Teraz jest środa, 7 maja 2025, 04:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 15 sierpnia 2008, 11:48 
Ekspert
Ekspert

Winorośl można uprawiać w różnych celach: hobbystycznych (winorośl na działce), towarowych (winnice "winne" i "deserowe"), szkółkarskich (produkcja sadzonek), badawczych (hodowla nowych odmian, badanie metod uprawy, itp.) i zapewne jeszcze kilku innych, które nie przychodzą mi w tej chwili do głowy.

Mając wyznaczony cel, można dobrać metody uprawy: dobór odmian, rozmieszczenie krzewów, sposób prowadzenia, uprawa podłoża, ochrona przed chorobami i szkodnikami, itp.

To wszystko wydaje się być "oczywistą oczywistością", postępowaniem logicznym i klarownym. Zdecydowałem się jednak poruszyć ten temat bo po lekturze wielu postów na forum wyłania się przede mną taki oto obraz:
wielu osobom mylą się cele i metody tego co chcą robić. Często można odnieść wrażenie, że celem uprawy staje się ochrona przed chorobami lub okrywanie w okresie zimowym a nie zrobienie wina czy uzyskanie owoców konsumpcyjnych.

Daniel

PostNapisane: piątek, 15 sierpnia 2008, 12:30 
Ekspert
Ekspert

[quote="DW"]
... Często można odnieść wrażenie, że celem uprawy staje się ochrona przed chorobami lub okrywanie w okresie zimowym a nie zrobienie wina czy uzyskanie owoców konsumpcyjnych.

Daniel

często też celem uprawy staje się pogoń za nowościami, kolekcja odmian,
zdobywanie sztobrów i sadzonek, robienie zdjęć, dyskusja o tym wszystkim na forach winiarskich i winogrodniczych itd
"Ale winka jeszczio NIET
bo posadził Kabierniet"
Ale tacy odpadają po 2-3-ch latach uprawy - przestaje już ich to interesować.
Pozostają pasjonaci :lol:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 sierpnia 2008, 13:36 
Kiper
Kiper

Danielu - masz rację. Ja uprawiam winorośl z dwóch powodów, żeby latem najeść się do syta, a pozostałe dni spędzać przy lampce dobrego domowego wina.
Pozdrawiam
Zdzisław

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 sierpnia 2008, 14:20 
nowicjusz
nowicjusz

Podzielam zdanie przedmówców, ale mam swój własny pogląd na taką sytuację.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 sierpnia 2008, 14:24 
nowicjusz
nowicjusz

Przepraszam, że na raty, ale napisałem już trzy posty i żaden nie został wysłany, a tutaj proszę. Mianowicie uważam, że powodów takiej sytuacji jest wiele. Osoby dotkniete "słominanym zapałem" same zrezygnują po pewnym czasie lub po pierwszej porażce. Jednak według mnie powodem takiej merytorycznej zawartości postów jest totalny brak literatury.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 sierpnia 2008, 14:28 
nowicjusz
nowicjusz

Wszyscy wiedzą, że osiągnięcie jakiejkolwiek pozycji graniczy z cudem. Jeżeli znajdzie się jakis tytuł np. na Allegro, to osiaga bardzo wysokie ceny a i tak jest to pozycja z np. 1954 r. Więcej nie trzeba tłumaczyć, że tylko dzięki forum można posiąść minimum wiedzy i tu należy sie wielki szacunek dla starszych forumowiczów za wyrozumiałość.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 sierpnia 2008, 14:39 
nowicjusz
nowicjusz

Sam miałbym wiele pytań ale wstydzę się je zadawać aby nie wyjść na ignoranta. Żeby dyskusja miała pewien poziom, wszyscy jej uczestnicy muszą być zorientowani w dziedzinie. A skoro taka jest rzeczywistość róbmy wszystko aby to forum trwało wiecznie.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 sierpnia 2008, 15:10 
Ekspert
Ekspert

[quote="grebo67"] Sam miałbym wiele pytań ale wstydzę się je zadawać aby nie wyjść na ignoranta. Żeby dyskusja miała pewien poziom, wszyscy jej uczestnicy muszą być zorientowani w dziedzinie. A skoro taka jest rzeczywistość róbmy wszystko aby to forum trwało wiecznie.

Wcale nie miałem na myśli "odpowiedniego poziomu dyskusji". Chciałem jedynie zwrócić uwagę, głównie tym którzy nie mają zbyt wielkiego doświadczenia, że uprawa winorośli, jak wiele innych dziedzin, wymaga pewnego przemyślenia.

Kiedy bowiem określimy nasze potrzeby (cele uprawy) i dobierzemy do tego odpowiednie środki (metody uprawy) aby te potrzeby zaspokoić, to okaże się, że sprawa jest banalnie prosta.

Daniel

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 sierpnia 2008, 15:38 
Ekspert
Ekspert

Z tym , że cele mogą się zmieniać .Wychodzę od deserowców do odmian winnych . Dlaczego? . Ponieważ chcę pić wino do końca moich dni , a statystycznie zostało ich niewiele . Przy okazji , może zarobić , przecież nie jesteśmy ''moslemisch'' . Deserowe są fajne , ale to tylko deserowe . Pozdrawiam Zbyszek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 sierpnia 2008, 15:43 
nowicjusz
nowicjusz

Sprawa rzeczywiście jest prosta, jeżeli podejdziemy do zagadnienia pragmatycznie, jednak w jaki sposób zdobyć TO doświadczenie, o którym wspomniałeś. Pozdrawiam Grzegorz

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 sierpnia 2008, 15:46 
nowicjusz
nowicjusz

Brawo, bardzo podoba mi sie wypowiedź Zbyszka, ja też bardzo lubie pić wino do końca mich dni oraz miodek, i mamy juz cel. Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 sierpnia 2008, 16:52 
Ekspert
Ekspert

[quote="grebo67"] Jednak według mnie powodem takiej merytorycznej zawartości postów jest totalny brak literatury.

Nie bardzo się z tobą zgadzam. Dostęp do podstawowej literatury typu Myśliwiec i Lisek jest bezproblemowy. Po zgłębieniu zawartości książek tych panów można spokojnie poważnie zająć się uprawą i przerobem winogron. Po pewnym czasie mamy już własne doświadczenia.
Problem moim zdaniem nie jest w braku literatury tylko w tym, że ludziom się nie chce przeczytać 60 czy 120 stron książki.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 sierpnia 2008, 17:38 
nowicjusz
nowicjusz

Piszę z własnego doświadczenia, "Uprawa Winorosli" R. Myśliwca - brak, inncy poważnych tutułów również brak, dostępne ksiązki to takie po lektórze których nie pogłębimy zbytnio swoich wiadomości. Ostatnio modne są różne opracowania najczęściej niemieskich TFURCUF, kupiłem książkę o pszczołach, a na okładce zdjęcie zwuczajnej muchy, ale owad to owad. Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 sierpnia 2008, 18:02 
Kiper
Kiper

Doświadczenie zdobywa się latami pracy przy winorośli i produkcji wina. Wiedzę teoretyczną czerpałem z "Działkowca", a praktykę winiarską z "Przetwory w gospodarstwie domowym". Najwięcej nauczyłem się na własnych błędach. I tak przeleciało ponad 30 lat. Wszystko przed wami młodzi pasjonaci winorośli. Będzie dobrze i jeszcze lepiej. :D

JanuszJ49

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 sierpnia 2008, 19:43 
Ekspert
Ekspert

[quote="grebo67"]Piszę z własnego doświadczenia, "Uprawa Winorosli" R. Myśliwca - brak, inncy poważnych tutułów również brak, dostępne ksiązki to takie po lektórze których nie pogłębimy zbytnio swoich wiadomości. Ostatnio modne są różne opracowania najczęściej niemieskich TFURCUF, kupiłem książkę o pszczołach, a na okładce zdjęcie zwuczajnej muchy, ale owad to owad. Pozdrawiam

Dla chcącego nic trudnego. Zdobyłem większość książek Myśliwca mimo, że nakłady wyczerpane. Drukarnie i wydawnictwa zawsze coś znajdą! Dr Lisek też pomoże. Nawet Madeja w oryginale (1934r) nabyłem :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1