 2005, 07:01 
przedszkolak
przedszkolak

Cześć.Spróbuj zasilić dolistnie.Nie wiem jak na winorośli,ale zasilałem w ten sposób inne rośliny i po paru dniach widać było efekty.Jest bardzo dużo nawozów w płynie,napewno coś dobierzesz :) .
Pozdrawiam
Mors

PostNapisane: środa, 22 czerwca 2005, 07:38 
Ekspert
Ekspert

[quote="Mors"]Cześć.Spróbuj zasilić dolistnie.Nie wiem jak na winorośli,ale zasilałem w ten sposób inne rośliny i po paru dniach widać było efekty.Jest bardzo dużo nawozów w płynie,napewno coś dobierzesz :) .
Pozdrawiam
Mors

Ponoć nie można zasilać podczas kwitnięcia!
Pozdrawiam,
Paweł

PostNapisane: środa, 22 czerwca 2005, 07:46 
przedszkolak
przedszkolak

:) Następna nauka.A powiedz dlaczego?Kwiatki i drzewka zasilam dosyć regularnie i nic złego się nie dzieje a wręcz przeciwnie.
Pozdrawiam
Mors

PostNapisane: środa, 22 czerwca 2005, 08:02 
Ekspert
Ekspert

W tej materii akurat nie mam doświadczenia. Bazuję na literaturze. Ponoć grozi to osypywaniem zawiązków.
Pozdrawiam,
Paweł

PostNapisane: środa, 22 czerwca 2005, 08:23 
przedszkolak
przedszkolak

Ja czytałem tylko Liska i moja wiedza o winorośli jest więcej niż skromna :oops: ,ale mam dostać Madeja to się podciagnę.Dzięki,człowiek się uczy przez całe życie. :lol:
Pozdrawiam
Mors

PostNapisane: środa, 22 czerwca 2005, 08:23 
Ekspert
Ekspert

Tzn masz na mysli zasilanie dolistne. Doglebowo to chyba mozna zasilic krzaczki. Nawóz magnezowy (siarczan magnezu) to np. nawóz przeciwko brązowieniu igieł produkcji Inco Veritas.

PostNapisane: środa, 22 czerwca 2005, 08:32 
Ekspert
Ekspert

[quote="DarekRz"]Tzn masz na mysli zasilanie dolistne. Doglebowo to chyba mozna zasilic krzaczki. Nawóz magnezowy (siarczan magnezu) to np. nawóz przeciwko brązowieniu igieł produkcji Inco Veritas.

A w czym ma pomagać siarczan magnezu? Myślisz o zakwaszeniu gleby?
Ja chciałem interwencyjnie dać azotu do liści. W sumie przyrosty są ładne liście duże tylko blado-zielone lub wręcz żółto-zielone. Cały czas myślę o tym nadmiarze wody i Ca.
Pozdrawiam,
Paweł

PostNapisane: środa, 22 czerwca 2005, 09:31 
Kiper
Kiper

Pawle, spróbuj mnie posłuchać i podlewaj roztworami ( dostępnych w sklepach ogrodniczych) preparatów żelazowo magnezowych.

PostNapisane: środa, 22 czerwca 2005, 09:47 
Ekspert
Ekspert

Dzięki za radę. Chętnie Cię posłucham, tylko martwi mnie to kwitnienie. Robiłeś to kiedyś podczas kwitnienia?
Pozdrawiam,
Paweł

PostNapisane: środa, 22 czerwca 2005, 11:59 
Kiper
Kiper

Przy nawożeniu, wg mnie kwitnienie nie przeszkadza :-), a podlanie , kilka razy, tak rozcieńczonymi roztworami, nie ma najmniejszego negatywnego wpływu

PostNapisane: czwartek, 23 czerwca 2005, 07:00 
Ekspert
Ekspert

Kupiłem "Chelat żelaza mikrovit-Fe". Niestety na instrukcji jest tylko przepis na dolistne dokarmianie i do pożywek w uprawie hydroponicznej. Jakie stężenie dać do podlewania?

W opisie środka można przeczytać:
"TYPOWYM OBJAWEM NIEDOBORU ŻELAZA jest chloroza (liście wykazują jasno-żółte zabarwienie). Chloroza występuje początkowo na wierzchołku i najmłodszych liściach rośliny, stopniowo obejmuje też liście starsze. Objawy te są podobne u wszystkich gatunków roślin. Niedobór żelaza występuje najczęściej na glebach przewapnowanych, zasadowych (pH powyżej 7) szczególnie przy nadmiernej wilgotności i słabym napowietrzeniu podłoża, a także w rejonach emisji przemysłu miedziowego"
Pasuje jak ulał. Mam glebę zasobną w Ca, prawdopodobnie zasadową, wilgoci to aż nadto w tym roku, napowietrzanie słabe, bo są skłonności do zasklepiania się.
Pozdrawiam,
Paweł

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1