Teraz jest wtorek, 20 maja 2025, 07:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2011, 21:18 
Ekspert
Ekspert

No właśnie z aromatem Nero, to myślę że może być kłopot (tego nie przewidywałem)Wrzesień jest zazwycza dość ciepły i jest w nim sporo słońca. Słońce i ciepło tworzy ale równolegle jest destruktorem, przewiduję, że najbardziej dla tego co lotne, czyli zapachu. Poza tym, nie pamiętam żeby mi N jakoś szczególnie pachniało, za to smak wyborny. No więc pewnie będę mieszał z Roeslerem z Bielinka.
Dzięki DW za propozycję nowej odmiany. Postanowiłem już się samoograniczyć do tego co mam plus zamówione z myślą o Bielinku Roeslerze i Muscarisie. Po przeczytaniu relacji blk, odpuściłem też Johannitera i czuję ulgę.
Pozdrawiam

PostNapisane: środa, 30 listopada 2011, 06:15 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
poszukiwacz napisał(a):
Przeglądam czasem stare ogrody, ale jak na razie to z dawnych winorośli nic ciekawego nie napotkałem

Jakieś "blauery", "gutedele" ?
Może z czasem pojawi się "biały kruk" ?

PostNapisane: środa, 30 listopada 2011, 09:45 
Ekspert
Ekspert

Tak bardzo, na odmianach się nie znam. Jak jest pora dojrzewania, to przedzieram się przez krzaczory jerzyn i próbuję. Najczęściej są to twardziele z lisim posmakiem, albo bez, ale też bez jakiegoś szczególnego smaku, więc idę dalej. Są czasem dobre poniemieckie jabłonie lub zapomniane śliwy. Dobre sto lat temu był tu jakiś pogrom winorośli, chyba mrozy i mączniak, ale mam dostęp do Królowej Winnic.
Nabieram ochoty by latem przespacerować się po skarpach Gocławia i Golęcina, kiedyś były tam plantacje towarowe, między innymi winnica cysterek, więc potencjalnie mógł przetrwać jakiś zmutowany traminer.

PostNapisane: piątek, 2 grudnia 2011, 06:28 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
O, to byłaby sensacja. Ale powodzenia życzę. Marzę o Magdalentraube z naszego regionu, a pozyskanej w jednej z wsi. Może uda się ?

PostNapisane: piątek, 2 grudnia 2011, 09:57 
mistrz
mistrz

poszukiwacz napisał(a):
Tak bardzo, na odmianach się nie znam. Jak jest pora dojrzewania, to przedzieram się przez krzaczory jerzyn i próbuję. Najczęściej są to twardziele z lisim posmakiem, albo bez, ale też bez jakiegoś szczególnego smaku, więc idę dalej. Są czasem dobre poniemieckie jabłonie lub zapomniane śliwy. Dobre sto lat temu był tu jakiś pogrom winorośli, chyba mrozy i mączniak, ale mam dostęp do Królowej Winnic.
Nabieram ochoty by latem przespacerować się po skarpach Gocławia i Golęcina, kiedyś były tam plantacje towarowe, między innymi winnica cysterek, więc potencjalnie mógł przetrwać jakiś zmutowany traminer.

Jak będziesz sie wybierał to daj znać, może razem coś znajdziemy!

PostNapisane: wtorek, 6 grudnia 2011, 13:12 
Kiper
Kiper

Coś tam Waldku słyszałeś więcej?
http://www.gazetachojenska.pl/gazeta.ph ... 48&temat=8

PostNapisane: wtorek, 6 grudnia 2011, 21:25 
Ekspert
Ekspert

UUUUUUUUUUU hektarowa winnica w Baniewicach to wyraźny sygnał zachęty.
W gazecie jednak trochę przegieli. Klimat zachodniopomrskiego jest zróżnicowany, a podobny do lubuskiego tylko w części południowej, Cedynia, Myślibórz w dół.Ta część jest istotnie w kotle lubusko-berlińskim. Sam Szczecin jest w dwóch strefach. W związku z tym może być trudno uzgodnić odmianę na sztandarowe wino z regionu. Może się to wydać trochę dowcipne, ale myślę o Nero w mieszance z jakimś aromatycznym burgundzkim (Regent, Reberger, Roesler lub Rondo). Oryginalne co?

PostNapisane: środa, 7 grudnia 2011, 10:44 
mistrz
mistrz

blk napisał(a):
Coś tam Waldku słyszałeś więcej?
http://www.gazetachojenska.pl/gazeta.ph ... 48&temat=8

Nic nie wiem, ale wydaje mi się, że to jeden z kolegów z Kursu Winiarskiego?

PostNapisane: czwartek, 8 grudnia 2011, 10:48 
Kiper
Kiper

Ciekawe co tam mają. Zrobię sobie w te strony wycieczkę rowerową, ale to dopiero na wiosnę, tak więc jakbyś coś wcześniej wiedział to pisz. ...

PostNapisane: piątek, 9 grudnia 2011, 14:08 
Ekspert
Ekspert

Ciekawe jakie sposoby przewidują na majowe przymrozki. Okolice Chojnic słyną ze sporych przymrozków w maju.

PostNapisane: piątek, 9 grudnia 2011, 14:09 
Kiper
Kiper

Oj, chyba pomyliłaś Chojnice z Chojną ;)

PostNapisane: piątek, 9 grudnia 2011, 20:58 
Ekspert
Ekspert

Ano.. z przymrozkami to tak, że im wcześniejsza wiosna w danej lokalizacji, to większe ryzyko uszkodzeń przymrozkowych.
W naszym zakątku, zimny majowy wiatr przychodzi z kierunku zachodnio-północnego. Więć myślę że pomogłyby dorażne wiatrochrony z tych kierunków. Kiedyś palono ogniska, ale w przymrozkach radiacyjnych, przy słabym wietrze, a u nas to raczej wiąże się z wiatrem. Brytyjczycy na własnej skórze przekonali się jak ważny jest wybór terenu. Tam źle usytuowane winnice upadły po krótkim czasie.
W razie czego, są do kupienia działki w Bielinku, na których rosną grusze. Gdyby były przymrozkowe, to by wymarzły. Pod nimi rosną 200 letnie dęby omszone, których nie spotkamy bliżej jak we włoszech, a jeszcze niżej kawałek starego koryta Odry, na którym (z jakiegoś powodu) zimowały barki. Warto pomyśleć :roll:

PostNapisane: piątek, 9 grudnia 2011, 23:17 
Kiper
Kiper

poszukiwacz napisał(a):
Ano.. z przymrozkami to tak, że im wcześniejsza wiosna w danej lokalizacji, to większe ryzyko uszkodzeń przymrozkowych.
W naszym zakątku, zimny majowy wiatr przychodzi z kierunku zachodnio-północnego. Więć myślę że pomogłyby dorażne wiatrochrony z tych kierunków. Kiedyś palono ogniska, ale w przymrozkach radiacyjnych, przy słabym wietrze, a u nas to raczej wiąże się z wiatrem. Brytyjczycy na własnej skórze przekonali się jak ważny jest wybór terenu. Tam źle usytuowane winnice upadły po krótkim czasie.
W razie czego, są do kupienia działki w Bielinku, na których rosną grusze. Gdyby były przymrozkowe, to by wymarzły. Pod nimi rosną 200 letnie dęby omszone, których nie spotkamy bliżej jak we włoszech, a jeszcze niżej kawałek starego koryta Odry, na którym (z jakiegoś powodu) zimowały barki. Warto pomyśleć :roll:

Skoro tak wytrwale drążysz temat poczytaj na temat uwarunkowań mikroklimatycznych i glebowych zbocza w Bielinku na obszarze rezerwatu. Występują tam dość duże różnice klimatyczne w obrębie samego stoku (jeszcze większe oczywiście w położonej niżej dolinie).
Na tak na marginesie, występuje dość wyraźna korelacja występowania ciepłolubnych dąbrów typu południowego (z dębem omszonym) i winnic na północnej granicy uprawy winorośli europejskiej np. na Słowacji czy w Czechach. Podrąż temat. Stoki pradoliny Odry w Bielinku to naprawdę w skali kraju unikatowe siedlisko .

PostNapisane: niedziela, 11 grudnia 2011, 07:20 
Ekspert
Ekspert

Północna granica uprawy winorośli przebiega na 51 st. Arboreta, miasta i ich parki oraz rezydencji wiejskich Dolnego Śląska i Śląska Opolskiego oferują równie bogatą florę ciepłolubnych gatunków nasadzanych tu w XIX w. przez Niemców. Odra u nas również nie zamarza, z czego korzystają zimujące u nas ptaki.
http://pkulczycki.wodip.opole.pl/konkurs/przyroda2.htm
poszukiwaczu, pozwolę sobie na pewną polemikę. Wiosna przychodzi do Polski z płd. zach. czyli najwcześniej pojawia się w woj. dolnośląskim i opolskim , a ryzyko ostatnich przymrozków kończy się u nas zazwyczaj ok. 20 kwietnia, także bywa zagrożeniem dla kwitnących sadów, ale nie dla winorośli. Chyba, że przyjdzie niespodziewany majowy przymrozek. :mrgreen:
Przepraszam za OT, ale wynika to chyba z racji wykonywanego zawodu. :D
Pradziad, do którego mam ok. 9o km i obserwuję przez lornetkę , chociaż "gołym okiem jest równie dobrze widoczny, jak całe Jeseniki http://www.jeseniky.net/jeseniky.php?lang=pl czy Śnieżnik , już ośnieżony, co potwierdza kamera:
http://www.holidayinfo.cz/zima/kamera.p ... rt=0&raw=#

PostNapisane: niedziela, 11 grudnia 2011, 13:21 
Kiper
Kiper

Tiaa... i do 51 stopnia jak okiem sięgnąć rozciągają się uprawy winorośli :wink: . Zejdź na ziemię.
Chętnie odwołujesz się do danych klimatycznych więc sprawdź jakie warunki panują np. przy północnej granicy uprawy tradycyjnych odmian V. vinifera na Słowacji (na południe od Brekova) (dodaj do tego jeszcze korzyści płynące z południowej wystawy zboczy i ciepłego wapienno-dolomitowego podłoża).
A wino stamtąd raczej nie zachwyca.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1